2 Ekim 2024 Çarşamba

Dedeoğulları davası avukatlarına soruşturma

Konya'da Dededoğulları ailesine yönelik gerçekleşen ırkçı saldırı davası sürüyor.  Davanın avukatları ısrarla "sıradan bir cinayet" değil katliam davası olarak görülmesini isterken, sanıklardan Veli Keleş'in şikayetiyle Dedeoğulları ailesinin avukatları hakkında soruşturma başlatıldı. Gerekçesi ise avukatların halkı Keleş ailesine karşı kin ve nefrete sürüklemek.

Konya Cumhuriyet Başsavcılığı, Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin öldürüldüğü dosyaya bakan 6 avukat hakkında "halkı kin ve nefrete sevk" iddiasıyla soruşturma başlattı, şikayetçi ise sanıklardan Ali Keleş.

KATLİAM DAVASI: DEDEOĞULLARI AİLESİNDEN 7 KİŞİ
Konya'nın Meram ilçesinde Kürt oldukları gerekçesiyle defalarca taciz edilen Dedeoğulları ailesine 12 Mayıs 2021 akşamı 60 kişilik grup tarafından taşlı, sopalı ve bıçaklı saldırı düzenlendi. Saldırıda dördü kadın yedi kişi vücutlarının çeşitli yerlerinden yaralandı, saldırının ardından tutuklanan 10 kişi tahliye edildi. Saldırının başını çeken Keleş ailesinin tehditleri devam ettiği halde Dedeoğulları ailesi korunmadı ve 30 Temmuz'da aynı aileden yedi kişi, Mehmet Altun tarafından katledildi. Katliamdan sonra bahçedeki köpeği vuran, evi de benzin dökerek yakmaya çalışan Altun, katliamdan altı gün sonra yakalandı.

KATLİAMI İTİRAF ETMİŞTİ
Evrensel'den Meltem Akyol'un haberine göre Konya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam eden yargılama sürecinde dosyanın tek tutuklusu olan tetikçi Mehmet Altun'un katliam öncesi pek çok şehir gezerek lüks otellerde konukladığı ortaya çıktı. Geride bıraktığımız haftada ise tetikçi Mehmet Altun'un katliamdan sonda da 155'i arayarak polisle yaptığı görüşmenin bir sayfalık dökümü dava dosyasından çıktı. Daha önce valiliğin inkar ettiği görüşmede Mehmet Altun şunları söyledi: "Polislerin önünde bizi tehdit ettiler ve ben 5 kişiyi daha vuracağım öyle teslim olacağım... Bunlar tam bir teröristti... Cinayeti işleyen şahıs benim..."

SANIK VELİ KELEŞ'İN ŞİKAYETİYLE AVUKATLARA SORUŞTURMA AÇILDI
Dosyaya bakan avukatlar başından beri olaya "sıradan bir cinayet" muamelesi yapılmasına itiraz ediyor. Dedeoğulları ailesinin 7 ferdinin Kürt olduğu için öldürüldüğünü vurgulayan avukatlar davanın da insanlığa karşı işlenmiş suçlar kapsamında değerlendirilmesi gerektiğini söyleyerek katliam dosyasının 12 Mayıs'ta gerçekleşen saldırı dosyası ile birleşmesini talep etti. Otel kayıtlarından kayıp kamera görüntülerine kadar pek çok hususta talepleri karşılanmayan avukatlar hakkında sanıklardan Veli Keleş'in şikayetiyle soruşturma açıldı.

AVUKATLAR HALKI KİN VE NEFRETE SÜRÜKLÜYORMUŞ
Sanıklardan Ali Keleş'in Dedeoğulları ailesinin 6 avukatı ile bazı aile yakınları hakkında şikayeti sonrası Konya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturmada avukatlar Ebru Akkal, Hişya Özal, Maviş Aydın, Abdurrahman Karabulut ve Ali Bozan'ın "halkı Keleş ailesine karşı kin ve nefrete sürükleyerek algı oluşturdukları" iddia edildi.

Soruşturma evrakında Veli Keleş'in şikayetinde "gelinen süreçte bazı karanlık mihrakların sahiplenerek davaları maniple ettiklerini kamuoyu ile adli kolluk kurumlarını etkilemeye çalıştıklarını, isimlerinin ve adreslerinin hedef olarak gösterildiği karşı taraf ve avukatlarının bu dava üzerinden ırkçılık ateşi yakmaya çalıştığı" şeklindeki beyanlarına yer verilmesi de dikkat çekti.

KATLİAM PANKARTINA DA DAVA AÇILMIŞTI
Öte yandan daha önce HDP İpekyolu ilçe binasına Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin katledilmesini kınamak için asılan pankart nedeniyle parti eşbaşkanları ve üyeler hakkında "Halkı kin ve düşmanlığa alenen tahrik etmek" iddiasıyla dava açılmıştı. Kişilerin kimlik ayrımı yapılmak suretiyle eleştiri ve düşünce sınırlarının aşıldığı savunulan iddianamede, "Yapılan paylaşımlarla halkın bölge bakımından farklı özelliklere sahip bir kesimin, diğer kesimin aleyhine kin ve düşmanlığa alenen tahrik edildiği, suçlama niteliği taşıyan paylaşımların içeriği ile toplumsal tehlike boyutlarına ulaştığı..." ifadeleri kullanılmıştı.