4 Ekim 2024 Cuma

Dink davası yarın devam edecek

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrank Dink'in katledilmesinde sorumlluğu olan devlet görevlilerinin yargılandığı davanın duruşması yarına ertelendi.

Agos gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink'in katledilmesine ilişkin aralarında emniyet müdürlerinin de olduğu devlet görevlilerinin yargılandığı davanın 115. duruşması İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler ile Samsun Terörle Mücadele Şube Müdürlüğü'nde görev yapan polis Ahmet Faruk Aydoğdu duruşma salonunda hazır bulundu.

Dönemin Trabzon İstihbarat Şube Müdürü Tefik Cantürk, Samsun Terörle Mücadele Şube Müdürü Ahmet Çetiner, Samsun Jandarma Görevlisi Birol Ustaoğlu, Emniyet İstihbarat Daire Başkanı Ramazan Akyürek, dönemin İstanbul Jandarma İstihbarat Bölücü Faaliyetler İstihbarat Tim Komutanı Muharrem Demirkale, dönemin İstanbul Jandarma İstihbarat Şube Müdürlüğü'nde görevli astsubay Yavuz Karakaya ve Trabzon Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şubesi polis memuru Mehmet Uçar ise SEGBİS ile duruşmaya katıldı.

Dink katledildiğinde Trabzon İl Merkez Jandarma Komutanlığı'nda 2. Asayiş Tim Komutan Yardımcısı olan Ahmet Faruk Aydoğdu, esas hakkında savunma yaptı. Hakkında hükmen tutuklama talep edilen Aydoğdu, KHK ile görevinden alındığını söyleyerek, mağdur olduğunu savundu, beraatini istedi.

KENDİNİ AKLAMAYA ÇALIŞTI
Dönemin İstanbul İl Emniyet Müdürlüğü İstihbarat Şube Müdürü Ahmet İlhan Güler, "FETÖ başından beri beni Ergenekon ve Balyoz operasyonları önünde engel olarak görmeleri sebebiyle ekarte etmeye çalışmışlardır. O dönemde İstanbul Emniyeti İstihbaratı örgüt tarafından hedefe konmuştur" diyerek, kendini aklamaya çalıştı.

SAMAST'LA FOTOĞRAF 'ARŞİV' İÇİN ÇEKİLMİŞ!
Dönemin Samsun İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğü'nde Emniyet Amiri olan Ahmet Çetiner de, Dink'i katleden Ogün Samast ile askerlerin fotoğraf çektirmesi yönündeki talimatı kendisinin vermediğini savundu. Çetiner, "Doktor raporu için Ogün Samast'ı almak üzere bulunduğu çay ocağına gittim. Koluna girip götürmek üzereyken ‘doktor henüz hazır değil' bilgisi geldi. Orada bulunan bir polis memuru dosya için Ogün Samast'ın fotoğrafının çekilmesi gerektiğini söyledi. Yelekli bir polis daha lazım dedi. O fotoğraf bu şekilde çekildi" iddiasında bulundu. Fotoğrafın arşiv için çekildiğini de iddia eden Çetiner, beraatini istedi.

DURUŞMA YARINA ERTELENDİ
Savunmaların ardından mahkeme heyeti, dönemin Emniyet Genel Müdürlüğü İstihbarat Daire Başkanı Engin Dinç, İstanbul Jandarma görevlileri Eyüp Temel, Musa Yıldırım ve Mikdat Özbek, Trabzon jandarma görevlileri Hacı Ömer Ünalır, Hüseyin Yılmaz, Trabzon emniyet görevlisi Hasan Durmuşoğlu, Samsun jandarma görevlisi Murat Bayrak'ın savunmalarının alınması için duruşmayı yarına erteledi.