3 Ekim 2024 Perşembe

Diyarbakır Adalet Nöbeti'nde birlikte mücadele çağrısı

Diyarbakır Adalet Nöbeti'nde bir araya gelen mücadele eden aileler, tecridin ve hapishanelerdeki hak ihlallerinin sona ermesini istedi. Hapishanelerden cenazelerin çıkmasını istemediklerini vurgulayan aileler, birlikte mücadele çağrısı yaptı. 

Hasta ve infazları yakılan tutsakların serbest bırakılması talebiyle tutsak ailelerinin Diyarbakır Barosu hizmet binasında başlattığı Adalet Nöbeti 40. gününde devam ediyor. Aileleri eylemini HDP Grup Başkan Vekili Meral Danış Beştaş, tutsak ve şehit aileleri ziyaret etti.

Kürt sorunun çözümsüzlüğü ile yıllardır zulüm gördüklerini belirten ziyarete gelen isimler, nöbet eylemini sürdüren ailelerle uzunca dertleşti. Bu sırada duygusal anlar yaşandı.

'HAK İHLALİ VE TECRİDİ KABUL ETMEYECEĞİZ'
Ziyarette bulunan annelerden Meryem Turan, hapishanelerde yaşananları yakından takip ettiklerini belirtti. Hapishanelerde bugün sürdürülen hukuksuz uygulamaların son bulması için İmralı'da bulunan PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin sona ermesi gerektiğinin altını çizen Turan, "Öcalan ve bütün tutsaklar üzerindeki tecridi kınıyorum. Burada sürdürülen nöbeti sonuna kadar destekliyorum. Bütün Kürtlerin de bu konuda duyarlı olması gerekir. Daha çok cenazelerin çıkmaması için tutsakların sesine ses olalım. Hak ihlallerini ve tecridi tekrar kabul etmeyeceğiz" ifadelerinde bulundu.

Nöbet eylemini sürdüren ailelerden İnci Güler de eyleme verilecek desteklerle hapishanelerden cenazelerin çıkmasının önüne geçeceğini ifade ederek, "Bütün ailelere sesleniyoruz artık sesiz kalmayın" çağrısı yaptı

BEŞTAŞ: ADALET NÖBETLERİ ÇOK ÖNEMLİ
Beştaş ise gelinen süreçte hapishanelerin işkence merkezlerine dönüştüğünü vurguladı. Hapishanelerde son bir ayda yaşanan ölümleri kesinlikle normal bir ölüm olarak görmediklerini belirten Beştaş, "Ölümlerin birçoğu şüpheliydi. Son günlerde cezaevlerinde yaşanan işkence uygulamalarına ilişkin tutuklu yakınlarından onlarca başvuru oldu. Özellikle Tekirdağ 2 No'lu Cezaevi'nde çok ağır işkence uygulamaları var. Her gün ailelerin başvurularını alıyoruz bu konuda. Hukuka sahip çıkan bütün tutsak aileleri ve vicdan sahibi olan insanların ceza evlerine ses olması gerek. O yüzden de burada başlatılan Adalet Nöbetleri çok önemli. Cezaevlerini yansıtan hiç bir kanal yok, burada bizler de onların sesine ses olmalıyız, onları anlatmalıyız. Bizler yaşanan hak ihlallerinin takipçisi olacağız" dedi.

Ziyaret "Bijî berxwedana zindana" sloganları ile son buldu.