20 Eylül 2024 Cuma

Cumartesi Anneleri kayıp üniversite öğrencisi için çağrıda bulundu

Kayıp yakınları, 2004 yılından beri kendisinden haber alınamayan üniversite öğrencisi Tolga Baykal Ceylan'a ne olduğunu araştırarak ortaya çıkarması için yetkililere Galatasaray meydanından seslendi. Cumartesi Anneleri'nin oturma eyleminde on dört yıl önce kaybedilen Tolga Baykal Ceylan'ın akıbetinin açıklanması talep edildi. Galatasaray'da 697'ncisi düzenlenen eylemde kayıpların resimlerini taşıyan anneler, "Cezasızlıkla mücadele, herkes için adalet ve yeni ihlallerin önlenmesi mücadelesidir" dedi.

Burada yapılan konuşmada, "Türkiye'nin yakın tarihine ağır insan hakkı ihlalleri damgasını vurdu. Bu ihlallerden sorumlu faillerin eylemleri için hesap vermemelerinin yarattığı cezasızlık iklimi, yeni ihlallerin ortaya çıkmasını teşvik etti. Hesap sorulabilirliğin olmaması, devlet görevlilerinin cezalandırılma korkusu olmadan yurttaşa karşı suç işleme konusunda kendilerini serbest hissetmelerine neden oldu. 697 haftadır cezasızlıkla mücadelenin hukukun üstünlüğünü ve adaleti savunmak olduğuna vurgu yapıyoruz. 697 haftadır Galatasaray’dan kamuoyuna sesleniyoruz: ağır insan hakları ihlallerine yol açan eylemlerden sorumlu kişilerin hesap vermek zorunda kalmalarını sağlayacak bir adalet sistemi olmadan Türkiye demokratikleşemez" denildi.

2004 yılında İğneada'ya tatile giden İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencisi Tolga Baykal Ceylan'ın bir daha eve gelmediğini ifade eden anne Kadriye Ceylan, oğlunun kimler tarafından ve nasıl kaybedildiğinin araştırılmasını istedi. Katilleri ortaya çıkaracak belge, bilgi ve delilin dava dosyasında mevcut olduğunu söyleyen Ceylan, oğlunun dini inancından dolayı saldırıya uğradığını, Hrant Dink, Rahip Andrea Santoro, Zirve Yayınevi katliamlarının da aynı zihniyetle gerçekleştirildiğini belirtti.

TOLGA BAYKAL CEYLAN NEREDE?

İnsan Hakları Derneği adına konuşan Meryem Bars'ın açıklamasına göre, 24 yaşındaki İstanbul Teknik Üniversitesi öğrencisi Tolga Baykal Ceylan 07 Ağustos 2004 tarihinde tatil amacıyla Kırklareli’nin İğneada İlçesine gitti. Aynı gün telefonla annesini arayarak İğneada’ya ulaştığını söyledi. 10 Ağustos 2004 tarihinden sonra annesi ile haberleşmesi kesildi ve kendisinden bir daha haber alınamadı.

Anne Kadriye Ceylan tüm mercilere başvurarak oğlunu aradı ancak bir sonuç alamadı. 2004 yılında Demirköy Savcılığı’nın başlattığı soruşturma dosyası 2006 yılında kovuşturmaya yer olmadığı kararı verilerek kapatıldı. Anne Kadriye Ceylan’ın başvurusu üzerine İnsan Hakları Derneği de yasal girişimlerde bulundu, dosyayı canlandırdı ayrıca konuyu TBMM’ne taşıdı. 09 Şubat 2011 tarihinde Tolga Baykal Ceylan’ın akıbetini araştırmak için Türkiye Büyük Millet Meclisi İnsan Hakları Komisyonu bünyesinde bir alt komisyon kuruldu.

Komisyon 4 aylık çalışması sonucunda yayımladığı raporda, “Komisyonumuz bu aşamada, elindeki verilerin değerlendirilmesi sonucunda, Tolga Baykal Ceylan’ın gözaltında kaybolmadığına, ancak bu güne kadar ailesi ve çevresinden hiçbir kişiyle temas kurmaması gerçekliği karşısında da normal asayiş olayı olarak değerlendirilmesi gereken bir kayıp olayı ile karşı karşıya olduğumuz sonucuna ulaşmıştır.” denildi. Ayrıca raporda adli işlemlerin ifasında gösterilen dikkatsizlikler nedeniyle ailede haklı olarak bazı şüpheler oluştuğu kaydı düşüldü.

Bars açıklamasını, "Bugün bir kez daha yetkililere sesleniyoruz: Kadriye Ceylan’ın oğlunun akıbetini öğrenme hakkının gereği olarak Tolga Baykal Ceylan’a ne olduğunu açığa çıkarma sorumluluğunuzu yerine getirin. Tolga Baykal Ceylan nerede?" diyerek sonlandırdı.