21 Eylül 2024 Cumartesi

Diyarbakır'da Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri başladı

Diyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri, çok sayıda yazar ve edebiyatçının katılımıyla başladı. Bir hafta sürecek Edebiyat Günleri kapsamında birçok etkinlik düzenlenecek.
Diyarbakır Sanat Merkezi ve Lîs Yayınlarının ortaklaşa düzenlediği Diyarbakır Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri'nin 2'incisi DTSO Konferans Salonunda başladı.
 
Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri'nin ilk konukları Ermenistan'da 1930 yılından itibaren günümüze kadar yayın hayatını sürdüren en uzun soluklu Kürtçe gazete Rya Taze'nin yazarı Mirzayê Cemal ile Diyarbakır asılı yazar Mıgırdıç Margosyan oldu. Edebiyat Günlerinin onur konuğu olarak belirlenen Kürt edebiyatçı Berken Bereh'in açılışa yetişmediği açıklandı.
 
Program, Lîs Yayınları'ndan Lal Laleş ile Diyarbakır Sanat Merkezi Program Koordinatörü Öykü Gökçe Yaşa'nın kısa konuşmalarıyla başladı. Lis Yayınları Sahibi Lal Laleş, Diyarbakır'da 5 yılın ardından edebiyat günlerinin tekrardan düzenlemelerinden mutluluk duyduklarını belirterek, bu tür etkinliklerin edebiyat alanı ve Diyarbakır için çok önemli olduğunu söyledi. Birçok kurumun kendilerine destekte bulunduğunu ifade eden Lal, bu tür edebiyat günlerinin Kürt edebiyatının gelişmesi için başlangıç olacağını belirtti.
 
Karşılaştırmalı Edebiyat Günleri'nin açılışında, Mirazê Cemal'le Rya Teze gazetesi üzerine gerçekleştirilen bir kısa belgesel gösterimi yapıldı.