20 Eylül 2024 Cuma

DEM Parti 'Özgürlük ve Adalet Buluşması' için Antep'deydi

DEM Parti, bileşen partilerin yöneticilerinin de katılımıyla Antep Beybahçe'de DAİŞ çetesinin bir düğünde gerçekleştirdiği katliam saldırısında yaşamını yitirenleri andı. "Adalet ve Özgürlük Buluşmaları" kapsamında gerçekleştirilen anmada söz alan DBP Eş Genel Başkan Çiğdem Kılıçgün Uçar, "Kürt halkının özgürlük mücadelesinin önüne IŞİD'i koydular. IŞİD'liler Türkiye'nin dört bir yanında turist gibi gezdiler" ifadelerini kullandı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi, "Adalet ve Özgürlük Buluşmaları"nın ikincisini Antep'te gerçekleştirdi. DAİŞ çetesi tarafından 2016 yılında Antep'in Beybahçe Mahallesinde bir düğüne yönelik gerçekleştirilen katliam saldırısında yaşamını yitiren 57 kişiyi anmak için düzenlenen eyleme, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar, Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Esengül Demir, Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran, Sosyalist Yeniden Kuruluş Partisi (SYKP) Eş Genel Başkanı Mertcan Titiz, DEM Parti Mersin Milletvekili Ali Bozan, Emek Partisi (EMEP) Antep Milletvekili Sevda Karaca da katıldı.

DEM Parti Şahinbey ilçe binası önünde bir araya gelen kitle, Kobanê davası kapsamında rehin tutulan HDP'li siyasetçilerin fotoğraflarını ve "Kobanê kumpas davasında verilen kararları tanımıyoruz. Hak hukuk adalet" pankartı taşıdı. Kitle, "Berxwedana Kobanê rumeta me ye" sloganı ve alkışlarla yürüyüş gerçekleştirdi. Halkın da alkışlarla destek verdiği yürüyüşün ardından Beybahçe Parkında açıklama yapıldı.

DEMİR: FAŞİZME KARŞI ORTAK MÜCADELE İKTİDARIN KABUSU
İlk sözü HDK Eşsözcüsü Esengül Demir aldı. 20 Ağustos 2016'da Beybahçe Mahallesinde gerçekleşen katliamı hatırlatan Demir, 2015-2016 yılları arasında savaş karşıtlığını dillendirenlerin hedef alındığını söyledi. Bunun sistematik ve politik bir yaklaşım olduğunu vurgulayan Demir, DAİŞ'e karşı mücadele edenlerin, Kobanê'yi savunanların hedef alındığına dikkat çekti.

Kobanê'de Kürt, Arap, Ermeni, Süryani, Türkmen halklarının kazandığını söyleyen Demir, "O süreçte Türkiye halkları Kobanê direnişine destek olmak için emeğinden canından verdi. Kobanê halkını destekleyen, yanlarında yer alan Türkiye'deki Kürt, Türk siyasetçiler, sosyalistler iktidarın intikam alma arzusuyla cezalandırılıyorlar. Faşizme karşı ortak mücadelenin iktidarın nasıl bir kabusu olduğunu görüyoruz. Bu kadar baskı, yoksulluk ve acı varken Türkiye halkı ve devrimciler yan yana gelemeye devam edecektir" diye konuştu.

UÇAR: BEYBAHÇE BİLEREK HEDEF ALINDI
DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar da Antep'in Beybahçe Mahallesinde çoğunlukla Siirt, Urfa ve Vanlıların yaşadığını hatırlattı, bu mahallenin DAİŞ tarafından özel olarak seçildiğini söyledi. İnsanların en mutlu günü olan bir düğünde hedef alındıklarını hatırlatan Uçar, "Kürtlere dönük bir katliam gerçekleştirdiler. Kobanê, Türkiye ve dünyadan binlerce insanın mücadelesine dönüşmüştü. Kürt halkının özgürlük mücadelesinin önüne IŞİD'i koydular. IŞİD'liler Türkiye'nin dört bir yanında turist gibi gezdiler" ifadelerini kullandı.

'SELAM OLSUN KOBANÊ'Yİ DÜŞÜRMEYENLERE'
7 Haziran 2015'te Türkiye'de yaşayan tüm halkların Kürt sorununun çözümüne ortak olabileceğini ve birlikte yaşamın yolunu gösterdiklerini, buna karşı duranlara kaybettirdiklerini söyleyen Uçar, DAİŞ katliamlarını hatırlatmak amacıyla başlattıkları eylemlerine devam edeceklerini belirtti.

"Selam olsun Kobanê'yi düşürmeyenlere, Kobanê'ye destek olanlara" diyerek sözlerini sürdüren Uçar, AKP’nin kurucularından eski Dışişleri Bakanı Yaşar Yakış'ın, "Devletin bilgisi dahilinde Kobanê olayları oldu ve faturası Kürt siyasetine kesildi" sözlerini hatırlatarak şunları söyledi: "Kobanê kumpas davasında çıkan kararların Türkiye ve Kürdistan halkları açısından hiçbir karşılığı yok. Sadece Kürtler mi ölüyor bu ülkede, hayır. Kadınlar, çocuklar, işçiler birçok insan ölüyor. Türkiye'yi karanlık güçler yönetmeye çalışıyor. Kürt sorununa doğru yaklaşılmadığı sürece bu karanlık güçler ülkeyi yönetmeye devam edecek."

Müzakere sürecini hatırlatan Uçar, iktidarın bugün bunları inkar ettiğini ve PKK lideri Abdullah Öcalan üzerinde tecridi derinleştirdiğini vurguladı. Uçar, "Tecridin kırılması için cezaevleri önünde eylemler yapılıyor. Anneler adalet nöbetleri tutuyor. Engin Akdoğan bugün cezaevinde vefat etti. Bizler tecrit kırılana kadar cezaevleri önünden ayrılmayacağız. Bu ülkedeki en büyük gerçeklik, Kürt gerçekliğidir ve bu sorununun tek muhatabı Kürt halk önderi sayın Abdullah Öcalan'dır" diye konuştu.

30 YIL SONRA TAHLİYE OLAN TUTSAĞA ZİYARET
Açıklama alkış ve sloganlarla sona erdi. DBP Eş Genel Başkanı Çiğdem Kılıçgün Uçar ve ESP Eş Genel Başkan Yardımcısı Beycan Taşkıran'ın da aralarında bulunduğu heyet, 30 yıllık tutsaklığın ardından Erzurum Hapishanesinden tahliye olan Mehmet Ayçiçek'i ziyaret etti.