2 Ekim 2024 Çarşamba

Devlet kurumları borçlarını ödeyemez hale geldi

Kamu kurumları elektrik, su ve doğal gaz faturalarını ödemeyez hale gelirken, elaç ve tıbbi cihaz sektörünün kamudan alacağı 18 milyar liraya ulaştı.

Devlet kurumları, giderlerini karşılayamaz duruma getirildi. Yandaş patronları kurtarmak amacıyla teşvikler artırılırken, birçok kamu kurumları elektrik, su ve doğal gaz faturaları ödenemez hale geldi. İlaç ve tıbbi cihaz sektörünün alacakları ise 18 milyar lirayı buldu.

Sayıştay denetçileri hesap incelemelerinde 'Gecikme zammı ile mal ve hizmet karşılığı bedelden fazla yapılan ödeme, idareye ek mali külfet getirmektedir' tespitinde bulundu.

Milyonlarca yurttaş faturalarını ödemekte güçlük yaşarken Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu'nun da elektrik, su ve doğalgaz faturalarını zamanında ödeyemediği belirlendi.

Kamu kurum ve kuruluşlarının 2019 yılına ilişkin mali hesaplarında yapılan denetimler kapsamında Ceza İnfaz Kurumları ile Tutukevleri İşyurtları Kurumu'nun hesaplarını inceleyen Sayıştay denetçileri, idarenin elektrik, su ve doğalgaz faturalarını zamanında ödemediğini belirledi. Faturaların genellikle fatura ödeme süresi geçtikten sonra ödendiğini gören denetçiler, "Gecikme zammı ile mal ve hizmet karşılığı bedelden fazla yapılan ödeme, idareye ek mali külfet getirmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

SAYIŞTAY UYARDI: BÜTÇEDE KARŞILIĞI OLMAYAN GİDERLERE YOL VERMEYİN
İdarenin fatura ödemelerinde gecikmenin nedeni de araştırıldı. Cumhurbaşkanlığı'ndan talep edilen revize işlemi ya da yedek ödenekten aktarma işleminin onaylanma sürecinde yaşanan gecikmenin, faturaların da aksamasına neden olduğu gözlemlendi. Denetçiler idareyi, "Gecikme zammına maruz kalınacak kalemlere öncelik tanınmalı, fatura ödemelerinde kurum bütçesinde karşılığı olmayan gider artışına sebebiyet verilmemelidir" şeklinde uyardı.

İLAÇ VE TIBBİ CİHAZ SEKTÖRÜNE 18 MİLYAR BORÇ
Kamu ve üniversite hastanelerinin, ilaç ve tıbbı cihaz sektörüne toplam borcu 18 milyar lirayı aştı. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Sağlık Bakanlığı’nın ise borcu ödemek için medikal firmalardan alacaklarının yüzde 25'inden, ilaç firmalarından ise yüzde 6’sından feragat etmelerini istedi.