2 Ekim 2024 Çarşamba

Diyarbakır hapishanesindeki ihlaller Meclis’e taşındı

HDP Milletvekili Dersim Dağ, Diyarbakır 1 Nolu Hapishanesinde yaşanan hak ihlalleri ve işkenceleri Meclis gündemine taşıdı.

Halkların Demokratik Partisi Diyarbakır Milletvekili Dersim Dağ, Diyarbakır 1 Nolu Hapishanesinde yaşanan hak ihlallerini meclis gündemine taşıdı. Dağ, Adalet Bakanı’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.

"Cezaevlerinde mahpuslara yönelik darp, işkence ve tehditler devam etmektedir. Birçok cezaevinden yoğun bir şekilde hak ihlallerine ilişkin haberler kamuoyuna yansımaktadır. Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde tutulan bazı tutukluların koğuşlarının değiştirildiği ve fiziki şiddete maruz kaldıkları belirtildi. Basında yer alan habere göre, Tutuklu Zinar Amed Gülmez, 27 Mart'ta hem fiziki şiddet hem de tehdit edildiklerini aktardı. Gardiyanlar tarafından sürekli can güvenlikleri ile tehdit edildiğini söyleyen mahpus, 3 kişilik odalara robokoplarla sürekli baskınlar yapıldığını belirtti. Koğuşlar arasında keyfi değişimler yapıldığını dile getiren Gülmez, arkadaşlarıyla birlikte yerlerde sürüklendiğini söyledi. Gardiyanların kendilerine uyguladığı şiddet öncesi ve sonrasında sürekli, ‘Bunlar sizin daha iyi günleriniz’ diyerek tehdit edildiğini aktaran Gülmez, cezaevinde yaşanan hak ihlallerinin durdurulması ve cezaevinin denetlenmesini talep etmektedir" diyen Dağ, Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

-Diyarbakır 1 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi'nde yaşanan hak ihlallerinden haberdar mısınız? Mahpuslara işkence eden cezaevi yetkilileri hakkında soruşturma açılacak mıdır?
-Diyarbakır cezaevlerinde yaşanan hak ihlallerine ilişkin denetleme yapılmakta mıdır? Cezaevi yönetimleri ve işkence yaptıkları iddia edilen gardiyanlara yönelik soruşturma açılmış mıdır?
-Mahpuslara yönelik yaşanan hak ihlallerine yönelik kamuoyu ile bilgi paylaşan çeşitli STK, dernek ve kurumların raporlarından haberdar mısınız? Artan hak ihlallerine ilişkin açıklama yapacak mısınız?
-İnfaz koruma memurları, ceza infaz kurumunda görev yapan jandarma personeli ve idari yetkililere temel insan hak ve hürriyetleri hakkında eğitim veriliyor mu? Mahpusların hakları konularında bilgi sahibi midirler? Eğitim alan cezaevi personellerinin hangi durumlarda iş akdi feshediliyor?
-Cezaevinde yaşanabilecek işkence ve kötü muamele eylemlerinin önüne geçebilmek adına merdiven altları, baş memurluk odası, müdürlük odası, SEGBİS odası ve mahkûm kabul birimi gibi yerler başta olmak üzere tüm alanlarda kamera var mıdır?-
-2010-2021 yılında Türkiye Cezaevlerinde işkence ve kötü muameleye uğradığı iddiasıyla bakanlığınıza başvuran mahpus sayısı kaçtır? İşkence ve kötü muamele uyguladığı gerekçesiyle hakkında işlem yapılan kamu görevlisi sayısı kaçtır? Bu kamu görevlileri hakkında hangi işlemler yapılmıştır?