20 Eylül 2024 Cuma

DEM Parti, ağır hasta tutsak Abdulkadir Kuday'ın yaşam hakkı için mücadele ediyor 

Ağır hasta tutsak Abdulkadir Kuday'ın 41 kiloya düştüğünü, artık mamayla dahi beslenemediğini kaydeden DEM Parti, Kuday'ın yaşam hakkı için girişimlerde bulundu. DEM Parti İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu, Kuday'ın durumunu soru önergesiyle Meclis'e taşırken, Grupbaşkanvekilleri Gülistan Koçyiğit ve Sezai Temelli, İnsan Haklarını İnceleme Komisyonu Başkanlığına başvuruda bulundu. 

Mardin'de 2014 yılında tutuklanan Abdulkadir Kuday, Mardin E Tipi Kapalı Hapishanesi'ne götürüldü. Ardından Tekirdağ T Tipi Kapalı Hapishanesi'ne sevk edilen Kuday, 6 yıl kaldığı Tekirdağ'da sağlık sorunları yaşamaya başladı. Yaklaşık 4 yıl boyunca hastane sevkleri yapılmayan Kuday için siyasi partiler ile insan hakları örgütlerinin girişimlerinin ardından hastane sevki yapıldı, 2021 yılında bel fıtığı teşhisi konuldu. Bunun üzerine Haziran 2021'de bel fıtığı ameliyatı yapılan Kuday'a, rahatsızlığının devam etmesiyle 3 ay sonra yanlış teşhis konulduğu da ortaya çıktı.

YAŞAMINI TEK BAŞINA İDAME EDEMEZ HALE GELDİ
Tekrar yapılan muayeneler ve tetkikler sonucunda sinir sisteminin uyarılar gönderememesine neden olan ALS hastası olduğu ortaya çıkan Kuday, kısmi felç geçirdi ve ihtiyaçlarını karşılayamaz hale geldi. Bunun üzerine Kuday, Ocak 2022'de Metris R Tipi Kapalı Hapishanesi'ne sevk edildi. Mide hastalıkları da ortaya çıkan Kuday, bir süre sonra yatalak duruma düşerek, yaşamını tek başına idame edemez hale geldi.

Yüzde 98 engelli olan ve tekerlekli sandalyede hayatını sürdüren Serdar Yıldırım ve iki eli bilekten kesilen koah ve tüberküloz hastası olan Ergin Aktaş ile birlikte kalan Kuday, her üç ağır tutsağın da tek başına hayatını idame ettiremez raporları bulunuyor. Kuday için Tekirdağ Dr. İsmail Fehmi Cumalıoğlu Şehir Hastanesi'nde düzenlenen 01 Aralık 2021 tarih ve sağlık kurulu raporunda; "(…) infazını doktoru ve reviri bulunan bir ceza infaz kurumunda geçiremez (…) hala ağır hasta olup engellik halinin olduğu, sürekli hastalık kapsamında olup sakatlık hali olduğu, infazının 6 ay geri bırakılması" gerektiği belirtildi ancak sadece bir gün sonra aynı hastane Kuday'ın R Tipi bir hapishaneye sevkini önerdi. Adli Tıp Kurumu ise 3'er aylık sürelerle sağlık durumu hakkında rapor alınması koşulu ile Kuday'ın infazına devam edilebileceğini belirtti.

ŞU AN MAMA İLE BİLE BESLENEMİYOR
17 Temmuz 2023'te avukatlarıyla yaptığı görüşmede Kuday'ın kalp sıkışması geçirerek yakın tarihte anjiyo olduğu, durumunun çok kritik olduğu, 45 kiloya düştüğü, her an kötü haberinin alınabileceği aktarıldı. 30 Ekim 2023 tarihinde ATK tarafından Kuday'a "yaşamını tek başına idame ettiremez" raporu verildi. Rapor üzerine tahliye başvurusu yapan Kuday'ın talebi ağırlaştırılmış müebbet hükümlüsü olması gerekçe gösterilerek kabul edilmedi. 24 Mayıs 2024'te açıklama yapan avukatları, Kuday'ın 41 kiloya düştüğünü ve nefes almakta güçlük çektiğini duyurdu. Hastalığı iç organlarına yayılan Kuday, önceden mama ile beslenirken şu anda bunu bile yapamaz durumda. Kuday, ayda bir kez hastaneye sevk ediliyor, bu sevkler ringlerle yapıldığı için hastalığını olumsuz etkiliyor. Hapishanede hastalığıyla ilgilenebilecek uzman bir hekim de bulunmuyor.

YAŞAMA HAKKI İHLAL EDİLİYOR
1972 doğumlu Kuday'ın hastalığı İnfaz Kanunu'nun 16/2. maddesi bağlamında hayatını tehdit ediyor. Ağırlaştırılmış müebbet hükümlüler için İnfaz Kanunu'nun 25/1. maddesinin (ı) bendindeki "Hükümlünün cezasının infazına, hiçbir surette ara verilemez" hükmü hasta tutsakların önce tedavilerinin önünde bir engel, sonra da yaşam hakkını ihlal eden bir madde. Bu madde sebebiyle hiçbir koşulda tahliye olamayan hasta tutsaklar hapishanede ölüme terk ediliyor. Abdulkadir Kuday'ın yaşamı ağır risk altında; açık bir şekilde yaşama hakkı, çağdaş infaz rejimine hakim olan ilkelere açıkça aykırı bu düzenlemeye dayanılarak ihlal ediliyor. 

DEM PARTİ MİLLETVEKİLİ ÇİÇEK OTLU'DAN SORU ÖNERGESİ
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) İstanbul Milletvekili Çiçek Otlu, ağır hasta tutsak Abdulkadir Kutay'ın yaşam hakkının ihlalini  Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a yönelttiği sorularla Meclis gündemine taşıdı. 
🔹"Hasta mahpusun Metris R Tipi cezaevinde tedavi koşulları sağlanmakta mıdır?
🔹Hastalığının tedavisiyle ilgili cezaevinde uzman doktor bulunmakta mıdır?
🔹Hasta mahpus hangi sıklıkta hastaneye sevk edilmektedir? Neden ambulansla değil de ring aracıyla götürülmektedir?
🔹Hasta mahpus artık beslenemeyecek durumda olduğuna göre bu koşullarda cezaevinde tutulması insan onuruna aykırı değil midir?
🔹İnfaz Kanunu'nun 25/1. maddesinin (ı) bendindeki ‘Hükümlünün cezasının infazına, hiçbir surette ara verilemez' hükmü pek çok hasta mahpusun cezaevinde yaşamını yitirmesine neden olduğundan mevzuat değişikliği için adım atacak mısınız?
🔹Hasta mahpus Abdulkadir Kuday'ın tahliye edilmesi için bakanlık olarak sorumluluk alacak mısınız?"

İNSAN HAKLARINI İNCELEME KOMİSYONUNA BAŞVURU
DEM Parti Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli de Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu'na başvuruda bulundu. 41 kiloya  düşen ve nefes almakta güçlük çeken Kuday'ın hastalığının iç organlarına yayıldığını kaydeden Koçyiğit ve Temelli, Metris R Tipi Kapalı Hapishanesi'ndeki Kuday'ın ve benzer durumdaki tüm hastaların tahliyelerinin sağlanabilmesi için Adalet Bakanlığı nezdinde gerekli girişimlerde bulunulmasını, Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı ile görüşülerek hapishanede kalamayacağı ATK raporuyla sabit olan tutsağın tahliyesinin sağlanması hususunda komisyonun devreye girmesini istedi.