3 Ekim 2024 Perşembe

Diyarbakır ve Van'da Adalet Nöbeti sürüyor

Diyarbakır'daki Adalet Nöbeti'nin 55. gününde aileler Adalet Bakanlığı'na çağrı yaparken, Van'da nöbette olan aileler de kurum ziyareti yaptı dayanışma çağrısında bulundu. 

Hasta ve infaz sürelerinin tamamlanmasına rağmen tahliye edilmeyen tutsakların ailelerinin Diyarbakır ve Van'da başlattıkları Adalet Nöbeti sürüyor. Aileler, bugün de hapishanelerden ölümler çıkmasın diye dayanışma çağrısı yaptı. 

DİYARBAKIR
Diyarbakır'daki nöbetin 55. gününde tutsak yakını Necla Özel, çocuklarının durumunun iyi olmadığını, hastaneye götürüldükten sonra günlerce karantinada bırakıldıklarını söyledi. Hapishanede baskıların giderek arttığına dikkat çeken Özel, "Sürekli sayım yapılıyor. Ne kitapları ne de başka eşyaları veriliyor. İki yıldır çocuklarımızı göremiyoruz. Neden sesimiz duyulmuyor, neden herkes sessiz? Çocuklarımız ne yaptı? Çocuklarımızın yürüttüğü mücadele haklı bir mücadeledir. Sonuna kadar çocuklarımızın arkasındayız" dedi.

Tutuklu yakını Reşahat Ada, eylemlerinin 55'inci gününe girdiğini ifade ederek, "Artık çocuklarımızın üzerindeki baskılar bitsin. Zaten cezaları bitmiş ama bırakılmıyorlar. Çocuklarımızın tedavisi yapılmıyor. Adalet bakanlığı bir adım atana kadar nöbete devam edeceğiz. Adalet Bakanlığı artık bizi duysun. Biz çocuklarımız için barış diyoruz ama barış dedikçe saldırıya uğruyoruz. Çocuklarımız ne yapmış? Dillerini konuşmak için cezaevlerine koyulmuşlar. Asla geri adım atmayacağız" ifadelerini kullandı.

Tutuklu yakını Hazal Yıldırım da seslerinin duyulmasını isteyerek, "Cezaevinden çocuklarımızın tabutu çıkmasın" diye ekledi.

VAN
Van'da Adalet Nöbeti'nin 31. gününde tutsak yakınları Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) ve Türk Tabipleri Birliği (TTB) Van şubelerini ziyaret etti.
 
Van-Hakkari Tabip Odası Başkanı Hüseyin Yaviç, tutukluların sağlık hakkına erişimdeki engellere dikkat çekerek, "Hasta tutsakların birçok adli tıp raporları olmasına ve tedavilerinin dışarıda yapılması gerekirken uygun olmayan koşullarda tutuluyor. Hasta tutsakların tedavileri için gerekli adımlarının atılması gerekiyor. Bizlerde annelerin başlattıkları eylemi destekliyoruz" dedi.

TİHV Van Şubesi yöneticisi Sevim Çiçek de, hapishanelerdeki hasta tutsakların takipçisi olacaklarını vurgulayarak, "Mahpusların en temel haklarını kullanmaları öndeki engellerin ortadan kalkması için mücadele etmeye devam edeceğiz. Bizde bu süreçte yanınızda olacağız" diye belirtti.