2 Ekim 2024 Çarşamba

Döneminin Başbakanı Davutoğlu HDP'yi aradı: 6-8 Ekim'de yaşananlar da konuşulmalı

6-8 Ekim eylemleri sürecinde başbakan olan Davutoğlu, HDP Eş Genel Başkanı Sancar'ı arayarak "geçmiş olsun" dedi. Davutoğlu, 2014-2015 tarihleri arasında yaşananların çok boyutlu olduğuna işaret ederek, 6-8 Ekim'de yaşananların da konuşulması gerektiğini belirtti.

6-8 Ekim döneminin başbakanı olan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, 6-8 Ekim eylemleri gerekçesiyle partimize yönelik başlayan intikam saldırılarına karşı HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar'ı aradı.

Sancar görüşmede, saldırının sadece HDP'ye yönelik olmadığını bütün muhalefeti, AKP'den farklı düşünen herkesi hedef aldığını belirterek, "Biz geçmiş dönemle ilgili kapsamlı bu muhasebeye hazırız, kapsamlı bir yüzleşmenin taraftarıyız. Bunu istiyoruz ve hakikatin ortaya çıkması lazım" dedi.

Sancar, bu konuda HDP'nin daha önce birçok kez araştırma önergeleri verdiğini, AKP'nin bunları reddettiğini hatırlatarak, "İktidar geçmişteki sorumluluklarını örtmek ve bugün içine düştüğü çıkmazları gizlemek için partimizi hedef alarak bu tür yöntemleri kullanıyor" diye belirtti. Sancar bir kez daha demokrasiden, adaletten ve barıştan yana olan bütün güçlerin saldırılar karşısında net tavır almasını istedi. 

Davutoğlu ise HDP'ye geçmiş olsun dileklerinde bulunarak, özellikle 2014-2015 tarihleri arasında yaşananların çok boyutlu olduğuna işaret ederek, 6-8 Ekim'de yaşananların da konuşulması gerektiğini belirtti. Yapılan saldırının "hukuki olmadığının" altını çizen Davutoğlu, yaşananların ülkeye zarar verdiğini ve Türkiye'yi hukuk devletine götürecek adımlar atılması gerektiğini söyledi.

Davutoğlu, daha önce de Sakarya'da yaptığı bir konuşmada, 7 Haziran ve 1 Kasım 2015 seçimleri arasını işaret ederek "eski defterler açılırsa birçok insan, insan yüzüne çıkamaz" demişti.

Davutoğlu'nun başbakan olduğu dönemde, Suruç ve Ankara başta olmak üzere, IŞİD çeteleri tarafından bir çok yerde katliamlar düzenlenmişti. Katliam davalarının dosyalarında yer alan belgeler, iktidarın çeteleri desteklediği, katliamlara gözyumduğunu açıkça ortaya koyuyor.