22 Kasım 2024 Cuma

DEM Parti: Tekçi iktidara karşı ortak mücadele zeminlerini oluşturalım

DEM Parti Siirt'te düzenlediği "Alimler, Analar, Pirler Buluşması"nın sonuç bildirgesini açıkladı. Devletin inançlar üzerindeki hegemonya etkisini kırmak; Alevi ve Sünni inanç toplumları arasındaki ön yargıları aşmak; Sünni ve Alevi toplumunun dinamik yapıları ile güçlü bağlar kurmak; ortak dil ve pratiğin oluşum zeminini yaratmak amacıyla düzenlenen buluşmada, toplumu farklılıklar üzerinden kutuplaştıran, çatıştıran ve ayrıştıran zihniyete, inançlar, kültürler, dil, kimlik, gelenek ve yaşam tarzlarını yok sayan tekçi iktidar anlayışına karşı ortak mücadele zeminlerinin oluşturulmasının önemine vurgu yapıldı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Halklar ve İnançlar Komisyonu, Siirt'te düzenlediği "Alimler, Analar, Pirler Buluşması"nın sonuç bildirgesini yayımladı. 20 Ekim tarihinde gerçekleştirilen buluşmaya, ağırlıklı olarak Kürt kentlerinden alimler, ana, pir, cemaat ve topluluk temsilcilerinin katıldığı bilgisine yer verilen sonuç bildirgesinde, buluşmanın amacının, "Devletin inançlar üzerindeki hegemonya etkisini kırmak; Alevi ve Sünni inanç toplumları arasındaki ön yargıları aşmak; Sünni ve Alevi toplumunun dinamik yapıları (medrese, tarikat, cemaat, ocak ve Cemevi gibi) ile güçlü bağlar kurmak; ortak bir dil ve pratiğin oluşum zeminini yaratmak" olarak açıklandı.

Buluşmaya katılan alimler, analar, pirler, seydalar ve melelerin değerlendirme ve önerilerinin sıralandığı sonuç bildirgesinde, "Yaşadığımız coğrafyada süregelen çatışmalı süreçler ve farklı güç odaklarının yürüttüğü hegemonya mücadelesi, bir arada yaşayan farklı halkları, inançları ve toplumsal yapıları kutuplaştırmakta ve birbirinden uzaklaştırmaktadır. Bu coğrafyada yaşayan bizler; baskı, katliam, yok sayılma, ötekileştirilme ve yoksullukla karşı karşıyayız. Halklarımız arasına nifak tohumları ekilmekte, çatışma kışkırtılmakta ve bu yolla egemenlerin asıl amacı gizlenmektedir" ifadelerine yer verildi.

'TARİHİ SORUMLULUĞUMUZUN BİLİNCİNDEYİZ'
Yaratılan kutuplaşmayı engellemede ve toplumsal sorunların çözümünde inanç önderlerinin önemli birer aktör olduğu kaydedilen sonuç bildirgesinde, buluşmaya katılanların bu tarihi sorumluluğun bilincinde olduklarını vurdukları belirtildi.

'DEVLET İNANÇLARDAN ELİNİ ÇEKMELİDİR'
Devletin her alana olduğu gibi inanç/din alanına da müdahalesinin sürdüğü, tekçi bir yaklaşımla inançları denetim altına aldığı kaydedilen sonuç bildirgesinde, "Diyanet İşleri Başkanlığı aracılığıyla Sünni topluma müdahale edilirken, Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı aracılığıyla ise devletçe bugüne kadar reddedilen Alevi toplumu yeniden biçimlendirilmeye çalışılmaktadır. En son bu kurum aracılığıyla Dersim'de yapılan sempozyum dilimize, kültürümüze ve inancımıza yönelik bir asimilasyon ve saldırı projesi olarak değerlendirilmiştir. Nihayetinde bu kurumlar, toplumun değil devletin ve siyasal iktidarların ihtiyaçları doğrultusunda oluşturulmuştur. Bu nedenle, inançların özgürlüğü ve tanınma hakkı ekseninde bu kurumların tahakkümüne son verilmelidir. Devlet, inançlardan amasız fakatsız elini çekmelidir" denildi.

ORTAK MÜCADELE ÇAĞRISI
Toplumu farklılıklar üzerinden kutuplaştıran, çatıştıran ve ayrıştıran zihniyete, inançlar, kültürler, dil, kimlik, gelenek ve yaşam tarzlarını yok sayan tekçi iktidar anlayışına karşı ortak mücadele zeminlerinin oluşturulması görevine vurgu yapılan DEM Parti sonuç bildirgesinde şu ifadeler yer aldı: "İnanç önderleri, alimler ve topluluk temsilcileri olarak bizler topluma, yaşadığımız zamana ve tarihe karşı büyük bir sorumluluk taşımaktayız. Omuzlarımızdaki sorumluluğun büyüklüğünün farkındayız. Farklı inanç/dinsel yapı ve grupların temsilcileri olarak; tarihsel süreç içerisinde birbirimize karşı oluşan ön yargıların kırılması ve kötü dilin düzeltilmesi için ortak çalışmalar yapılması; ortak bir dil ve pratiğin oluşabilmesi için vicdan ve ahlak temelli bir anlayışın inşa edilmesi; toplumsal sorunların çözümünde ortak bir dilin oluşturulması; ötekileştirme, yok sayma, kendine benzetme ve farklılıklara saygısızlık anlayışının her zeminde mahkum edilmesi; iktidarın, inançlarımızı kendi politik gündemlerine kurban etmesine karşı güçlü tutumlar sergilenmesi; inançlarımıza ve toplumumuza yönelik saldırı, şiddet, nefret söylemi ve her türlü aşağılama girişimlerine karşı ortak mücadele ve dayanışmanın güçlendirilmesi; kadına şiddet, doğanın talanı, hapishanelerdeki hak ihlalleri ve tecrit uygulamalarının son bulması, barış ikliminin tesis edilmesi, yoksulluğun ve sosyal sorunların giderilmesi için daha güçlü birlikteliklerin kurulması; Kürt sorununun barışçıl yollarla çözümü için inanç önderleri olarak girişimlerde bulunulması konularında bir irade ortaya koyuyoruz."

İKİNCİ TOPLANTI DERSİM'DE YAPILACAK
İlk toplantının İslami bir inanç olarak tanımladıkları Siirt'te yaptıklarını duyuran DEM Parti Halklar ve İnançlar Komisyonu, ikinci toplantıyı Alevi inancının merkezi ve sembol kentlerinden biri olan Dersim'de gerçekleştireceklerini duyurdu.