3 Ekim 2024 Perşembe

Doktor Gökalp serbest bırakılsın

TTB Yüksek Onur Kurulu Üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp'in tutuklanmasına Diyarbakır'dan tepki gösterildi. Meslek ve insan hakları örgütleri, yaşanan hukuksuzluğun bir an önce telafi edilmesi çağrısında bulundu.

Türk Tabipleri Birliği (TTB) Yüksek Onur Kurulu Üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp'in tutuklanmasına tepkiler sürüyor.

Diyarbakır Tabip Odası, Diyarbakır Barosu, İnsan Hakları Derneği (İHD) Diyarbakır Şubesi, Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Diyarbakır Temsilciliği ve Hak İnisiyatifi ortak basın toplantısı düzenledi.

Diyarbakır Tabip Odası'nda düzenlenen basın toplantısında konuşan Oda Başkanı Elif Turan, pandemi koşullarında bulaş riskine rağmen gözaltı ve tutuklamaların yaşanmasının kabul edilemez olduğunu söyledi.

Turan, Dr. Gökalp'in TTB Merkez Konseyi üyesi olarak 'savaş bir halk sağlığı sorunudur' dedikten sonra yalancı bir tanığın ifadelerine dayandırılarak tutuklandığına dikkat çekti.

'TUTUKLAMA MESLEK ÖRGÜTLERİMİZİN ÖZERKLİĞİNE SALDIRIDIR'
Yargıtay, Anayasa Mahkemesi gibi kurumların bu tür ifadelerin kanıt olarak değeri olmadığı yönündeki kararlarına rağmen Dr. Gökalp'in tutuklandığına işaret eden Turan, Gökalp'in meslek etiğine bağlı, insan hakları örgütlerinde çalışmalar yapan bir hak savunucusu olduğunu hatırlattı. Tutuklamanın meslek örgütü özerkliğine bir saldırı olduğunu belirten Turan, bu operasyonun aynı zamanda TTB ve demokratik kitle örgütlerine yapılan saldırıların devamı olduğunu vurguladı. Turan, Dr. Gökalp tutukluluğuna bir an önce son verilmesi çağrısında bulundu.

AYDIN: HUKUKSUZ DEMEK BİLE AZ
Diyarbakır Barosu Başkanı Cihan Aydın da, mesleğinin yanı sıra hak savunuculuğu yapan birçok insanın bu tür operasyonlarda kurban seçildiğini söyledi. Son dönemlerde sıklıkla karşılaşılan bu tür operasyonlar için hukuksuz demenin bile az kalacağını belirten Aydın, "Ortada suç ve ceza bağlamında yürütülen bir operasyon yok. Operasyon son derece basit iddialar üzerine bina edildi. Bu operasyondan bir süre sonra iki meslektaşımızın Covid-19 testi pozitif çıktı. Muhtemelen bu virüsü gözaltı sırasında kaptılar. Bu operasyonda, bir yandan hukuksuzluk bir yandan da sağlıklı yaşama hakkının ihlali vardı. Hekimlere bu kadar yoğun ihtiyaç duyulan bir zamanda bir hekimin cezaevine konulması büyük bir ayıptır. Bu ayıbın kısa zamanda giderilmesini talep ediyoruz" ifadelerini kulandı.

ZEYTUN: HUKUKSUZLUK ÜRETİLDİ
İHD Diyarbakır Şubesi Başkanı Abdullah Zeytun ise, DTK soruşturmasının başladığı günden bugüne kadar çok sayıda hukuksuzluk örneği ürettiğine işaret etti. Zeytun, yargının evrensel hukukun emsal kararlarını da dikkate almadığını kaydetti. Gökalp'ın suçlandığı olayları resmi evraklarla çürütmesine rağmen tutuklandığını belirten Zeytun, yaşanan bu ağır hukuksuzluğun bir an önce giderilmesinin hukuki bir zorunluluk olduğunu söyledi.