2 Ekim 2024 Çarşamba

DİSK'te taciz soruşturması: Bir komisyon iki rapor

DİSK Yönetim Kurulu, konfederasyonda örgütlenme uzmanı olarak çalışan F.İ. hakkında taciz soruşturması yürütülmesi için bir komisyon kurdu. 3 kişilik komisyondan iki rapor çıktı.

DİSK Yönetim Kurulu, bir Twitter hesabından yapılan paylaşım sonrası, konfederasyonda örgütlenme uzmanı olarak çalışan F.I. hakkında taciz soruşturması yürütülmesi için bir komisyon kurdu.

Evrensel gazetesinde yer alan habere göre, komisyonda Birleşik Metal-İş Sendikası'ndan Nuran Güleç, Genel-İş 3 No’lu Şube'den Neşe Karaçimen ve Özlem Gültekin görev aldı. 3 kişilik komisyondan iki farklı rapor çıktı.

16 Temmuz’da komisyonun çalışmalarına başladığını aktaran Gülenç, soruşturmanın genişletilmesi gibi konularda Genel-İş adına komisyonda yer alan iki kadın üyeyle anlaşmaya varılamadığını, daha önce dile getirdikleri “Arkadaşımız suçsuz yere işinden olacak” önyargısının çalışma boyunca devam ettiğini, bu nedenle ortak bir rapor hazırlanamadığını belirtti.

  • Rojdaezji isimli sosyal medya hesabını kapatan kişiye ulaşılamamış ve e-mail hesabına gönderilen elektronik mektuplara dönüş yapılmamıştır. Genel-İş’i temsil eden komisyon üyeleri, Şişli’de araştırma yaptıklarını beyan etmişler ancak yapmış oldukları çalışmalara yönelik bir tutanak veya belge komisyon dosyasına yansıtılmamıştır.
  • Çalışmalar sırasında birden fazla kadın F.I. tarafından tehdit, şiddet ve ilişkiye devam etmeye zorlandığını söylemiştir. Görüşme yapılan iki kadının beyanlarına yer verilmiştir. Görüşmelerin ilkinin randevusu komisyonda Genel-İş adına bulunan Özlem Gültekin ile cumartesi günü Beşiktaş için alınmıştır. Ancak bir süre sonra Özlem Gültekin, DİSK dışında yapılan bir görüşmeye katılmayacağını iletmiştir. Özlem Gültekin’in vazgeçmesi üzerine görüşmeye ben tek başıma gittim. Ekli tutanaklarda F.I.'nın işyerinde ve sosyal hayatında kurduğu ilişkilerde şiddet, cinsel taciz ve sataşma, mobbing uyguladığı, tehdit yoluna başvurduğu yönünde dikkat çekici ifadeler yer almaktadır.
  • Soruşturma sürecinde F.I.'yı yakından tanıyan bir kadın,  F.I.'nın iki kadınla sorunlu ilişkisi olduğunu bildiğini, bir kadını dövdüğünü beyan etmiştir. Darbedilen kadınla görüşmek istememize rağmen kadın, F.I.'dan korktuğu ve tekrar ona bulaşmak istemediğini belirttiği için görüşme yapılamamıştır. F.I.'nın basın dahil birçok yerle temasa geçtiği, bu alanlarda kimi kadınları taciz/rahatsız ettiği bilgisine ulaştım ancak kadınlar kaygılarını öne sürerek görüşmek istemediklerini ilettiler.
  • F.I.'nın eski sevgilisi olan bir kadın başka bir kadınla ilişkisinin ortaya çıkmasının ardından F.I'dan ayrılmak istediğini, ancak F.I.'nın kendisini ilişkiye zorladığını, sürekli mesaj attığını, evine geldiğini, başka bir kadınla ilişkisi olduğu bilgisini kendisine veren kişinin evine gidip kapısına dayandığını, kişinin dışarı çıkmaması üzerine park halindeki aracına zarar verdiğini, öfke kontrolü problemi olduğunu, çok rahat yalan söyleyebildiğini söyledi. F.I.'yı kendisinden uzaklaştırmak için evini ve telefon numarasını değiştirmek zorunda kaldığını ifade etti. Bu dönemde F.I.'nın başka kadınları da tehdit ettiğini bildiğini de belirtti.
  • Bu kadın ile yaptığım görüşmenin ses kaydı komisyon üyesi Neşe Karaçimen ile birlikte dinlenmiştir. Neşe Karaçimen ortak bir rapor hazırlayabileceğimizi belirtmiş, raporu sunmak için DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu’ndan randevu alınmıştır. Hazırladığım raporun taslağını görüşmek üzere Karaçimen’le bir araya geldiğimizde Karaçimen durumu Özlem Gültekin ile değerlendirdiklerini ve fikir değiştirdiklerini dile getirdi. “Soruşturma alanı Şişli’dir, şikayetçiyi bulamadıklarını ve Şişli’yi akladıklarını belirterek, diğer bulguların F.I'nın özel hayatı olduğunu” dile getirmiştir.
  • Arkadaşlar daha sonra telefon görüşmesi yaptığım kadının yalan söyleyebileceğini dile getirdiler. Bunun üzerine kadını aradık. Kadın bayram sonrası iş çıkışı Kadıköy’de buluşmayı teklif etti. Görüşmenin yapılacağı gün Neşe Karaçimen ve Özlem Gültekin görüşmeyi yapmak istemediklerini belirttiler ve görüşmeyi iptal ettik.
  • Komisyon olarak yapabildiğimiz tek ortak görüşme DİSK çalışanları ile yapılan görüşmelerdir. F.I.'nın çalışma ortamında iş arkadaşları ile kurmuş olduğu ilişkilerde de psikolojik şiddet, sözlü cinsel taciz, tehdit ve ayrımcılık uyguladığı anlaşılmıştır.

Komisyonda yer alan Özlem Gültekin ve Neşe Karaçimen’in hazırladığı raporda ise “Araştırmalarımızda Şişli Belediyesinde çalışan, araştırmaya konu olan paylaşımı yapan kişiye ulaşılamamıştır. Diğer taraftan ifade veren iş arkadaşları, F.I. hakkında uyumsuz ve agresif tavırlarından rahatsızlık duyduklarını iletmişlerdir. F.I. sosyal yaşamında diyalogda olduğu kişiler ile komisyon üyesi Nuran Gülenç’in tek başına görüşmüş olup, sözlü beyan haricinde herhangi bir delil paylaşmadığından, tarafımızca dikkate alınmamıştır” ifadeleri yer aldı.

Bu arada Zelal isimli bir twitter kullanıcısı, araştırma komisyonunun kimlerden oluşacağını DİSK yöneticisi Remzi Çalışkan tarafından belirlendiğini öne sürdü. 

 

Konu “taciz” olunca mecburen DİSK içinde bir araştırma komisyonu kurulur. Ancak Araştırma Komisyonunun kimlerden oluşacağı Remzi Çalışkan tarafından belirlenir. DİSK yönetiminde hiç kimse buna karşı gelemez

— zelal (@lolan333) September 26, 2020

 

Ayrıca F.İ.'nin Çalışkan tarafından DİSK'te işe yerleştirildiğini, korunduğunu yazdı.