21 Eylül 2024 Cumartesi

Dersim'de uzman çavuş bir kadını taciz etti halka ateş açtı

Dersim'de yoldan geçen kadına sözlü tacizde bulunan uzman çavuş, tepki gösterenlere 3 el ateş etti. Daha sonra olay yerinden kaçan uzman çavuş ve beraberindeki 3 kişi gözaltına alındı. Saldırıya tepki gösteren Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği, "Kentimizde bilhassa genç kadınlar, kolluk görevlileri tarafından sistematik olarak taciz edilmektedir" dedi.

Dersim'in Moğultay Mahallesi, dün akşam saatlerinde Cumhuriyet Caddesinden otomobiliyle geçen uzman çavuş, yolda yürüyen kadına sözlü tacizde bulundu. Çevrede bulunanların tacize tepki göstermesi üzerine araçtan inen uzman çavuş etrafa rastgele 3 el ateş etti. Arkadaşını ayağından vuran uzman çavuş, tepkinin büyümesi üzerine olay yerinden kaçtı.

Olay yerinde 3 boş kovan bulan polis, otomobille kaçan uzman çavuşu ve yanındaki 3 kişiyi gözaltına aldı. Tedavisinin ardından ayağından yaralanan kişi de gözaltına alındı.

Taciz ve silahlı tehdidin ardından açıklama yapan Tunceli Valisi, uzman çavuşun bir kadını taciz ettiği gerçeğinin üstünü örtmeye çalıştı. Valilik açıklamasında tacizde bulunan kişinin uzman çavuş olduğu da gizlenerek şunlar söylendi: "Cumhuriyet Caddesi üzerinde aynı araçta bulunan kişiler ile cadde üzerinde bulunan kadın bir vatandaşımız arasında tartışma çıkmış, tartışmaya çevrede bulunan vatandaşlarımızın da müdahil olmasıyla olay yerinde arbede yaşanmıştır. Konu vatandaşlarımızın ve emniyet güçlerimizin müdahalesiyle sonlandırılmıştır. Olay sonrasında Emniyet Müdürlüğümüzce yapılan çalışma neticesinde; olaya dahil olduğu anlaşılan ve aralarında kamu görevlilerinin de bulunduğu 4 şahıs yakalanarak gözaltına alınmış, haklarında adli ve idari soruşturma başlatılmıştır."

'DERSİM'DE SİSTEMATİK KOLLUK TACİZİ VAR'
Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği, taciz ve silahlı tehdide ilişkin yazılı açıklama yaptı. Polis ve askerlerin Dersim'de kadınlara yönelik taciz ve saldırılarının arttığına dikkat çekilen açıklamada, "Kadınlara karşı işledikleri cinsel suçlar ve sahip oldukları silahı fırsat buldukları ilk anda vatandaşa yönelmeleri ilk değil. Zira bu pervasızlığın önüne geçecek herhangi bir yaptırım sistemi etkili olarak işletilmiyor. Bunu, her türlü keyfiyeti elinde bulunduran kolluk güçlerinin kendilerine bir şey olmayacağından emin hissettiren yargı pratiklerinden, İpek Er'e tecavüzünün ardından 'bana bir şey olmaz' diyen uzman çavuş Musa Orhan'dan biliyoruz" denildi.

Dersim'de özellikle genç kadınlara yönelik polis ve askerlerin sistematik taciz saldırıları yaşandığına dikkat çekilen açıklamada, "Ellerindeki güçlerle kadınları korkutan, şikayetlerin önüne geçen, kendilerini devlet kalkanıyla koruyan bu kişilerin sözde halkın güvenliğinden sorumlu olması kabul edilemez. Dün yaşanan hadisenin mağduru olan kızkardeşimize her türlü desteği sunmaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Yaşananların takipçisi olacağız. Kentimizde yaşayan kadınlara karşı bilinçli olarak devam eden bu şiddet politikasına karşı kadınlar yalnız değildir. Sokaklarında kadınların günün her saatinde, kentin her yerinde özgürce ve güvenle yürüyeceği bir kenti kadınların örgütlü mücadelesi inşa edecektir. Bütün kadınları, her türlü şiddete karşı bir arada olmaya çağırıyoruz" ifadelerine yer verildi.