2 Ekim 2024 Çarşamba

Dersim'de coşkulu Newroz

Karı aldırmayan çok sayıda kişi Dersim Seyid Rıza Meydanı'nda Newroz'u kutluyor. Zılgıt ve sloganlarla Newroz ateşini yakan halk, halaya durdu.

Dersim'de yoğun kar yağışı ve soğuk hava halkların Newroz'a akmasını engelleyemedi. Günler süren hazırlıkların ardından dün akşamdan başlayan kar yağışına aldırmayan halk sabahın erken saatlerinde ulusal kıyafetleriyle iki ayrı noktada buluştu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Dersim İl Örgütü binasında bir araya gelen kitle uzun süre halay çekti, zılgıt ve sloganlarla kutlama saatini bekledi.

Sanat Sokağı'nda buluşanlar ise bekleyiş sırasında davul ve zurna eşliğinde halaya durdu. 

Siyasi partiler, demokratik kitle örgütleri, sendikaların da katılımıyla halk Seyid Rıza Meydanı'na yürüdü. "Newroz ruhuyla faşizmi yıkacağız. tecridi kıracağız. Newroz piroz be. Newrozbimbarek bo" yazılı pankartın açılıdğı yürüyüş sırasında "Bê serok jiyan nabe (Önderliksiz yaşam olmaz)", "Devrimci tutsaklar onurumuzdur" ve "Bijî berxwedana zindanan" (Yaşasın zindan direnişi) sloganları atıldı.

Seyid Rıza Meydanı'nda Newroz ateşi zılgıt ve sloganlarla yakıldı. Kitle halaya durdu. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Alican Önlü'nün de katılımıyla gerçekleşen Newroz konuşmalarla devam etti. 

KOÇYİĞİT TUTSAKLARI SELAMLADI
HDP Muş Milletvekili Gülistan Kılıç Koçyiğit de alandakileri "Karlı bir günde baharın coşkusunu yaşıyoruz. Ne mutlu bizlere ki bütün zalimlere ve zulümlere rağmen Newroz ateşinin çevresinde halaylara duran bir halkız. Selam olsun coşkunuza. Buradan Seyid Rıza'nın torunlarından eşitlik, özgürlük ve demokrasi için direnen bütün yoldaşlarımıza selam olsun. Selam olsun Aysel Tuğluk, Selahattin Demirtaş, Gültan Kışanak, Mehmet Emin Bul ve İmralı'daki sayın Abdullah Öcalan'a" sözleriyle selamlayarak konuşmasına başladı.

Koçyiğit, "Dünün Dehaklar, zalimleri, Yezitlere gibi bugün de bize meydan okuyanlar var. Ama onlara karşı direnen Dersim var, Kürtler, Aleviler, Demokratlar, ve gerçek Müslümanlar var. Selam olsun onlara ve direnişlerine. Biz Şırnak ve Cizre Newrozlarını unutmadık. Orada canlarını yitirenleri saygıyla, sevgiyle selamlıyoruz. Amed Newrozunda hedef gözetilerek katledilen Kemal Kurkut yoldaşımızı, Newroz şehitleri Mazlum Doğan'ı, Zekiye ve Rahşan'ı unutmadık" dedi. 

'DERSİM ÇOK ÖZEL BİR YERDİR'
Ezilenlerin, kadınların, gençlerin, Alevilerin ittifakı olduklarını söyleyen Koçyiğit, şöyle devam etti: "Yine bugün ittifak tutup yeni Türkiye kuracaklarını ifade edenlere de bir çift laf etmek isteriz. Bir ittifak Kürt sorununu görmüyorsa, Alevi sorununu görmüyorsa, cemevleri ibadethane değilse, Alevi çocukları zorunlu din dersleri ile asimile ediliyorsa ve bütün bunlara dair bir sözünüz ve çözümünüz yoksa diğerlerinden farkınız yoktur. Bunu çok açık ve net söylüyoruz. Bugün Dersim'de yalın ayak gidip ikrar verip, makamına yan ayak çıktığımız bir makamın kapısına bir kaymakam silahlarla dayanıyorsa, Alevi toplumu da 'bu cüreti sen kimsen alıyorsun da kapışımıza dayanıyorsun' diye sormalı. Cemevini ibadethane olarak görmeyip ticarethane diye fatura gönderenleri, silahla dayananları buradan bir kez daha lanetliyor ve kınıyoruz.  Burası çok özel bir coğrafya, dört bir yandan yok edilmeye çalışılıyor. Bir yandan barajlarla kuşatılıyor, diğer taraftan ormanlar yakılıyor. Bir yandan kentin dokusu değiştiriliyor, insanlar yerleşmeye teşvik ediliyor. Toplum çürütülmeye, değerlerimiz yok edilmeye çalışılıyor. Dersim çok özeldir, Dersim Kürdistan Kızılbaş Aleviliğin Kabe'sidir, merkezidir ve bu kimliği tek bir Dersimli de kalsa koruyacaktır. Bunun sözünü veriyoruz."

ÖNLÜ: SEYİT RIZA'NIN DİZ ÇÖKMEYEN RUHUYLA KAZANACAĞIZ
HDP Dersim Milletvekili Alican Önlü de Kürtçenin Kirmanckî lehcesinde yaptığı konuşmasına Dersim eski milletvekili Edibe Şahin ve Belediye Eşbaşkanı Nurhayat Altun şahsında tüm devrimci tutsakların Newrozunu kutlayıp, selam göndererek başladı. Mazlum Doğan şahsında tüm Newroz şehitlerini anan Önlü, İmralı Hapishanesi'nde tecritte tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın Newrozunu kutladı.

Önlü, "Dün nasıl ki zalim Dehak halkların kanını emiyordu ise bugün de AKP-MHP ittifakı başta Kürt halkı olmak üzere kadınların, Alevilerin ve diğer halkların kanını emiyor. Bunu işgalle yapıyor. Fakat dün olduğu gibi bugün de buna karşı çıkan, direnen Kawa'lar var. HDP'nin mücadelesi, Kava'nın mücadelesidir. Başta Kürt sorunu olmak diğer bütün sorunların savaşla, inkarla, kanla çözülemeyeceğini belirten PKK Lideri Abdullah Öcalan'ın 2013 Newroz'undaki mesajı bu doğrultuda bir çözümdür. Halen de çözüm olarak duruyor. Bunun için tecridin kaldırılması gerekiyor. Bizler Newroz ruhuyla kazanacağız. Bu ruh Seyit Rıza'nın diz çökmeyen ruhudur, Alişer'in, Nuri Dersimi, darağacına giden Deniz Gezmiş'in, Kızıldere'de Mahir'in direniş ruhudur, Amed zindanında Newrozlaşan Mazlum Doğan'ın ruhuyla kazanacağız" diye konuştu.

Söz alan siyasi parti temsilcileri de halkların Newrozunu kutladı. 

Dersim Emek ve Demokrasi Platformu adına Yusuf Topçu basın metnini okudu. Basın metninde gündeme ilişkin değerlendirme yapılarak, "emperyalist savaşlara, ülkeyi yeni tehditlerle yüz yüze bırakan iktidarın politikalarına karşı, Kürt sorununda eşit haklar temelinde barışçıl çözüm ve iş ekmek ve insanca yaşam için mücadeleyi yükseltelim" çağrısı yapıldı.

Derya Cengiz, Ali Baran ve yerel sanatçıların sahne aldığı kutlamada seslendirilen şarkılarla halaylar çekildi.