2 Ekim 2024 Çarşamba

Demirtaş: Kobanê eylemlerine çağrı yaptık

Kobanê davasında avukatların tüm itirazlarına rağmen heyet ısrarla usule aykırı olarak tanıkları dinledi. Tanıklara yöneltilen sorulara tepki gösteren tutsak siyasetçi Demirtaş, "Biz insanları Kobanê eylemlerine çağırmadık demiyoruz; çocuk öldürmeye, yağmaya çağırmadık diyoruz bunları sorun" diye tepki gösterdi. 

IŞİD'in Kobanê'ye yönelik saldırılarına karşı 6-8 Ekim 2014'te gerçekleşen protesto eylemleri gerekçe gösterilerek Halkların Demokratik Partisi (HDP) eski Eş Genel Başkanları, Merkez Yürütme Kurulu (MYK) üyelerinin de aralarında bulunduğu 22'si tutuklu 108 ismin yargılandığı Kobanê davasının 10. duruşması, 7. gününde Sincan Cezaevi Kampüsü'ndeki salonda devam ediyor.

Sincan Hapishanesi'ndeki tutsak siyasetçiler salonda hazır bulundurulurken, farklı hapishanede tutulan siyasetçiler de Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile duruşmaya katıldı. Tutuklu siyasetçiler, duruşmaya gelen kadınları zafer işaretleriyle selamladı.

Duruşma heyetin gelmesiyle başladı. Kimlik tespiti ardından mahkeme başkanı tutuklu siyasetçi Aysel Tuğluk hakkında hazırlanan ATK raporunun dosyaya geldiğine dair belgeyi okudu. ATK'nin raporunun sonuç kısmında şu ifadeler yer aldı: "Kurulumuzca 07 Ocak 2022 ve 04 Şubat 2022 tarihlerinde yapılan muayeneleri ve psikometrik incelemeleri sonucunda elde edilen bilgi ve bulguların yorumlanmasından; her ne kadar halihazır durumu ‘Hafif Kognitif Bozukluk' saptanmış ise de, dava dosyasındaki tıbbi belgelerin incelenmesinde, ilk defa İzmit Seka Devlet Hastanesi Nöroloji Polikliniğinin 15 Mart 2021 tarih  210109309 protokol sayılı muayene notunda kişinin şikayetlerinin başladığı, Alzheimer Hastalığında bunama tanısı ile Dozyl Easy 5 mg 1x1 reçete edildiği anlaşıldığı ancak kişinin suç tarihleri aralığında herhangi bir akli arıza içinde olduğunu gösteren tıbbi belge ve bulgu mevcut olmadığı, kişide Kurulumuzca saptanan ‘Hafif Kognitif Bozukluğun' klinik özellikleri dikkate alındığında suç tarihlerinde mevcut olmadığı tıbbi kanaatine varıldığı, bu duruma göre; Aysel Tuğluk'un 09 Eylül 2014-30 Mart 2020 tarihlerinde sanığı bulunduğu suçlara karşı cezai sorumluluğunun tam olduğu, halihazır durumu ile savunmasını kısmi olarak ana hatlarıyla yapabileceği oy birliği ile mütalaa olunur."

Dava avukatları tanık dinlenmesine yönelik usule itiraz da bulundu. 

Tutsak siyasetçiler ise savunma haklarının gasp edildiğinin altını çizdi.

Savcılık, söz konusu itirazlara karşın daha önce mahkemenin iki kez karar verdiğini ve taleplerin reddedilmesini isteyerek, tanıkların dinlenmesinin devamını istedi.

Avukatlar mahkeme heyetinin kararına itiraz etti. Avukatlar tanıkların dinlenmesine yönelik bir ara karar kurulmasını istedi. Mahkeme heyeti ile avukatlar arasında tartışma yaşandı. Mahkeme başkanı "söz vermediğim sanıklar ve sanık avukatları mahkeme düzenini bozmayın" diyerek, avukatları ve siyasetçileri susturmaya çalıştı.

Mahkeme başkanı tüm itirazlara rağmen tanık beyanına geçti.

Tanıkların "şiddet eylemine katıldın mı" şeklinde yönlendirildiğini belirten tutsak siyasetçi Selahattin Demirtaş, "Sosyal medya üzerinden gördüğünü söylüyor. ‘Tweeti okuyarak mı gittin' diye sormanız lazım. Bu tweetle yola çıkarak, şiddet eylemine katıldın mı? O tweetle gelmiş. Okul önüne hangi HDP'liler gelmiş, diyor. HDP il binasından geldiklerini nerden biliyor? Tanık ayın 8'inde katılmış. Ne zaman sosyal medya paylaşımlarını görmüş?" sorularının yöneltilmesi istedi.

Demirtaş, mahkeme heyetinin özellikle sorduğu soru herhangi bir kişinin talimatıyla katılıp, katılmadığının sorulduğunu belirtti. Demirtaş, "Suç işlendiğine tanıklık ettiniz mi? Bizim suçlandığımız herhangi bir suçlama ile ilgili bizim azmettiriciliğimiz olup, olmadığı sorulsun" diye konuştu. Demirtaş, "Dava Antalya'daki bir açıklamanın davası değil. Biz Kobanê eylemlerinden yargılanmıyoruz. Doğrudan suçları sormanız lazım. Bizim onları herhangi bir şiddete teşvik edip, etmediğinizi sormanız lazım. Hangi olaylar olduğunu sormuyorsunuz" diyerek, tepki gösterdi. "Biz insanları Kobanê eylemlerini protesto etmeye çağırmadık demiyoruz ki" diyen Demirtaş, "Öldürmeye, yağmaya, çocuk düşürmeye azmettirdi mi? diye sorun. Biz insanları IŞİD barbarlığına karşı demokratik haklarını kullanması için çağırdık" dedi.

Duruşmaya ara verildi.