22 Eylül 2024 Pazar

DİSK Basın-İş: Sarı basın kartı gazetecilik ruhsatı değildir

DİSK Basın-İş, sarı basın kartının gazetecilik ruhsatı olmadığını söyleyerek gazetecilere ve meslek örgütlerine komisyon kurma çağrısı yaptı.
Basın kartlarına ilişkin yapılan yönetmelik değişikliği ile sarı basın kartını almak zorlaştı, kartın iptali ise kolaylaştı. DİSK Basın-İş, sarı basın kartının gazetecilik ruhsatı olmadığını söyleyerek gazetecilere ve meslek örgütlerine komisyon kurma çağrısı yaptı.
 
Yapılan yönetmelik değişikliği ile gazetecilerin sarayın memuru haline dönüştürülmeye çalışıldığını belirten DİSK Basın-İş Sendikası, gazetecilere ve meslek örgütlerine basın kartları için komisyon oluşturma çağrısı yaptı.
 
Rejim değişikliğinin ardından Basın Yayın Enformasyon Genel Müdürlüğü'nün Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı'na bağlandığını kaydedilen açıklamada, sarı basın kartlarının bu başkanlık tarafından dağıtılacağı ifade edildi.
 
DİSK Basın-İş Sendikası yaptığı açıklamanın devamında şu ifadelere yer verdi:
"Resmi Gazete'de Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla yayınlanan genelgeyle Sarı Basın Kartı Yönetmeliği de değişti. Yönetmelikten anladığımız, bundan sonra sadece Saray'ın gazetecilerine sarı basın kartı verileceği.
 
"Uzun bir süredir sarı basın kartı konusunda keyfi davranılıyordu. Birçok meslektaşımızın kartları keyfi olarak iptal edildi. Bu keyfiyet artarak sürecek.
 
"DİSK Basın-İş olarak iktidar tarafından dağıtılan sarı basın kartlarını gazetecilik ruhsatı olarak hiçbir zaman görmedik. Bundan sonra da görmeyeceğiz.
 
"Gazetecilere ve meslek örgütlerine önerimiz şudur: Meslek örgütleri birlikte ilkeler belirlemeli ve bir komisyon oluşturmalı. Basın kartları bu komisyon tarafından verilmeli. DİSK Basın-İş olarak böyle bir komisyonun kurulmasında aktif olarak yer alacağımızı duyururuz.
 
"Gazeteciler sarayın memuruna dönüştürülmek isteniyor, reddediyoruz!"