4 Ekim 2024 Cuma

Dink Davasında sona doğru: Duruşmalar Ocak ayında devam edecek

Hrant Dink'in katledilmesinde sorumluluğu ve ihmali olan polis ve devlet görevlilerinin yargılandığı davada savunma yapan sanıklar, delillere rağmen sorumluluklarını reddetti ancak ifadeleriyle katliamın emir komuta zinciri içerisinde işlendiğine söyledi. Yargılananlardan Ali Öz ile iki istihbaratçının yurt dışına kaçmak için görüşmeler yaptığı ortaya çıktı. Duruşma, Ocak ayında devam edecek.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katledilmesine ilişkin aralarında emniyet müdürlerinin de olduğu devlet görevlilerinin yargılandığı davanın 16. duruşması görüldü.

8 sanığın savunma yaptığı duruşmada mahkeme başkanı dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ile dönemin İstanbul Jandarma istihbarat polisleri Ecevit Emir ve Emre Cingöz'ün mütalaanın açıklanmasından sonra yurt dışına kaçmak için Gürcistan ile irtibat kurduklarını, görüşmeler yaptıklarını söyledi.

Dink'in öldürüleceğine ilişkin ihbar bilgisine, bunun tüm emniyet ve istihbaratın bilmesine ve buna ilişkin bir şey yapılmamış olmasına rağmen sanıklar, yaptıkları savunmalarda kendilerini aklamaya çalıştı.

İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmaya dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç, İstanbul Jandarma görevlileri Eyüp Temel, Musa Yıldırım ve Mikdat Özbek, Trabzon jandarma görevlileri Hacı Ömer Ünalır, Hüseyin Yılmaz, Trabzon emniyet görevlisi Hasan Durmuşoğlu salonda, Samsun jandarma görevlisi Murat Bayrak, Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Daire Başkanlığı Aşırı Sağ Şube Müdürü Hamza Celepoğlu, dönemin İstanbul Jandarma İstihbarat Bölücü Faaliyetler İstihbarat Tim Komutanı Muharrem Demirkale ve Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi polisi Mehmet Uçar SEGBİS ile katıldı.

İSTANBUL EMNİYETİNDEN YAZI: ÖZ, EMİR VE CİNGÖZ YURT DIŞINA KAÇMA HAZIRLIĞINDA
Mahkeme Başkanı İstanbul İl Emniyet Müdürlüğünden gelen yazıyı paylaştı. Dönemin Trabzon İl Jandarma Komutanı Albay Ali Öz ile dönemin İstanbul Jandarma istihbarat görevlileri Ecevit Emir ve Emre Cingöz'ün mütalaanın açıklanmasından sonra yurt dışına kaçmak için Gürcistan ile irtibat kurduklarını, görüşmeler yaptıklarını söyledi.

O sırada salonda bulunan Emre Cingöz söz alarak böyle bir girişimi olmadığını savundu. Mahkeme başkanı ise yurt dışı ile görüşme yapan numaranın Cingöz'e ait olduğunu tekrarladı.

DİNÇ'TEN 'GÖREVİ YAPTIM' İDDİASI
Duruşmada ilk olarak cinayet öncesinde Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Engin Dinç'in savunması alındı. Trabzon İstihbarat Şube Müdürü olarak görev yaptığı dönemde Yasin Hayal'in, Hrant Dink'i öldürmeyi planladığına dair düzenlenen raporları İstanbul İstihbarat Şube Müdürlüğüne iletirken Hayal'in Hrant Dink'i öldüreceğine ilişkin kesin bilgiye yer vermek yerine "ses getirecek eylem" ifadesini kullanan Dinç bunu "Resmi yazışmalarda genel olarak 'ses getirecek eylem' tabiri kullanılır" sözleri ile savundu.

Katliam hazırlığında olan kişilere karşı gerekli işlemleri yapmayarak Hrant Dink'in yaşam hakkını korumadığı ifade edilmesine rağmen, "Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi" suçundan beraatı "Görevi kötüye kullanma" suçundan cezalandırılması istenen Dinç, Dink öldürülmeden önce görevinden ayrıldığını söyleyerek sonraki olaylar hakkında herhangi bir bilgisi ve ilgisi olmadığını iddia etti. Ancak Engin Dinç, Hrant Dink'in katledileceğine ilişkin ihbar geldiğinde Trabzon İstihbarat Şube Müdürüydü.

Yazıda Yasin Hayal'in Mcdonald'sı bombalama eylemine katıldığına ilişkin bilgilere yer verdiklerini söyleyen Dinç, "şahsın İstanbul ilinde Hrant Dink'e karşı eylem planladığını söyledik. Dolayısıyla yazıda olay ciddi bir şekilde aktarılmıştır" iddiasında bulunarak, beraatini istedi.

Engin Dinç'in avukatı Necdet Pakdil ise, Dinç'in gönderdiği yazı nedeniyle Yasin Hayal'in tespit edilebildiğini, tetikçi Ogün Samast'ın da bu sayede yakalandığını savundu. Bununla da yetinmeyen Pakdil, Dinç'in yargılanması değil, takdir edilmesi gerektiğin söyleyerek AİHM kararına atıf yaptı, "İstanbul Emniyetinin üzerine düşeni yapmamıştır" dedi.

TEMEL, ÖZBEK VE YILDIRIM'DAN SAVUNMA: İLGİMİZ YOK
İstanbul İl Jandarma Komutanlığı'nda Bölücü Faaliyetler unsur elemanı olarak görev yapan Uzman Çavuş Eyüp Temel, Uzman Çavuş Musa Yıldırım ve Astsubay Başçavuş Mikdat Özbek Hrant Dink'i takip eden, izleyen ve öldürülmesine nezaret eden ekipte oldukları suçlamasıyla yargılanıyor.

Mütalaada her üç isim için "Darbeye teşebbüs", "Anayasal düzeni ortandan kaldırmaya teşebbüs", "kasten öldürme", "Suça iştirak, azmettirme, yardım etme" suçlarından beraat talep edilirken "Silahlı terör örgütü üyeliği" suçundan ise cezalandırılmaları talep ediliyor. Ayrıca her üç isim için mütalaada "ankesör ve ardışık yöntemi ile örgüt üyeleri ile haberleştiği" suçlamaları da yer alıyor.

Bu isimlerden olan Eyüp Temel, beraatini talep etti. Mütalaada yer alan ardışık aramalara ilişkin de savunma yapan Temel, "Herhangi bir ardışık telefon görüşmem olmamıştır, aynı telefon numarasını 20 senedir kullanıyorum" iddiasında bulundu.

Aynı suçlamalar yöneltilen Miktad Özbek ise kendisini "Cinayet mahallinde ya da yakında olduğuma dair bir bilgi yok" sözleri ile savundu, beraatini istedi.

Dink'in katledildiği tarihde İstanbul Jandarma İstihbarat amirlerinden olan Musa Yıldırım ise, mütalaanın Hrant Dink cinayeti ile ilgisi olmadığını savundu. Mütalaada hakkında 2 ardışık arama kaydı olduğunu belirten Yıldırım, "Aramalar iptal ettirdiğim hattıma yapılan aramadır" diyerek beraatini talep etti.

ÜNALIR: BİLGİ BİZDEN ÇIKTI
Arından Hacı Ömer Ünalır'ın savunmasına geçildi. Trabzon Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü Aşırı Sağ Faaliyetler Birimi'nde Unsur elemanı olan Ünalır, Hrant Dink'in katledilmesinden önce (2006 yılı ağustos ayında) cinayeti işleneceği bilgisini öğrenen ancak herhangi bir işlem yapmayanlardan biri.

"Görevi kötüye kullanma" suçlamasından cezalandırılması talep edilen Ünalır, kendisini "Uzman çavuşum, unsur elemanıyım. Görevim bütün bilgileri unsur komutanına bildirmektir. Bu bilgi gelmiş ve bizim sıralı amirlerimizin hepsine bildirilmiştir. Bizden çıkmış bir durum" diye savundu, beraatini istedi. 

'F4 HABER RAPORU HİÇ HAZIRLANMADI'
Hrant Dink cinayetinin işlendiği tarihte Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğünden sorumlu müdür yardımcısı olan Hasan Durmuşoğlu, belge saklamakla suçlanıyor. "Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi"nden beraati, "Resmi belgeyi yok etmek, bozmak ya da gizleme" ve "Görevi kötüye kullanma" suçundan cezalandırılması talep edilen Durmuşoğlu, görevini ihmal etmediğini iddia etti. F4 haber raporunu imha etmekle suçlanan Durmuşoğlu böyle bir raporun hiç hazırlanmadığını da savundu.

SAMAST'LA ÇEKTİRDİĞİ FOTOĞRAFTA 'BEN YOKUM' DEDİ
Ardından Samsun İl Jandarma Komutanlığı KOM Şube Müdürü olarak görev yapan Murat Bayrak savunma yaptı. Samsun emniyetinde tetikçi katil Ogün Samast'a barağı çıkarması talimatı veren, Samast ile bayraklı fotoğraf çektirenlerden biri olan Bayrak, tetikçi Samast'ın Hrant Dink cinayetini işlemeden hemen önceki görüntülerini izleten kişi olmakla suçlanıyor.

"Ses ve görüntülerin kayda alınması", "Görevi kötüye kullanma", "Gizliliğin
İhlali", "Suçu ve suçluyu övmek" suçlarından cezalandırılması talep edilen Bayrak, Samats ile fotoğraf çektirilmesi talimatını vermediğini, o karelerde yer almadığını savundu.

CİNAYET İHBARINI 2006'DA ALAN YILMAZ: EMİR KOMUTA ZİNCİRİ VAR
Hrant Dink cinayeti hazırlığını 2006 Temmuz ayından itibaren bilen ve hiçbir adım atmayan dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat amiri olan Hüseyin Yılmaz, kendisini "emir-komuta zinciri var" diyerek aslında katliamın nasıl işlendiği tarif etmiş oldu. Yılmaz, "Bahse konu istihbaratı ben almadım, alınmış olsa bile iddia edilen makamlara bildirmek benim görevim değildir" iddiasında bulundu.

ÖZ VE EMİR'E EV HAPSİ, ECEVİT'E İSTANBUL'U TERK ETMEME  CEZASI
Duruşmada söz alan Hamza Celepoğlu savunmasını yetiştiremeyeceğini, bu nedenle Şubat ayında savunma yapmak istediğini bildirdi. Mahkeme başkanı tüm savunmaların ocak ayında alınacağını belirterek bu talebi reddetti.

Ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, İstanbul Emniyet Müdürlüğünden gelen ihbar yazısı üzerine Ali Öz ve Ecevit Emir'e ev hapsine alınmasına, sanık Emre Cingöz hakkında ise İstanbul'u terk etmemesine karar verdi.

SONA DOĞRU OCAK 2021'DE SANIK SAVUNMALARI BİTECEK
Mahkeme başkanı 20 ve 22 Ocak tarihlerinde de duruşma görüleceğini açıkladı. Hrant Dink'in katledilmesine ilişkin yargılanan sanıklar 6, 8, 11, 15, 20 ve 22 Ocak tarihlerinde yapılacak duruşmalarda savunma yapacak.

Sanık savunmalarının ardından Dink ailesi de beyanda bulunacak.

Mahkemenin açıkladığı takvime göre savunma yapacak sanıkların listesi şöyle:

6 Ocak 2021: Eski İstanbul Emniyet Müdürü Celalettin Cerrah, dönemin Trabzon Jandarma Alay Komutanı Ali Öz, dönemin İstanbul Jandarma İstihbarat Görevlileri Mustafa Küçük, Ali Barış Sevindik, Bekir Yokuş, dönemin İstanbul Jandarma İstihbarat Görevlisi Önder Araz ve dönemin İstihbarat Daire Başkanlığı C Şube Müdür Yardımcısı Ali Poyraz.

8 Ocak 2021: Dönemin İstanbul Jandarma istihbarat görevlileri Ecevit Emir, Emre Cingöz ve Hacı Şefik Şimşek, dönemin Trabzon Jandarma istihbarat şube görevlileri Gazi Günay ve Ergün Yorulmaz, dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdür Yardımcısı Ercan Demir, cinayet işlendiği sırada Trabzon istihbarat Şube Müdürü olan Faruk Sarı ile avukatları savunma yapacak.

11 Ocak 2021: Dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanlığı C-2 Şube Müdürlüğünde görevli Hamdi Egbatan, dönemin Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Daire Başkanlığı Aşırı Sağ Şube Müdürü Hamza Celepoğlu, dönemin Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde polis memuru Mehmet Ayhan, Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi polis memuru Mehmet Uçar, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişi Mehmet Ali Özkılınç, dönemin Samsun İl Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Şube Müdür Vekili Metin Balta, dönemin e Trabzon İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürü Metin Yıldız ve dönemin Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğünde görevli Muhittin Zenit.

15 Ocak 2021: Cinayetin işlendiği dönem Trabzon İl Jandarma Komutanlığı İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görevli Okan Şimşek, Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğünde C Büroda polis memuru olan Onur Karakaya, EmniyetGenel Müdürlüğü İstihbarat Daire B Başkanlığı C Şube Müdür Yardımcısı Osman Gülbel, Trabzon İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürlüğünde Komiser Yardımcısı Özkan Mumcu, Trabzon İl Emniyet Müdürü Reşat Altay, Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkan Sabri Uzun, İçişleri Bakanlığı Mülkiye Başmüfettişi o Şükrü Yıldız.

20 Ocak 2021: İstihbarat daire başkanlığı C şube müdürlüğü eski görevlisi Tamer Bülent Demirel, Trabzon Jandarma İstihbarat görevlileri Veysal Şahin, Volkan Şahin, Samsun Emniyet görevlileri Yakup Kurtaran ve Yüksel Avan, İstanbul Jandarma İstihbarat görevlileri Yavuz Karakaya ve Yusuf Bozca

22 Ocak 2021: Dönemin istihbarat C şube müdürü Ali Fuat Yılmazer, eski Trabzon Emniyet müdürü ve İstihbarat Daire başkanı Ramazan Akyürek, gazeteci Ercan Gün ve İstanbul Jandarma İstihbarat görevlisi Muharrem Demirkale