4 Ekim 2024 Cuma

Dipçikle çocuğun kafasını yaran polis hakkında 13 buçuk yıla kadar hapis cezası istendi

Bir çocuğa dipçikle işkence yapan polis hakkında 12 yıl sonra "nitelikli yaralama" suçunu işlediği için 4 buçuk yıldan 13 buçuk yıla kadar hapisle cezalandırılması istendi. 

Hakkari'de bir çocuğu dipçikle döven ve kafatasının yarılmasına yol açan polis hakkında savcılık 12 yıl sonra "nitelikli yaralama" suçunun işlendiğini belirterek 4 buçuk yıldan 13 buçuk yıla kadar hapisle cezalandırılmasını istedi. 

23 Nisan 2009'da yaşanan olayda polis çocuğu baygın halde bırakıp giderken kameralara yansımıştı. Daha önce sadece 6 ay 7 gün hapis cezasına mahkum edilen ve bu cezası ertelenen polis hakkında, Anayasa Mahkemesi'nin "hak ihlali" tespitinden sonra yeniden açılan davada karar gelecek duruşma verilecek.

SUÇUNU İNKAR ETMİŞTİ
T24'ten Gökçen Tahincioğlu'nun haberine göre Anayasa Mahkemesi kararını uygulayarak, "öldürmeye teşebbüs" suçundan polisin savunmasını isteyen mahkemenin, nitelikli yaralama yerine öldürmeye teşebbüs suçundan da ceza verebileceği ifade edildi. Polis, mahkemede, "Tüfeği cop niyetine kullanmak istedim. Dipçikle eline vuracaktım. Yaralama kastim dahi yoktu" demiş, PKK saldırısı altındayken olayların yaşandığını belirtmişti. Mağdur çocuk ise son duruşmada, "Sadece top oynuyordum" diyerek, şikayetini yinelemişti.

Savcılık, esas hakkında görüş açıkladı. "Kasten yaralama" suçundan açılan davada 5 yıldan 9 yıla kadar hapis istemiyle yargılanan ancak suçu kasıt altında işlemediği gerekçesiyle sadece "taksirle yaralama" suçundan 6 ay 7 gün hapse mahkum edilen ve cezası ertelenen polisin dosyası için Anayasa Mahkemesi, "hak ihlali" kararı vermişti. AYM, S. Turan'ın "yaşama hakkının ihlal edildiğine" ve ailesine 35 bin lira tazminat ödenmesine hükmetmişti.

EK SAVUNMA ALINDI
Elazığ 5. Asliye Ceza Mahkemesi, AYM'nin kararından sonra polisin yeniden savunmasını aldı. Mahkeme, daha sonra yargılamanın "öldürmeye teşebbüs" suçundan yapılması gerektiği görüşüyle dosyayı Elazığ 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdi. Görevsizlik kararını uygulayıp uygulamayacağı merak konusu olan Elazığ 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin, geçtiğimiz aylarda, AYM ve asliye ceza mahkemesinin kararlarını uygulayarak, polisten, "öldürmeye teşebbüs" suçundan ek savunma istediği ortaya çıktı. Geçtiğimiz Haziran ayında mahkemede savunma yapan polis tahrik altında olduğunu ve olayların PKK saldırısı sürerken yaşandığını öne sürdü. Polis tek amacının kendisini öldürmeye çalışanlardan korumak olduğunu da iddia etti.

KARAR AÇIKLANACAK
Savcılık, 30 Kasım'da yapılan duruşmada verdiği esas hakkındaki görüşünde, polisin savunmasını dikkate almadı. Savcılık, nitelikli yaralama ve kamu görevlisinin bu eylemi işlemesi suçlarından, polisin, 4,5 yıldan 13,5 yıla kadar hapsini istedi. Mahkeme, gelecek duruşmada kararını açıklayacak. Mahkeme, savcının talebi doğrultusunda nitelikli yaralamadan ceza verebileceği gibi, 9 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası verilmesini gerektiren öldürmeye teşebbüs suçundan da hüküm kurabilecek.