22 Eylül 2024 Pazar

Diyarbakır'da Eğitim-Sen'den akademisyen Uyar'a destek

"Bu suça ortak olmayacağız" bildirisine imzaladığı için yargılanan Prof. Dr. Fikret Uyar'a destek veren Eğitim-Sen üyeleri, barış akademisyenlerinin davalarını takip etmeye çağırdı.
Diyarbakır'da Eğitim-Sen üyeleri, "Bu suça ortak olmayacağız" başlıklı bildiriye imza attıktan sonra KHK ile 28 yıl boyunca çalıştığı Dicle Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı'ndan ihraç edilen Prof. Dr. Fikret Uyar hakkında İstanbul 37. Ağır Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın ilk duruşması öncesi basın açıklaması yaptı. 
 
Prof. Dr. Uyar, SEGBİS ile duruşmaya katılacağı için Eğitim-Sen üyeleri de Diyarbakır Adliyesi önünde bir araya geldi. Polisler, Eğitim-Sen üyelerine, baronun etkinliğini gerekçe göstererek izin vermedi. Eğitim-Sen üyeleri, bunun üzerine Diyarbakır Barosu Adli Yardım binası önüne geçerek açıklama yaptı. Burada konuşan Eğitim-Sen Diyarbakır 1 No'lu Şube Eşbaşkanı Abbas Şahin, mahkeme heyetine adil yargılama çağrısı yaptı.
 
'DARBE DÖNEMİ DAHA İNSANİYDİ'
 
Davanın takipçisi olduklarını kaydeden Şahin, "Buradan çıkacak karar ne olursa olsun, olası hukuksuzluğu uluslararası hukuk platformlarına taşıyacağımız bilinmelidir. Bugün burada mahkeme heyetinin adil bir yargılama yapacağını umut ederek, demokrasi ve hukuku rafa kaldıranlara hatırlatmak isteriz ki, hukuka en fazla sizin ihtiyacınız olacaktır. 1980 askeri darbesine karşı yayınlanan Aydınlar Dilekçesi imzacılarından 50 kişiye açılan ve 2 yıl süren davalar, beraatla sonuçlanmıştır. Geriye dönüp baktığımızda bugüne kıyasla askeri darbe dönemi dahi daha insaniydi" dedi.
 
DURUŞMALARA KATILIM ÇAĞRISI
 
Mücadelelerinden taviz vermeyeceklerini belirten Şahin, konuşmasına şöyle devam etti: "Bizler çok iyi biliyoruz ki insanlığa bırakılacak en önemli miras, demokrasi, barış, eşitlilik, özgürlük ve adalet için gösterilen mücadele ve dayanışma kararlığıdır. Mücadele kararlılığımızdan asla taviz vermeyeceğimizi ve bu hukuksuzluklar son bulana kadar imzacı akademisyenlerin ve haksızlığa uğrayan herkesin yanında olacağımızı belirtiyor, bir kez daha tüm emek, demokrasi ve barış güçlerini barış akademisyenlerinin davalarını takip etmeye çağırıyoruz."