3 Ekim 2024 Perşembe

Dr. Ümit Erdem anıldı: Salgının önlenmesi için tam kapanma şart

İstanbul Tabip Odası, Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren Dr. Ümit Erdem'i İBB Şehzadebaşı Tıp Merkezi önünde andı. Burada yapılan konuşmalarda, salgının önlenebilmesi için tam kapanmanın şart olduğu vurgulandı.

İstanbul Tabip Odası, Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren Dr. Ümit Erdem'i İBB Şehzadebaşı Tıp Merkezi önünde andı.

Anmaya Türk Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konsey Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pnar Saip, İstanbul Büyükşehir Belediye (İBB) Başkanı Ekrem İmamoğlu, ailesi, meslektaşları belediye çalışanları katıldı.

KÜÇÜKOSMANOĞLU: TAM KAPANMA ŞART
Anmada konuşan İstanbul Tabip Odası Genel Sekreteri Prof. Dr. Osman Küçükosmanoğlu, "Türkiye'de sekiz aydır kontrol altına alınamayan Covid-19 pandemisi adeta bir kırana dönmüş durumda. Bugüne dek 35 binin üzerinde vatandaşımızı önlenebilir bir hastalık sebebiyle kaybettik. Pandemiyle en ön safta mücadele eden hekimler ve sağlık çalışanları ise sürecin en fazla bedel ödeyen kesimini oluşturuyor. Her gün meslektaşlarımızın birbiri ardına gelen vefat haberleriyle kahroluyoruz. Son olarak İstanbul'dan Dr. Adnan Çetin ve Dr. Ümit Erdem'i Covid-19 nedeniyle yitirmenin büyük üzüntüsünü yaşıyoruz" diye belirtti.

Yapılan saygı duruşunun ardından Tuğrul Tuna, Covid-19 nedeniyle yaşamını yitiren işyeri hekimi Dr. Ümit Erdem'in özgeçmişini okudu.

SAİP: İKTİDAR ALGIYI DEĞİL SALGINI YÖNETSİN
Tuna'nın ardından konuşan İstanbul Tabip Odası Başkanı Prof. Dr. Pınar Saip, Eylül ayının başından beri salgın için gerekli önlemlerin alınmadığını belirterek "Verileri şeffaf paylaşmayarak, yeterli tedbirler almadan salgını yönetemeyen iktidar algıyı değil salgını yönetsin artık" diye tepki gösterdi.

Covid-19 nedeniyle birçok hekimin yaşamını yitirdiğini kaydeden Saip, "İlk olarak hastanelerin ve sağlık ekiplerinin sırtındaki yükün azalması ve hastanelerde elverişli bir hizmetin gerilebilmesi için tam kapanmaya girilmesi gerekiyor, bu öncelikli bir şart" dedi. 

Covid-19'un meslek hastalığı kabul edilmesi için çağrıda bulunan Saip, kibirli yönetimi bırakıp salgını kontrol altına almak için gerekli yöntemlerin uygulanması gerektiğini ifade etti.

İMAMOĞLU: SALGINDA BİR YAVAŞLAMA SÖZ KONUSU DEĞİL
Ardından konuşan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ise, yaşamını yitiren sağlık emekçilerini anarak, yakınlarına başsağlığı diledi. Zor günlerden geçildiğini söyleyen İmamoğlu, seferberlik duygusuyla hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Hastalığı yenecek olan şeyin ortak bir akıl ve bilim olduğunu vurgulayan İmamoğlu, "En az 2 ya da 3 hafta kapanma çağrısı yapıyoruz. Bu aşamada vatandaşın ve esnafın yaşadığı sorunları devlet çözmelidir. Büyük devlet vatandaşın sıkıntılarını aşan bir devlettir, biz de büyük devletiz. Hiçbir vatandaşın anlamadığı tavırlarla bu durumu aşmaya çalışmak nedir ben anlam veremedim" diye ifade etti.

Alınan tedbirlerin salgını azaltamadığına dikkat çeken İmamoğlu, "Vefat sayılarına bakıldığında bir azalma söz konusu değil" dedi. İmamoğlu, "Kurum içinde binlerce çalışanımız Covid-19 ile mücadele ediyor, onlarca çalışanımız hayatını kaybetti. Derhal sıkı bir kapanma ile bu sorunu azaltarak toplumu rahatlatarak ama aynı zamanda bu kapanma esnasında vatandaşımızın esnafımızın maddi manevi yanında olarak bu süreci hep beraber toparlamalıyız'' ifadelerini kullandı.