22 Eylül 2024 Pazar

Editörümüz İsminaz Temel tahliye edilmedi

Editörümüz İsminaz Temel, Suruç gazisi Mazlum Demirtaş ve ESP'lilerinde olduğu 6'sı tutuklu 23 kişinin yargılandığı davanın ikinci duruşması Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme heyeti, Hünkar Hüdai Yurtsever, Suruç gazisi Mazlum Demirtaş, İlhan Aslan tahliye edilirken, editörümüz İsminaz Temel, Erkan Kakça, Coşkun Yiğit'in tutukluluğunun devamına karar verdi.
Aralarında editörümüz İsminaz Temel, Suruç gazisi Mazlum Demirtaş ve ESP'lilerinde olduğu 6'sı tutuklu 23 kişinin yargılandığı davanın ikinci duruşması Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi 27. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.
 
Mahkemede ayrıca muhabirimiz Havva Cuştan, Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatları Özlem Gümüştaş, Gülhan Kaya ve Sezin Uçar, Suruç Aileleri'nden Özgen Sadet tutuksuz yargılanıyor.
 
GAZETECİ ÖRGÜTLERİ VE MİLLETVEKİLLERİ KATILDI
 
Mahkemeye Uluslararasi Sınır Tanımayan Avukat Birliği (LFL) ve Adil Yargılama Vakfı'na (FTW) mensup çok sayıda avukat, HDP İstanbul Milletvekili Zeynel Özen, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP PM Üyesi Ahmet Ayva katıldı.
 
DOĞAN: GİZLİ TANIK İFADELERE HUKUKSUZ
 
Mahkeme tutuksuz yargılanan Avukat Ali Haydar Doğan'ın savunması ile başladı. Doğan, dosyada yer alan gizli tanık ifadelerinin hukuksuz olduğunu ve iddianamede korsan eylem için toplanıldığı iddia edilen kafenin polis tarafından izlendiğini ancak bahsi geçen zaman diliminde işlem yapılmamasının tutarsızlık olduğunu belirtti.
 
ASLAN: İŞÇİYİM 1 MAYIS'A KATILDIM
 
Tutuksuz yargılanan Mehmet Aslan, "İddianame Cumartesi Anneleri ve gözaltında kaybedilen Hasan Ocak davasının zamanaşımına uğratılmaması için yapılan eylemlere katıldığım iddia ediliyor. Doğrudur katıldım ve bu eylemlere katılmak vicdanidir. 1 Mayıs'a katılmam suç olarak gösteriliyor. İşçi olmamdan kaynaklı 1 Mayıs'a katılmam son derece normaldir. Onun dışında dosyada bahsi geçen devrim şehitlerini anma etkinliğine katıldım. ESP üyesiyim" dedi.
 
GÖKTAŞ: SERKAN TOSUN'UN MEZAR AÇILIŞINA KATILDIM
 
Tutuksuz yargılanan Nihat Göktaş ise iddianamede yer alan Gazi katliamının yıl dönümü etkinliklerine katıldığını belirtti. Göktaş, "95 yılında gözaltında kaybedilen devrimcidir Hasan Ocak ve ben o tarihte Ankara Ulucanlar'da tutukluydum. O dönem Hasan'ın annesi Emine Ocak, oğlunu aradığı için tutuklanıp Ulucanlar Hapishanesi'ne getirilmişti. Yine iddianamede yer alan Süleyman Yeter, Limter-İş Sendikasının eğitim uzmanıdır ve gözaltında katledilmiştir. Dolayısıyla benim bu etkinliklere katılmam değil insanların gözaltında kaybedilmesi suçtur' diye konuştu.
 
"Serkan Tosun'un mezar açılışına katıldığım iddia ediliyor" diyen Göktaş, IŞİD'e karşı savaşan ve hayatını kaybeden Tosun'un mezar açılışına ve anmasına katıldığını belirtti.
 
TEMEL: EYLEMLERE GAZETECİ OLARAK KATILDIM
 
Tutuklu yargılananan editörümüz İsminaz Temel, salonda bulunan gazetecileri, Cumartesi Anneleri ve kayıp yakınlarını selamlayarak savunmasına başladı. Temel, sosyalist bir gazeteci olarak gazetecilik faaliyetlerinden dolayı yargılandığını belirtti. Temel, iddianamede yer alan eylem ve etkinliklere katılmanın hak olduğunu ve hepsine gazeteci olarak katıldığını söyledi. Temel, "Dosyada eylem ve etkinliklere gazeteci olarak katıldığına dair bir sürü delik olmasına rağmen eylemci olduğuna dair tek bir delil yok. SKM'nin 14 Şubat'ta yaptığı eylemde görüntü ve not aldığım yer alıyor ve gazeteci olarak eylemin görüntüsünü ve bilgilerini not almam son derece doğaldır" dedi. Dosyada yer alan gizli tanığın 'SKM içinde görev aldığı' ifadesine değinen Temel, SKM'li olduğunu ve SKM Genel Meclis üyesi olduğunu belirtti.
 
'SORUŞTURMA CİDDİYETSİZ'
 
Soruşturmanın ciddiyetsiz olduğunu ifade eden Temel, iki yıl önce gerçekleşen olaylardan dolayı 13 aydır tutuklu olduğunu kaydetti. Temel, "Tutukluluk nedenlerinin 'delillerin karartılacağı'nın akla uygun olmadığını çünkü 13 aydır dosyaya yeni bir delil konmadı" diye vurguladı.
 
Tutuksuz yargılanan Ali Düzgün, SYKP üyesi olduğunu belirterek Gezi direnişinin halk isyanı olduğunu ve katıldığını ifade etti. Yılmaz Selçuk'un cenazesine ve anmasına katıldığını çünkü Selçuk ile aynı dünya görüşüne sahip olduğunu söyledi. İddianamede yer alan eylem ve etkinliklere katıldığını çünkü hepsinin demokratik ve vicdani eylemler olduğunu kaydetti.
 
Tutuksuz yargılanan Sercan Genç, dosyada yer alan eylem, etkinlik ve cenazelere katıldığını söyledi. 'Molotof hazırlamak' iddiasının Gazi'de parkta arkadaşı ile mangal yapma konuşmasından yola çıkılarak iddia edildiğini belirterek "Halka açık alanda molotof hazırlamak ne kadar akla yatkın" diye sordu.
 
Tutuksuz yargılanan Doğukan Onur Gürsoy, çeteciler tutuksuz yargılanırken sosyalistlerin tutuklu veya ağır hapis cezaları ile yargılanmasının hukuksuz olduğunu söyledi.
 
GİZLİ TANIK: HEMEN HEMEN HEPSİNİ 'TANIMIYORUZ'
 
Ardından dosyadaki gizli tanıklardan Okan Deniz Günhan SEGBİS ile mahkemeye katıldı, ancak görüntüsü buzlandı. Hakim, dosyada yer alan kişileri tek tek tanıyıp tanımadığı sordu ve hemen hemen hepsine 'tanımıyorum' dedi.
 
Günhan, Ali Haydar Doğan'ı tanıdığını ve eylem etkinliklerde fotoğraf çektiğini ve sosyal medyadan paylaştığını söyledi.
 
Tanıdığını iddia ettiği Coşkun Yiğit ve Maksut Toprak'ı tanıdığını belirterek nereden tanıdığını açıklamadı.
 
Mahkemenin gizli tanığa daha önceki ifadelerini hatırlatmasına avukatlar itiraz etti. Gizli tanığın ifadeyi hatırlamadığını söylemesinin daha önceki ifadesinin yanlış olduğunu gösterdiğini vurguladı. Avukatlar, gizli tanığın hatırlamadığı ifadenin hakim tarafından hatırlatılmasının Anayasa Mahkemesi kararlarını ihlal etmek anlamına geldiğini belirtti.
 
Heyet Başkanı, başka bir dosyada verdiği ifadeleri avukatların itirazına rağmen okudu. Avukatların hakkında daha önce MLKP üyesi olma iddiası ile soruşturma yürütülüp yürütülmediğini, ceza alıp almadığını sordu ve gizli tanık soruların hepsine 'Cevap vermek istemiyorum' diye cevap verdi.
 
GİZLİ TANIK BİRKAÇ KEZ GÖZALTINA ALINMIŞ
 
Avukat, aynı olayla ilgili kaç defa polise ifade verdiğini ve kaç gün gözaltında kaldığını sordu ve gizli tanık 'birkaç kez ifade verdim ve gözaltında kaldım' diye cevap verdi.
 
5 yıl önce Gazi Mahallesi'nde Havin Bilardo'ya baskın yapıldığında orada olup olmadığını ve kaç kişinin gözaltına alındığını sordu ve gizli tanık 'civardayım ama kaç kişinin gözaltına alındığını hatırlamıyorum' dedi.
 
Avukat daha önce kesin sayı ve isim verdiği ifadesini hatırlatarak 'Olay günü yakın bir yerde olduğunuzu söylediniz ve hangi ara yüzlerini kapattığını gördünüz' diye sordu.
 
Molotoflu gördüğünü iddia ettiği kişileri nerede gördüğünü, bahsi geçen eylemlerde bulunup bulunmadığını ve hangi mesafeden gördüğünü sorması üzerine gizli tanık 'Oradayım, gördüm ve ifademi daha önce verdim' dedi.
 
AV. ZİNCİR: İFADELER GİZLİ TANIĞIN DEĞİL POLİSİNDİR
 
Avukat Sinan Zincir, gizli tanığın ifadesinin hukuksuz alındığını ve gizli tanığın bu dosya kapsamında bile dinlenmediğini belirtti. Zincir, "Bu gizli tanık değildir. Sadece bilgi alınmış kişidir. Bu ifadelerin hepsi gizli tanığın değil polisindir. Kullandığı kavramların hepsi polisin kullandığı kavramlardır" dedi.
 
Gizli tanığın polis tarafından ceza almamak vaadiyle düşürüldüğünü ve polisin ihtiyaç duyduğu durumlarda polisin istediği ifadeyi verdiğini söylediğini vurgulayan Zincir, gizli tanık ifadesinin dosyadan çıkarılmasını istedi.
 
Avukat Kader Tonç ise gizli tanığın bu dosya kapsamında dinlenmediğini belirterek "Dosyada yer alan eylem ve etkinliklere dair bilgisi yok. Sorduğumuz bir ismi tanımadığını söylüyor ancak daha önce o kişi ile ilgili daha önce uzun ve ayrıntılı bilgi vermiş" dedi. Gizli tanık ifadesinin tutarsızlığına dikkat çekti.
 
Savcı mütalaasını verdi ve tutuklu sanıkların tutukluluk halinin devamına karar verilmesini istedi.
 
Savcının mütalaası üzerine söz alam editörümüz İsminaz Temel'in avukatı Ömer Çakırgöz, 13 aydır tutuklu olan Temel'in hangi delili karartacağını sorarak dosyaya yeni delil konulmadığını vurguladı. Bir önceki mahkemede Temel'in tutukluluğuna devam kararına şerh koyan hakimin tutumunu hatırlattı.
 
EDİTÖRÜMÜZ TEMEL TAHLİYE EDİLMEDİ

Duruşmaya verilen aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti Hünkar Hüdayi Yurtsever, Suruç gazisi Mazlum Demirtaş, İlhan Aslan tahliye edilirken, İsminaz Temel, Erkan Kakça, Coşkun Yiğit'in tutukluluğunun devamına karar verdi. Mahkeme heyeti bir sonraki duruşmayı 14 Şubat 2019 tarihe erteledi.