3 Ekim 2024 Perşembe

DİSK, KESK, TMMOB, TTB: Dr. Şeyhmus Gökalp serbest bırakılsın

TTB, DİSK, KESK ve TMMOB, TTB'nin Yüksek Onur Kurulu üyesi ve önceki dönem Merkez Konseyi üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp'in serbest bırakılması talebiyle çevrimiçi basın toplantısı düzenledi.

Türk Tabipleri Birliği (TTB), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK) ve Türk Mühendis Mimar Odalar Birliği (TMMOB), TTB'nin Yüksek Onur Kurulu üyesi ve önceki dönem Merkez Konseyi üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp'in tutuklanmasına ilişkin çevrimiçi bir basın toplantısı düzenledi.

Basın toplantısına TTB Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı, KESK Eş Genel Başkanı Mehmet Bozgeyik, TMMOB Genel Sekreteri Dersim Gül, TTB II. Başkanı Prof. Dr. Ali İhsan Ökten, TTB Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut, TTB Merkez Konseyi üyeleri Prof. Dr. İbrahim Akkurt, Doç. Dr. Deniz Erdoğdu ve Dr. Meltem Günbeği, TTB Yüksek Onur Kurulu ve Etik Kurulu üyeleri ile tabip odalarının yöneticileri katıldı.

Dört örgüt adına ortak açıklamayı Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı okudu. Fincancı, "Dr. Şeyhmus Gökalp tanımadığını beyan ettiği bir yalancı tanığın ilk ifadelerinde yer almamasına rağmen TTB Merkez Konseyi üyesi olarak 'Savaş bir halk sağlığı sorunudur' dedikleri için yargılandıkları dönemde, yalancı tanığın ilk ifadelerinden üç yıl sonra asılsız, hiçbir somut delile dayanmayan, sunulan resmi kurum belgeleri ile yalan olduğu açıkça kanıtlanan beyanları esas alınarak tutuklanmıştır" dedi.

Fincancı, "Daha önce de benzerlerini sıkça gördüğümüz ve tutuklamasını gerektirecek hiçbir suçu, suç unsuru içeren somut bir eylemi olmamasına, Yargıtay, Anayasa Mahkemesi ve Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından bu tür beyanların kanıt değeri taşımadığına ilişkin kararları bulunmasına karşın hukuk dışı bir şekilde soyut iftiralar kanıt sayılarak tutuklama kararı alınmıştır" diye konuştu.

'ŞEYHMUS GÖKALP MESLEKİ ETİK DEĞERLERE SIKI SIKIYA BAĞLIDIR'
TTB Yüksek Onur Kurulu üyesi Dr. Şeyhmus Gökalp'in tüm mesleki yaşantısında mesleki etik değerlerine sıkı sıkıya bağlı kalmış ve TTB 72. Büyük Kongresi'nde Yüksek Onur Kurulu üyesi seçildiğini hatırlatan Fincancı, "TTB Yüksek Onur Kurulu; üyeleri, herhangi bir disiplin cezası almamış ve en az 15 yıllık kıdemi olan hekimlerden oluşan; mesleki saygınlığı, mesleğe duyulan güveni, hasta ve hekim haklarını, mesleki deontolojiyi ve etik değerleri koruma yükümlülüğünü, tabip odalarınca belirli ulusal yasal düzenlemeler ve yaygın kabul gören evrensel etik metinler çerçevesinde yürütülen disiplin soruşturma ve kovuşturma süreçlerine itirazları yine bu metinler çerçevesinde inceleyerek yerine getiren, mesleki denetimin en yüksek karar organıdır" diye kaydetti.

Dr. Şeyhmus Gökalp'in onurlu bir hekimlik geçmişine sahip olduğunu söyleyen TTB Merkez Konsey Başkanı Fincancı, "Ülkemizde hüküm süren anti-demokratik, haksız-hukuksuz uygulamaların bir örneği olarak TTB'nin en saygın kurullarından birinde görev alan Dr. Şeyhmus Gökalp'ın tutuklanması, meslek örgütü özerkliğine müdahale ve Covid-19 pandemisinde gerçekleri dile getirdiği için hedef alınan TTB'ye ve son dönemde tüm meslek örgütlerine ardı ardına yapılan saldırıların devamı niteliğindedir. Bu tür tutuklama, tehdit ve suçlamalar ile meslek örgütlerini iktidarlarının 'arka bahçesi' yapma çabalarına boyun eğmeyerek geçmişte olduğu gibi bugün de geri adım atmadan, halkın sağlık hakkını savunmaya ve gerçekleri dile getirmeye devam edeceğiz" diye belirtti.

Fincancı, "Emek ve meslek örgütleri olarak meslek etik ilkelerini ve hekimlik değerlerini ödünsüz savunan mücadele arkadaşımız Dr. Şeyhmus Gökalp'in haksız hukuksuz bu tutukluluğuna bir an önce son verilerek serbest bırakılmasını talep ediyoruz" dedi.

BOZGEYİK: GÖKALP ŞAHSINDA TTB'YE YÖNELİK BİR SALDIRI
Açıklamanın ardından Mehmet Bozgeyik söz aldı. İktidar blokunun arka bahçesine çevirmeye çabaladığı meslek örgütlerinin dayanışma içinde mücadele ettiğini belirten Bozgeyik, TTB'nin pandemi başından bu yana gerek sürecin şeffaf ilerletilmesi gerekse sağlık çalışanlarının tükenmişliğinin önüne geçilmesine dönük çalışmalarını hatırlattı ve Dr. Şeyhmus Gökalp şahsında bu hukuksuz tutuklamanın TTB'ye dönük bir saldırı olduğunun altını çizdi. Dersim Gül de Dr. Şeyhmus Gökalp'in en kısa sürede serbest bırakılmasını ve bu hukuksuzluğun son bulmasını istedi.

Basın toplantısında tabip odalarının yöneticileri de söz aldı. Ardından konuşan TTB Merkezi Konseyi önceki dönem Genel Sekreteri Bülent Nazım Yılmaz ise "Bu sürecin peşini bırakmak demek; insanlığa karşı sorumluluğumuzu yerine getirememek demektir, hekimlik değerlerinden vazgeçiyoruz demektir. Hayır, bunların hiçbirisinden vazgeçmeyeceğiz. Şeyhmus'u en kısa sürede o hücreden çıkaracağız. Şeyhmus özelinde yaptığımız demokrasi mücadelesidir, barış mücadelesidir, hekimlik değerlerinin mücadelesidir" diye konuştu.