2 Ekim 2024 Çarşamba

Demokratik Öğrenci Meclisi kuruldu

Anadilde, parasız, demokratik, kadın özgürlükçü bir eğitim için mücadele edeceğinin sözünü veren Demokratik Öğrenci Meclisi kuruluşunu deklare etti. 

Demokratik Öğrenci Meclisi, Aksaray'da bulunan Su Gösteri Sanatları Sahnesi'nde düzenledikleri basın açıklaması ile kuruluşunu deklere etti. Açıklamaya çok sayıda öğrenci katıldı. Açıklamanın yapıldığı salona, "Kampüslerden sokaklara özgür kadınla yeni yaşama", "Tutsak öğrencilere özgürlük" ve "Anadilde, parasız, demokratik, kadın özgürlükçü eğitime" pankartları asıldı. Kuruluş deklarasyonu metninin Türkçesini Doğukan Akbaba, Kürtçesini ise Nazgül Çamur okudu.

Yeni özgür yaşamı kuracak olan gücün gençlik mücadele gücü olduğunu belirtilen açıklamada, gençliğin bu gücünü kullanarak yaşamın her yerinde olması gerektiği söylenildi. "Gençlik her taraftan sistem çarkına sıkıştırılmış durumdadır" denilen açıklamada, toplumsal sorunları çözmesi gereken üniversitelerin ise sorun yaratır hale geldiğine dikkat çekildi.

'ANADİLDE EĞİTİM HAKKI ENGELLENMEKTE'
Üniversitelerin YÖK ve kayyum rektörlerle AKP-MHP tarafından teslim alınmaya çalışıldığının altını çizen Akbaba ve Çamur, "Öğrencilerin en demokratik hak talepleri işkence, gözaltı ve tutuklamayla bastırılmak istenmektedir. Birçok kültürün yaşadığı Türkiye ve Kürdistan'da devlet eliyle anadilde eğitim hakkı reddedilerek bir üst kimlik oluşturulmak istenmekte ve faşizm beslenmektedir. Bu temelde özellikle Kürt halkına karşı, yüz yıllık inkar ve imha politikası devam ettirilmektedir.  Kürdistan'dan Türkiye metropollerine üniversiteye gelmiş Kürt öğrencilere; kampüslerde etnik, dilsel ve kültürel hiçbir yaşam alanı tanınmamakta ve bunun talebinde olan öğrenciler ise polis ve üniversite yönetimi tarafından örgütlendirilen ve desteklenen faşist çetelerin saldırısına uğramaktadır" dedi.

'MAKBUL KADIN YARATILMAK İSTENİYOR'
Kadın üniversiteleri adı altında, "makul kadın" yaratılmak istendiğini belirten Çamur ve Akbaba, "Cinsiyetçi eğitim sistemiyle erkek egemen zihniyet kendine bilimle, felsefeyle kılıf bulmaya çalışmaktadır. Gülistan ve onlarca üniversiteli genç kadın özel savaş elemanlarının kadın kırımı politikalarının hedefi oldu ve olmaktadır" ifadelerini kullandı.

'ÇAĞRIMIZ BOYUN EĞMEYEN GENÇLİĞE'
Bilimsel, parasız, toplumsal cinsiyetçi dil ve zihniyetten arındırılmış bir eğitim ve demokratik-özerk üniversiteler için mücadele edilmesi gerektiğini vurgulayan Çamur ve Akbabak, "Ana dilde eğitim hakkı daha doğduğunda yok sayılarak ilkokulda Kürtçe konuştuğu için öğretmeninden yediği sistemin ilk tokadını unutmamış yurtsever Kürt gençleri, erkek egemenliğinin eril eğitim sisteminde bir kez daha ezilen, taciz, tecavüz ve her türlü şiddete maruz kalan genç kadınlar, gasp edilmiş en temel hakları için mücadele ederken, işkence ve saldırılara maruz kalmış YÖK'ün soruşturmalarına, okuldan atmalarına, gözaltı ve tutuklamalara boyun eğmemiş öğrenci gençlik, bu çağrımız sizedir" diye konuştu.

Etkinlik, tutuklu bir öğrencinin mektubu okunduktan sonra şarkılar eşliğinde halay çekildi.