2 Ekim 2024 Çarşamba

Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri: Anadil bölmez birleştirir

Dünya Anadili Günü dolayısıyla Dersim'de açıklama ve müzik dinletisi yapıldı. Açıklamada, anadilinde eğitimin önemine dikkat çekildi, eğitim ve sağlığın çok dilli sunulması çağrısında bulunuldu.

Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri, 21 Şubat Dünya Anadili Günü dolayısıyla Sanat Sokağı'nda etkinlik düzenledi. Etkinlikte Eğitim-Sen Müzik Grubu da farklı dillerde ezgiler seslendirdi.

Dersim Emek ve Demokrasi Güçleri'nin eyleminde konuşan Eğitim-Sen Şube yöneticisi Raife Yılmaz, ulus devlet politikalarının katı olarak uygulandığı kapitalist sistem içinde dillerin varlığının ciddi bir tehdit altında olduğunu söyledi.

Dünya nüfusunun yüzde 40'ının konuştuğu veya anladığı dilde eğitime erişemediği bilgisini paylaşan Yılmaz, "Ülkemizde de bırakalım resmi dil dışındaki anadillerin eğitim alanına girmesini, diğer dillerin varlığı uzun süre inkar edilmiş, sistematik asimilasyon politikaları uygulanmış, hayatın her alanının resmi ideoloji doğrultusunda tek tipleştirilmesi politikalarından en çok da diller etkilenmiştir" dedi.

ÇOCUKLAR ANADİLLERİNDE EĞİTİM GÖREMİYOR
Türkiye'de 19 dilin yok olduğunu veya yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldığını söyleyen Yılmaz, bunlardan birinin de Dersim'de konuşulan Kırmançki olduğunu kaydetti. Yılmaz, "Anadili Kürtçe, Arapça, Lazca, Ermenice, Hemşince, Çerkezce, Çeçence, Süryanice gibi dillerden olan milyonlarca çocuk anadillerinin olmadığı bir ortamda eğitim görüyorlar" diye konuştu.

Anadilinde eğitim gören çocukların daha başarılı olduklarına dikkat çeken Yılmaz, kişilerin anadili dışındaki dillerde eğitim almasının pedagojik açıdan kalıcı sorunlara yol açtığını, eşitsizlikleri derinleştirdiğini söyledi.

Yaşayan Diller ve Lehçeler dersinde anadilini tercih eden öğrencilerin, yeterli sayıya ulaşılamadı ya da dersi verecek öğretmen yok gibi bahanelerle bu haklarından mahrum bırakıldığını belirten Yılmaz, Meclis'te resmi dil dışındaki konuşmaların tutanaklara "bilinmeyen dil" olarak geçirildiğini hatırlatarak, Türkçe dışındaki dillerin tanınmamasına tepki gösterdi.

'ANADİL BÖLMEZ, BİRLEŞTİRİR'
Yılmaz, "Anadil birleştirir, paylaşımı artırır, sosyal içerme, yenilikçi düşünme ve hayal gücünün gelişimini sağlar. Hayal gücü ile somut gerçekliği buluşturur, özgüveni, özsaygıyı artırır. Empati kurma gücünde belirgin fark yaratır" dedi.

Dilin sadece bir iletişim aracı değil, aynı zamanda düşünme biçimi, edebiyat, sanat, felsefe, tarih, bir kültür ve yaşayış biçimi olduğunu vurgulayan Yılmaz, asimilasyon ve inkarın temel insan hakkı ihlali ve insanlık suçu olduğunu vurguladı.

Milyonlarca çocuğun kendi anadili ile eğitim görmesine 'ülke bölünür' paranoyası ile yaklaşılmasına tepki gösteren Yılmaz, "İvedilikle gerekli anayasal düzenlemeler yapılmalıdır. Eğitim sistemimiz gerçekliğimize ve insanlık değerlerine uygun olarak çok dilli ve çok kültürlülük esasında yeniden düzenlenmelidir. Başta eğitim ve sağlık olmak üzere kamusal hizmetler nitelikli, parasız, ulaşılabilir, bilimsel olmasının yanı sıra anadil esaslı çok dilli sunulmalıdır. Yasakçı, tekçi, asimilasyoncu politikaların son bulması için emek ve demokrasi mücadelesini yükseltme kararlılığımızı bir kez daha ifade ederken, tüm halkların 21 Şubat Dünya Anadil Gününü kutluyoruz" diye konuştu.

Açıklamanın ardından Eğitim-Sen Müzik Grubu farklı dillerde ezgiler seslendirdi.