2 Ekim 2024 Çarşamba

DSÖ: Türkiye Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama bekliyoruz

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın Covid-19 vaka sayısını değil, hasta sayısını esas aldıklarını itiraf etmesinin ardından Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Türkiye'den açıklama beklendiğini belirtti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın "Her vaka hasta değildir, testi pozitif olup semptom göstermeyen var" diyerek Covid-19 testi pozitif çıkanların verilere eklenmediğini itiraf etmesinin üzerine Dünya Sağlık Örgüt, Sağlık Bakanlığı ile iletişime geçildiğini ve konuya ilişkin detaylı bir açıklama için görüşme halinde olduklarını ifade etti.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın 30 Eylül'de koronavirüs verilerinde sadece Covid-19 semptomu gösteren kişileri tabloya yazdıklarını kabul etmesinin ardından Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Basın Sözcülüğü, Türkiye Sağlık Bakanlığı ile iletişime geçildiğini duyurdu. Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Basın Sözcülüğü, BirGün'e yaptığı açıklamada "Durumla ilgili ek açıklama için şu anda Türkiye Sağlık Bakanlığı ile iletişim halindeyiz ve daha fazla bilgi elde edildikçe sizi bilgilendireceğiz" denildi.

DSÖ Sözcülüğü, testlerin, virüsün nerede olduğunu anlamak ve kontrol altına almak adına harekete geçmek için kritik bir halk sağlığı önlemi olduğu ve temasları izlemenin, olumlu vakaları izole etmek bir ön şart olduğunu belirtti.

Semptomlarına bakılmaksızın tüm Kovid-19 pozitif vakalarının izole edilmesinin salgının yayılma zincirinin kırılması için önerildiğini belirten DSÖ Sözcülüğü, ülkelerin, tüm Kovid-19 pozitif vakalarını DSÖ'ye bildirmeye teşvik edildiğini söyledi.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hasta sayısını esas aldıklarını söylemesinin ardından gelen tepkilere ilişkin devletin "ulusal çıkarları korumak"ta olduğunu savunmuştu.

TTB'DEN İSTİFA ÇAĞRISI
Türk Tabipleri Birliği (TTB), bugün yaptığı açıklamada Covid-19 test sonucu pozitif çıkan fakat semptom göstermeyen vakalara günlük koronavirüs tablosunda yer verilmediği itirafında bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'ya, verileri şeffaflıkla açıklama çağrısında bulunmuş, "Bunlar yapılmayacaksa Sağlık Bakanı'nı istifaya davet ediyoruz" demişti.