20 Eylül 2024 Cuma

Çözüm açık: Aşıla, kısırlaştır, yeniden yaşat

"Katliam yasası"na karşı mücadele sürerken, hayvanların katledilmesi için çocukların araçsallaştırılmasına çocuk hakları mücadelesi yürüten demokratik kitle örgütleri ve mücadele yürütenler bir açıklama yaptı. "Çocukların hayvanlarla ve yeryüzündeki tüm türlerle barış içinde yaşayabilmesi, yıllardır çaba gösterdiğimiz çocuk haklarına saygılı bir dünya için elzemdir. Yeryüzünde tüm türlerle birlikte barış içinde, bir arada yaşayabilmenin mümkün olduğu konusunda inatçıyız ve bunda ısrarcı olmaktan vazgeçmeyeceğiz" denilen açıklama imzaya açıldı. 

Sokakta yaşamaya mahkum edilen hayvanların "uyutma" adı altında katledilmesinini önünü açacak olan "katliam tasarısı" 14.00'te Meclis'te yeniden görüşülecek. Sokakta yaşamaya mahkum edilen hayvanların katledilmesine gerekçe olarak ise en çok gösterilen şey ise kısırlaştırılmayan, aç bırakılan, işkence gören hayvanların, korunma iç güdüsüyle çocuklara saldırması. 

'HAYVANLARIN TOPLUCA ÖLDÜRÜLMESİYLE BU SORUN ÇÖZÜLEMEZ'
Çocukların araçsallaştırılarak hayvanların katledilmek istenmesine karşı çıkan çocuk hakları için mücadele yürüten demokratik kitle örgütleri ve aktivistler bir açıklama yayımladı ve imzaya açtı. "Çocukları araçsallaştırmayın, onları yer yüzünde daha mutlu, barış içerisinde yaşamaları için destekleyin" denilen açıklamada, "Bizler çocuk hakları savunucuları olarak, çocukların ve yakınlarının hayvan saldırısına uğrayarak zarar görmelerinin kabul edilemez olduğunu bir kere daha paylaşmak isteriz. Zarar gören çocukların ve yakınlarının, maruz kaldıkları bu saldırılar sonrasında ihtiyaç duydukları şekillerde desteklenmesini ve bu zararın en aza indirilmesini talep ediyoruz. Bununla birlikte, çocukların bir hayvanın saldırısından dolayı hissettiği korkunun ve uğradığı zararın, hayvanların topluca öldürülmesiyle çözülemeyeceğini de biliyoruz" denildi. 

'YÜZLEŞMEK YETİŞKİNLER KADAR ÇOCUKLAR İÇİN DE ÖNEMLİDİR'
Yüzleşmek, zarar gören ilişkilerin onarımı ve tüm türlerin barış içinde yaşayabilmelerinin, yetişkinler için olduğu kadar çocuklar için de büyük bir ihtiyaç olduğu kaydedilen açıklamada, "Dolayısıyla, çocuklarla yıllardır birbirinden farklı çalışmalar yapan çocuk hakları savunucuları için çözüm, hayvanların katliamını içeren bir yasa teklifinin tartışıldığı bir alana çocukların getirilmesi ve çocukların araçsallaştırılması değildir. Tam aksine yapılması gereken, çocuklar ve hayvanların yaşamın doğallığı içinde kurdukları bağ ve iletişimin çocukların gelişim hakkı için çok değerli olduğunu gösteren sayısız örneği dikkate almaktır. Çocukların hayvanlarla ve yeryüzündeki tüm türlerle barış içinde yaşayabilmesi, yıllardır çaba gösterdiğimiz çocuk haklarına saygılı bir dünya için elzemdir. Yeryüzünde tüm türlerle birlikte barış içinde, bir arada yaşayabilmenin mümkün olduğu konusunda inatçıyız ve bunda ısrarcı olmaktan vazgeçmeyeceğiz. Çocuk hakları savunucuları olarak, TBMM'de yürütülen tartışmalarda çocukların araçsallaştırılmasını kabul etmediğimiz gibi, hayvanların öldürülmesini içeren bu yasa teklifine karşı olduğumuzu da açıkça beyan etmek isteriz. Çözüm çok açık: Aşıla, kısırlaştır, yerinde yaşat" ifadeleri kullanıldı. 

Metni imzalamak için https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSc3mwGA7mdSqdixdmt3UgdjYnMY1tzh-lh5A-rqHU0YrDUFzQ/viewform?pli=1