2 Ekim 2024 Çarşamba

Diyarbakır, Van ve İzmir'de Adalet Nöbetleri sürüyor

Tutsak yakınlarını Adalet Nöbetleri sürüyor. Diyarbakır'da tutsak yakınları hapishane önünden taleplerini yinelerken, Van'da aileler dayanışma çağrısında bulundu. İzmir'de ise tüm kadınlara çağrı yapan tutsak yakınları birlikte mücadelenin önemine dikkat çekti. 

Hasta ve infazı yakılan tutsaklar için Diyarbakır, Van ve İzmir'de tutsak  yakınlarının başlattığı  Adalet Nöbetleri sürüyor. 

DİYARBAKIR
Diyarbakır Barosu'nda başlayan Adalet Nöbeti Diyarbakır D Tipi Kapalı Hapishanesi önüne taşındı. Aileleri Medeniyetler Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Birlik ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), Tutuklu ve Hükümlü Aileleriyle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (TUAY-DER), Mezopotamya Dil ve Kültür Araştırma Derneği (MED-DER) Eş Genel Başkanı Rıfat Ronî ve Halkaların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır İl Eşbaşkanı Zeyyat Ceylan'ın yanı sıra birçok ziyaret etti. 

Tutsak yakını İnci Güler taleplerinin, "insani talepler" olduğunu vurguladı. Güler, "Günlerdir tutmuş olduğumuz nöbette 'adalet' diye haykırıyoruz. Bugün burada maruz kaldıklarımız bütün siyasi partilerin utancıdır. Herkesi buraya davet ederek herkesin yanımızda yer almasını istiyoruz" dedi.

Hapishanede tutulan hasta tutsakların derhal serbest bırakılması gerektiğini söyleyen bir diğer tutsak yakını Reşahat Ada ise "Bugün buraya destek vermek amacıyla gelen arkadaşlarımızı çember altına aldılar. Yıllardır cezaevinde tutulan yakınlarımızı göremiyoruz. Yakınlarımıza yönelik yapılan baskıları kabul etmiyoruz. Buradan Adalet Bakanlığı'na ve Cumhurbaşkanına seslenerek 'hak hukuk ve adalet' diyoruz. Türkiye'de bulunan bütün kurumları çağırıyoruz. Buraya gelip bize destek versinler" sözleriyle duyarlılık çağrısında bulundu.

Hasta tutsak yakını Nazime Boltan da "adalet" talebinde bulunarak, "Buraya gelip bize destek vermek isteyen herkesi ayrı ayrı çembere alıyorlar. Bize destek vermelerine izin vermiyorlar. Buradan herkese sesleniyorum. Biz sadece yakınlarımızın hakkını istiyoruz" ifadelerini kullandı.


 
VAN
Van Barosu'ndaki Adalet Nöbeti'nin 79. gününde nöbeti, Van F Tipi Hapishanesi'ndeki hasta tutsak İbrahim Alkan'ın eşi Dilşah Alkan, Bandırma T Tipi Hapishanesi'nde 6 yıldır tutsak bulunan Malik Demirağaç'ın annesi Emine Demirağaç sürdürdü. Eylemi, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) ve Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van İl Örgütü yöneticileri ziyaret etti.

DBP Van İl Eşbaşkanı Çetin Uyar, tarihten bugüne kadar mücadelenin yükünün anneler üzerinde olduğunu belirterek, "Anneler, iki ayı aşkındır burada nöbetteler ve sadece adalet istiyorlar. Anneler, tüm insanlık için adalet istiyor" diye konuştu. PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki ağırlaştırılmış tecrit uygulamalarına dikkati çeken Çetin "Öncelikle Sayın Öcalan için adalet istiyoruz. Sayın Öcalan yıllardır tecrit altındadır. Tecridi, ne anneleri ne de Kürt halkı kabul etmiyor. Adalet Bakanlığı'na çağrı yapıyoruz, bir an önce Sayın Öcalan görüşme yapılmalıdır" diye konuştu.

Hapishanelerdeki hasta tutsakların durumu üzerinde de duran Çetin "Cezaevlerinde ağır hastalar var. Bazı arkadaşlarımızın iki ayağı ve kolu yok. Ağır hastalıkları olan arkadaşlarımız var. Cezaevlerinden artık cenazelerin çıkmasını istemiyoruz. Bu durumu kabul etmiyoruz" diye konuştu. İnfazları yakılan tutsakların durumuna değinen Çetin , "Cezaları bitmesine rağmen devlet keyfi bir şekilde tahliyeleri yapmıyor" tepkisinde bulundu. Çetin, toplumun tüm kesimini sürdürülen adalet mücadelesine destek olma çağrısında bulundu.

İZMİR
İzmir Barosu'ndaki Adalet Nöbeti 12. gününde. Tutsak yakınları tüm kadınlar, Kürt halkı ve tutsaklar için özgürlük talep ederken, hapishanelere ses verilmesi talebinde bulundu. Yaklaşan 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü için bütün kadınların gününü kutlayan eylemcilerden Sultan Yağmekan, "Bu 8 Mart'ta bütün kadınları bize destek vermeye davet ediyoruz. 21 Mart da tüm Kürt halkının Newrozu. Biz de tüm Kürtlerin, cezaevindeki tutsakların Newrozu'nu kutluyoruz. Tüm kadınların, halkımızın, tutsakların özgür olmasını diliyoruz" ifadelerini kullandı.

Adana Tarsus Hapishanesi'nde infazı yakılan tutsak Rezan Kaçar'ın teyzesi Fatma Kayan da "Cezaevlerinin kapısının açılması hasta tutsakların salınması gerekiyor. İmralı Cezaevi'nin kapısı artık açılsın tecrit sona ersin" çağrısı yaptı. Kayan son olarak kadınlara, "Tutsak yakınları bütün anneler gelsin, destek versin" dedi.