22 Eylül 2024 Pazar

Diyarbakır Barosu: Çocuk Koruma Kanunu uygulansın

Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla basın toplantısı düzenleyen Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi, 2005 yılında yürürlüğe giren Çocuk Koruma Kanunu'nun gerekli altyapısının oluşturulması istendi.
Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi, 20 Kasım Dünya Çocuk Hakları Günü dolayısıyla Adli Yardım binasında basın toplantısı düzenledi.
 
Toplantıda konuşan Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi Koordinatörü Av. Mehmet Ali Çoban, Birleşmiş Milletler tarafından 1989'da kabul edilen Dünya Çocuk Hakları Günü'nün Türkiye tarafından 1995'te kabul edildiğini hatırlattı. Çocuk Hakları Sözleşmesinin dünya ülkelerinin kabul ettiği en geniş katılımlı sözleşme olduğunu, taraf ülkelerinin çocuk haklarına riayet etmediğini vurgulayan Çoban, "Hak ihlallerinin tüm dünyada olduğu gibi ne yazık ki ülkemizde de artarak devam ettiği ve son günlerde bölgemiz özelinde çocuğun yaşam hakkı ihlalinin ciddi anlamda arttığını görmekteyiz" ifadesini kullandı.
 
'ÇEKİNCE KALDIRILSIN'
 
Türkiye'nin sözleşmede yer alan çocukların eğitim, ifade özgürlüğü, kendi kültürünü yaşatma ve kendi dilini özgürce kullanma haklarını içeren 17, 29 ve 30. maddelerine koyduğu çekincelerin derhal kaldırması gerektiğini isteyen Çoban, "Ülkemiz özelinde de çocukların uğradığı hak ihlalleri giderek atmaktadır" dedi.
 
Bölgede Kürt sorununa paralel olarak son 3 yılda toplumsal olaylarda devletin yükümlülüğünü yerine getirmemesi nedeniyle yaşam hakkı ihlali ortaya çıktığına dikkat çeken Çoban, "Devletin güvenlik güçleri tarafından, 'Silahla vurulmak, bombayla öldürülmek, mayına basmak, zırhlı araç altında kalmak, savaş uçaklarıyla vurulmak' gibi nedenlerle yaşamını yitiren çocuk sayısının rakamlarla telaffuz edilmesi bizleri yaraladığından rakam telaffuzundan bugün kaçınacağımızı ifade etmek isteriz" diye konuştu.
 
'ETKİN SORUŞTURMA YÜRÜTÜLMEDİ'
 
"Kamu görevlilerinin faili olduğu birçok çocuk ölümü cezasız kalmakta failleri adeta sistematik bir şekilde ödüllendirilip, yargılamaları cezasızlıkla sonuçlandırılmaktadır" diyen Çoban, çocuk ölümlerine ilişkin şimdiye kadar etkin bir soruşturma yürütülmediğini bunun da dosyaların üstünün örtüldüğü ihtimalini düşündürdüğünü kaydetti.
 
Türkiye'de cezaevinde bulunan çocukların sorunlarına değinen Çoban, cezaevlerinin çocuklara uygun olmadığını vurgulayarak, sözleşmeye taraf ülkelerin sözleşmeyi içselleştirmediğine işaret etti.
 
Türkiye'nin 2005 yılında yürürlüğe giren Çocuk Koruma Kanunu halen gerekli altyapısı hazırlanmadığını kaydeden Çoban, bu altyapının hızlandırılması gerektiğini sözlerine ekledi.