3 Ekim 2024 Perşembe

Depremde 1 TL olacak' denilen arsaların metrekaresine 450 TL istendi

Elazığ'da Ocak 2020'de yaşanan deprem  sonrası halka 1 TL diye vaat edilen Hazine arazilerinin metrekaresi için 450 TL isteniyor. Bu meblayı ödeyemeyeceğini kaydeden halk, mağdur olduklarının altını çizdi. 

Elazığ'da 24 Ocak 2020'de yaşanan 6,8 şiddetinde yaşanan depremin ardından Belediye Başkanı Şahin Şerifoğulları, depremde evleri yıkılan halka 1TL'den satacağını duyurduğu Abdullahpaşa mahallesindeki Hazine arazilerinin metrekaresi için 450 TL istendiği ortaya çıktı. 

Depremde, orta hasar alan evlerinin güçlendirme yerine halka haber verilmeden yıkıldığını, şimdi ise halktan 45 bin TL peşin ve ayda 8 bin taksitle 17 ay ödeme talep edildiği belirtti.

ANKA'dan Serra Taylan'ın haberine göre depremde evi zarar gören Sadık Bulmuş, mağdur olduklarını belirterek şöyle konuştu: "Sayın Murat Kurum, Elazığ'da toplantı yaptığında hak sahiplerine bu Hazine arazileri için bir söz verdi. Belediyeye sıfır bedelle vereceğini, belediyenin de hak sahiplerine vereceğini söyledi. Buna karşılık Belediye Başkanı, yaptığı toplantıda kendisi bizzat söz verdiği, '1 TL'den satacağım' dediği halde bugün söz vermiyor. Bunu söyleyen Elazığ Belediye Başkanı Şahin Şerifoğlu. Bugün istediği para, yol kenarı için metrekaresi 450 TL, iç kesimler için 300 TL'den talepte bulunuyor. 'Arsayı alın, kendi başınızın çaresine bakın' diyorlar. Burada evlerimiz yıkılmış, burada bin 200 hane var. Hepimiz komple mağduruz. Ne olacağımız belli değil. Belediye bizden evler için 150 bin TL talep ediyor, bu faizsiz olan. Kimse 150 bin TL'yi peşin ödeyemez, banka kredisi kullanmak zorunda. Bu da 300-400 bin TL'yi buluyor. Bunu ödeyecek kimse yok. Burada bin 200 haneden belki 200 kişi ödeyebilir, diğer bin hane ne olacak? Çoğu emekli, bu emeklilerin mağduriyeti nasıl giderilecek? İki yıldır hiçbir gelişme olmamış. İki yıldır mağduruz, hala devam ediyor. Ben, 5 kişilik bir nüfus olarak konteynerde kalıyorum. 21 metrekarede yaşıyorum iki yıldır. Benim gibi çok insan var. Bir çözüm arıyoruz, hiç kimse bize yardımcı olmuyor. 'Başınızın çaresine bakın' diyorlar, 'Verin parayı, yapayım' diyor. Verecek paramız yok."


'EVLERİMİZİ YIKTILAR'
Önce yıkımın gerçekleştiğini, ardından hukuka uygun olması için belgelerin gönderildiğini öne süren halk, yıkımdan haberlerinin olmadığı belirtti. Serdar Yılmaz, "Burada 6,8 şiddetinde deprem oldu. Belediye bize 'Burada oturamazsınız' dedi. Zamanla biz de binamızı boşalttık. Boşalttıktan bir süre sonra binamızı yıktılar, kimin yıktığını da bilmiyoruz. 58 gün sonra da bize yeniden 'Binayı boşaltın, evlerinizi yıkacağız' diye bir yazı geldi. Biz şu anda çok mağduruz. Ben, yaklaşık 20 aydır kira veriyorum. Evlerimizi yıktılar. Belediye, burada önce 'Hazine malları var, burada size ücretsiz vereceğiz' dedi, sonra 1 lira istedi, şimdi başka bir para istiyor. Biz bunları verebilecek güçte değiliz" dedi.

'PARAYI NASIL ÖDEYECEĞİM'
Evi yıkılan Erhan Kaya da şu ifadeleri kullandı: "Geldiğimiz noktada belediye 300-400 bin TL'lik tutarlardan bahsediyor. Ben asgari ücretle çalışıyorum, komşularımın çoğu emekli. Hiçbirimizde bunu ödeyecek para yok. 24 aydır kirada oturuyorum. Hiçbir kira yardımı almadım. Evlerimiz yıkıldı, enkaz bedelleri ödenmedi. Bize verilen cevap; 'onlar artık belediyeye aktarıldı'. Bir milletvekilinin yaptığı açıklamada da buradan elde edilen gelirler Elazığspor'a yardım olarak devredilecek. Elazığspor benden fakir değil. Şu anda mağdur olan benim. Elazığspor bir sene daha top oynamasın. Konteynerde yaşayan bir dünya insan var. 220 bin lira para istiyorlar, nasıl vereceğiz? '40-45 bin lira peşin vereceksin, geri kalanı 18 veya 24 ayda ödeyeceksin' diyorlar. Matematiksel olarak hesaplıyorum, 6 bin 275 liraya geliyor. Bugün asgari ücret 4 bin 250 lira. Geri kalanı nasıl tamamlayacağım, nasıl ödeyeceğim? Eğer burada yapılmak istenen arsamızı elimizden almaksa açıkça çıksın desinler."

AV. KAYA: KANUNSUZCA BİNA YIKILDI
Konuya ilişkin açıklama yapan avukat Tolga Kaya ise deprem sonrası Abdullahpaşa mahallesi Taha Yapı Sitesi'nde yapılan kontrollerde hasar tespiti yapıldığını ve kararın kesinleştiğini belirtti. Ancak 7269 sayılı Yasa'ya göre, orta hasar tespiti yapılan binaların güçlendirme yapılma imkanının bulunduğuna dikkat çeken Kaya, "Ancak idare tarafından bu süreç beklenmeden, kasım ayında haber verilmeden, tebligat yapılmadan, boşaltma için süre istenmeden yıkım gerçekleşmiştir. Daha sonra ocak ayından da hukuka aykırı şekilde kanunsuzca yıkılan bu binanın hukuka uygun şekilde yıkılmış gösterilmesi için idare tarafından tebligat yapılarak, yıkılan evin 90 gün içerisinde boşaltılması talep edilmiştir. Ortada herhangi bir bina bulunmamaktadır. Yine ocak ayında, olmayan bu binaya riskli yapı raporu alarak, bu yapıyı yıktığını hukuka uygun hale getirmeye çalışmıştır. Buna ilişkin davalarımız devam etmektedir" dedi.