19 Eylül 2024 Perşembe

Devlet Hastanesi 115 çocuk istismarını gizledi

AKP/Saray iktidarı, çocuklara yönelik istismarı meşrulaştıran yasayı çıkaramadı ancak hastanelerde hamile çocuklar hakkında bildirim yaptırmayarak fiili olarak hayata geçirdi.
AKP/Saray iktidarı, yasasını çıkaramasa da fiili olarak çocuk evliliklerin önünü açıyor. Küçükçekmece'deki Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne 5 ayda, yaşları 18'in altında 39'u Suriyeli 115 çocuk geldi. Ancak hiçbirisi yetkililere bildirilmedi. Olay, bir görevlinin ihbarı ile ortaya çıktı. Vahşeti ortaya çıkan görevli sürgün edildi.
 
Hürriyet'in haberine göre, 2012 yılından beri hastanede görev yapan Ş.İ.N.(33), geriye dönük yaptığı incelemede 1 Temmuz 2001 doğumlu bir çocuğun hamile olduğuna ilişkin kayıtların hastane sisteminde ve sosyal hizmet biriminde tutulmadığını fark etti.
 
18 yaş altındaki hamile çocuklara ilişkin bilgilerin adli birimlere ulaştırılmasının zorunlu olduğuna işaret eden Ş.İ.N., hastanede psikolog olarak çalışan I.Ö. ile birlikte durumu tutanak altına aldı, ardından da geriye dönük incelemesini genişletti. Sosyal Hizmet Uzmanı Ş.İ.N. ve Psikolog I.Ö'nün 12 Haziran 2017 tarihli tutanağında, 15 yaşın altındaki hamileliklerin rıza aranmaksızın çocuğun cinsel istismarı kapsamına girdiğine dikkat çekildi. Tutanakta yasal sorumluluğun, bildirimi yapmayan Sosyal Hizmet Uzmanı N.D.'ye ait olduğu kaydedildi. 
 
Geriye dönük incelemeyle birlikte 1 Ocak 2017-9 Mayıs 2017 tarihleri arasında hamile olan 115 çocuğun hastaneye başvuru yaptığı ortaya çıktı. Bunlardan 77'si 15 yaşın üstünde, 38 çocuk ise 15 yaşından önce hamile kalmış. 39 çocuk, Suriye'deki savaş nedeniyle Türkiye'ye göç eden ailelerin çocukları.
 
Durum hastane yönetimine bildirildi. Ancak bildirime rağmen işlem yapılmayınca Ş.İ.N, Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı'na ihbarda bulundu.
 
VALİLİK SORUŞTURMA İZNİ VERMEDİ
 
Savcılığın talebi ile başhekim yardımcısı Dr. A.A. ve Sosyal Hizmet Uzmanı N.D. hakkında soruşturma izni istendi. İstanbul Valiliği, 4 Aralık 2017 tarihli kararında iki görevli hakkında soruşturma izni vermedi.
 
Avukat Erkan Akça, Valilik kararının iptali için İstanbul Bölge İdare Mahkemesi'ne itiraz başvurusu yaparken, çocuk istismarına yönelik vakaların mutlaka adli makamlara bildirilmesi gerektiğini vurguladı.
 
İHBAR ETTİ, SÜRGÜN EDİLDİ
 
Çocuk istismarına göz yumanlar korunurken, olayı ortaya çıkan Ş.İ.N.'nin görev yeri iki kez değiştirildi.
 
Konu ile ilgili hastanenin üst düzey bir yetkilisi, açıklama yaparak, ihmal olmadığını iddia etti. Yetkili, "İhbarın yalan olduğu konusunda belgeler de var kanıtlar da var. İdari soruşturmayı yapan bey de gördü, bunlar yapılmış sonucu bize intikal etmedi o raporu ben bile görmedim yani. Raporu bize bakanlık gönderir" dedi.
 
TECAVÜZÜ MEŞRULAŞTIRAN YASAYI ÇIKARAMAMIŞTI
 
AKP/Saray iktidarı, 18 yaş altında evlendirilen kız çocuklarının "eşleri"ne koruma kalkanı getiren bir yasa hazırlamıştı. Tecavüzü meşrulaştıran ve erkekleri cezadan muhaf tutan yasa kamuoyunun yoğun tepkisi üzerine geri çekilmişti.
 
İktidar, benzer bir durumu kürtaj için de uyguladı. Kürtajı yasaklayan yasa tasarısını kadınların tepkisi üzerine çıkaramayınca hastanelerde kürtajı fiili olarak uygulanmaz hale getirdi.