2 Ekim 2024 Çarşamba

Diyarbakır'da ilk Newroz ateşi Kayapınar'da yakıldı

Diyarbakır'daki ilk Newroz ateşi Kayapınar ilçesinde yakıldı. HDP Diyabakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan, bu sene herkesin gözünün Diyarbakır Newroz'unda olacağını vurgulayarak, tüm halkı Newroz şölenine davet etti.

Bu yıl "Dem dema serkeftinê ye" (Şimdi kazanma zamanı) şiarıyla gerçekleştirilecek Newroz kutlamaları için Diyarbakır'da ilk ateş Kayapınar ilçesinde yakıldı. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İlçe Örgütü önünde gerçekleştirilen etkinliğe Diyarbakır Milletvekili Remziye Tosun, İl Eşbaşkanları Zeyyat Ceylan ve Gülistan Atasoy da katıldı.
 
Zeyyat Ceylan bu yıl Newroz kutlamalarına HDP, DTK, DBP ve TJA'nın yanı sıra Kürdistanî İttifak Çalışma Grubu içerisinde yer alan siyasi partilerin eş genel ve genel başkanlarının katılımıyla 10 Mart'a açıklanan deklarasyonla start verdiklerini ifade etti.

Ceylan, "2022 yılı Newrozu'nu başta İmralı'da, PKK lideri Abdullah Öcalan'a yönelik tecridin sonlandırılması olmak üzere hasta tutukluların tahliye edilmesi, infaz sürelerini tamamlamalarına rağmen cezaevlerinde tutulan mahpusların serbest bırakılması ve yine bunlarla birlikte anadilde hakkının tanınması, özgürlük ve demokrasi mücadelesinin yükseltilmesi temelinde milyonların katılımıyla kutlayacağız" dedi.

Bir aydan uzun süredir Diyarbakır Newrozu için hazırlık yaptıklarını belirten Ceylan, bu yıl kutlamalarda milyonlarla buluşacaklarına vurgu yaptı. Ceylan, kent halkını Newroz'a davet ederek, Türkiye, Kürdistan ve dünyanın pek çok yerinden konukların kendilerine eşlik edeceğini belirtti.

21 Mart günü herkesin gözünün Diyarbakır Newroz'unda olacağını kaydeden Ceylan, "Newroz'a hep beraber sahip çıkalım. Çünkü Newroz anadildir, Newroz kültürdür, mücadele, Kürtler ve dostları için varlıklarına sahip çıkma günüdür. Bu yüzden herkesi Newroz alanlarındaki yerini almaya davet ediyor ve Newrozlarını kutluyoruz" dedi. 
 
Ceylan'ın alkışlar ve zılgıtlar eşliğinde tamamladığı konuşma sonrası kentteki ilk Newroz ateşi yakıldı. Ateş etrafında halay çeken kitle, "Biji Newroz" sloganları attı.