24 Kasım 2024 Pazar

Deprem bölgesindeki kadınların talepleri İzmir'de yankılandı

"Unutmuyoruz, affetmiyoruz, hesap soruyoruz" diyen İzmirli kadınlar, deprem bölgesindeki kadınların taleplerini Karşıyaka'da haykırdı. Kadınlar birlikte mücadele yürüteceklerinin altını çizdi.

6 Şubat Maraş merkezli depremlerde katledilenleri anan İzmir Kadınlar Birlikte Güçlü, iktidarın suçlarını teşhir etti. Konak-Karşıyaka vapurunda halka yönelik konuşmalar yapan kadınlar, Karşıyaka Vapur İskelesindenden Karşıyaka İzbana durağına yürüdü. Burada mumlar, bahur ve defne yaprakları ile açıklama yapıldı.

"Unutmuyoruz, affetmiyoruz, hesap soruyoruz" diyen kadınlar, 6 Şubat depreminde "devlet nerede" diye soran halkı Erdoğan'ın tehdit ettiğini hatırlattı. Depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen halkın hala barınma, beslenme, eğitim, sağlık, ulaşım gibi en temel sorunlarının çözülmediğinin altını çizen kadınlar, deprem bölgesindeki kadınların "Hepiniz bilin, sesimizi duyun, duyurun" sesine İzmir'den ses olduklarını dile getirdi.

İzmirli kadınlar, deprem bölgesindeki kadınların şu taleplerini sıraladı:
🔹 "Deprem bölgesinde, özellikle Hatay'da barınma sorunu hala çözülmedi, büyük bir krize dönüştü. Afet sonrasında sağlanması gereken geçici konutlar ortada yok; hala konteynır bulamamış, çadırda, barakada, serada; yazın sıcaktan, kışın soğuktan hafif-orta hasarlı evlerde kalan aileler var. Sağlıklı, güvenli barınma temel bir haktır; devlet depremzedelere derhal planlı, güvenli, geçici konutlar sağlamalıdır!
🔹Deprem bölgesinde, özellikle Hatay'da genel sağlık ve kadın sağlığı koşullarında büyük bir kriz yaşanıyor. Menstrual hijyen ürünlerine erişememek kadınların sağlığını tehdit ediyor; hastaneler yetersiz, uzman hekim yok. Toplu ulaşım olmadığı için hastanelere ulaşmak mümkün değil. Depremden bu yana büyük bir travma yaşanan kentlerde ne çocuklara ne yetişkinlere yaygın psiko-terapi desteği sağlanıyor. Sağlık temel bir haktır, devlet deprem bölgelerinde derhal genel sağlık ve kadın sağlığı hakkına ilişkin sorumluluklarını yerine getirmelidir.
🔹Deprem bölgesinde, özellikle Hatay'da elektrik-internet şebekeleri hala sağlıklı, düzenli çalışmıyor. Elektrik sürekli ve günlerce kesiliyor; elektrik sobasıyla ısınan konteynırlar buz kesiyor; yağmur yağdığında elektrik çarpıyor, yangın çıkıyor. Kesintisiz internete ulaşmak büyük bir sorun. Eğitim hayatına yetersiz-eşitsiz koşullarda devam ederek sınavlara hazırlanan çocuklar internetten yararlanamıyor; yollar hala delik deşik. Devlet deprem bölgelerine derhal güvenli temel altyapı sağlamalıdır.
🔹Deprem bölgesinde, nitelikli eğitim sağlanamıyor. Çocukların okula giderken kullandığı yollarda enkaz kaldırma çalışmaları sürerken çocuklar molozların olduğu yerlerden okula gitmek zorunda kalıyor, trafik ışıklarının ya da kurallarının olmadığı yerlerden okula ulaşmaya çalışıyor. Çocukların güvenli olarak okula gitmesi sağlanmalı, depremden etkilenen çocuklara takviye dersler yapılmalı, nitelikli-güvenli şartlarda eğitim sağlanmalıdır.
🔹Deprem bölgesinde, özellikle Hatay'a kadınların şiddete uğradığında başvuru yapabileceği yerler hala yok. Hatay'da konteynıra kurulan ŞÖNİM'in üzerine ağaç devrildi. Şiddete karşı kadınları önleyici hiçbir yasa uygulanamıyor. Kadınlar failleri ile çadırlarda, konternırlar da yaşamaya mecbur bırakılıyor. Deprem bölgesinden 6824 sayılı yasa etkin biçimde uygulanmalıdır.
🔹Deprem bölgesinde kayıp çocuklara ne oldu sorusu Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından cevapsız bırakılıyor. Çocukların istismara açık olduğu bölgede çocukları şiddete karşı önleyici yasalar etkin olarak uygulamalı, refakatsiz 1912 çocuğa ne olduğu açıklanmalıdır.
🔹Deprem bölgesinde, özellikle Hatay'da çıkarılan rezerv alanlar ile tarım alanları imara açılmakta, acil kamulaştırma ile imar planları oluşturulmakta ve talanın önü açılmaktadır. Yıkılan kentler, devletin ve sermayenin iştahını kabartırken kamusal alanlar yok edilmektedir. Bölgede acil kamusal alanlar oluşturulmalıdır.
🔹Deprem bölgelerinde zeytinliklere, arazilere, tarlalara istimlak adı altında el konulmasına son verilmelidir. Yıkımın yoğun olduğu bölgede asbeste karşı önlem alınmadan yapılan yıkımlar ciddi solunum yolu enfeksiyonlarına neden olmakta, ilerleyen zamanlarda ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Asbeste karşı önlem almadan yıkımlar gerçekleştirilmemelidir. Molozlar yaşam alanlarına yakın bölgelere dökülmemelidir.
🔹Deprem bölgelerinde özellikle Hatay'da halkın kendi imkanları ile kurduğu yaşam alanları zorla kaldırılarak ‘konteyner kentler'de yaşamaya mecbur bırakılıyor. Şartları iyileştirilmeden bölge halkı zorla konteyner kentlere götürülmemeli, ortak yaşam alanları kaldırılmamalıdır.
🔹Deprem bölgesinde, kadınların üzerindeki bakım emeği katlanarak arttı. Deprem bölgesinde kreş, yaşlı bakım evleri ve çamaşırhaneler kurulmalıdır.
🔹Deprem bölgesinde özellikle Hatay'da işyerleri yıkılan kadınlara destek sağlanmalı, borçları ertelenmeli, işsiz kadınlara istihdam sağlanmalıdır."