2 Ekim 2024 Çarşamba

Covid-19 İzleme Grubu: İstanbul alarm veriyor

İstanbul Tabip Odası Covid-19 İzleme Grubu, İstanbul'da vaka artışına ilişkin hazırlanan Ekim ayı raporunu açıkladı. Ekim ayında birinci dalganın ikinci büyük pik dönemine girildiğine dikkat çeken İstanbul Tabip Odası Başkanı Saip, İstanbul'un alarm verdiğini kaydetti. Sağlık emekçileri iktidarı ve hükümeti gerekli önlemleri alması için bir kez daha uyardı. 

İstanbul Tabip Odası Covid-19 İzleme Grubu, koronavirüste vaka artışlarına ilişkin oda binasında basın toplantısı düzenledi. İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip ve Yönetim Kurulu üyeleri Osman Küçükosmanoğlu ve Güray Kılıç, İstanbul'da artan vaka sayılarına ilişkin Ekim ayı raporunu açıkladı.

Toplantıda konuşan Küçükosmanoğlu, Türkiye'de ve özellikle İstanbul'da salgının Nisan ayında en büyük pikini gösterdiğini, sonrasında Haziran'da vakalar azalırken yaşamın hızla "normalleşmeye" geçmesi üzerine Ekim ayında birinci dalganın ikinci büyük pik dönemine girildiğine dikkat çekti.

İstanbul'un bulaş hızının Türkiye ortalamasından daha fazla olduğunu belirten Küçükosmanoğlu, "İstanbul nüfusunun kalabalık olmasının yanısıra nüfus yoğunluğunun fazla olması ve aktif nüfus oranının yüksek olması İstanbul'da salgının katlanarak artmasına neden olmaktadır" dedi.

SAİP: ÖNÜMÜZDEKİ DÖNEM SÜREÇ DAHA DA ZORLAŞACAK
İstanbul Tabip Odası Başkanı Pınar Saip, Sağlık Bakanlığı verileri ne söylüyor? Sağlık Bakanlığı'nın tedavi protokolü bilimsel bir temele oturmalıdır, pandemi sürecinde sağlık çalışanlarının durumu başlıklı raporunu okudu. Önümüzdeki dönemin getireceği sorunların süreci daha da zorlaştıracağının altını çizen Saip, "Sonbahar kış mevsiminde kapalı ortamlarda toplanan insanların hastalık bulaşları kontrolsüz hale gelerek artmakta, çeşitli üst ve alt solunum yolu hastalıkları Covid-19 ile karışabilmekte bu hastalıkların tanımlanmasında çeşitli zorluklar ortaya çıkmaktadır. Özellikle influenzanın başlaması Covid-19'dakine benzer klinik, radyolojik bulguların olması nedeniyle tanı ve tedavi zorluklarını beraberinde getirecektir. Bu durum sağlık kuruluşlarının ve tükenmişlik sınırında olan sağlık çalışanlarının zaten var olan yükünü daha da artıracaktır" ifadelerini kullandı.

KILIÇ: TESPİTLERİN GEREĞİNİ KONUSUNDA UYARIYORUZ
İstanbul Tabip Odası Yönetim Kurulu Üyesi Güray Kılıç da İstanbul Valiliği'nin vakaların artışına ilişkin tespitin yerinde olduğunu söyledi ve şu uyarıda bulundu: "Tespit yerinde ama bizde hızla tespitin gereğini yapmaları konusunda valiliği ve iktidarı uyarıyoruz."

Ev içinde bulaşmanın çok yaygın olduğu gerçeği göz önüne alınarak, mevcut algoritmaya göre hastaneye yatışına gerek görülmeyen ancak, evde izolasyon önerilen asemptomatik veya hafif semptomlu hastalardan ev koşulları izolasyon için uygun olmayanlar, evde Covid-19 açısından yüksek riskli birey bulunanlar ücretsiz olarak yurt, misafirhane veya otellerde gözetim altında tutulmalıdır.
İstanbul'da bu zamana kadar açılan sınıflara ek olarak Kasım ayından itibaren 5. ve 9. sınıflarda yüzyüze eğitime geçilmesi, zaten artmış olan salgının boyutunu daha da artırabilir. Okullar, TTB uzmanlık dernekleri ve eğitim sendikalarının önerileri ile sıkı önlemler alındıktan sonra açılmalıdır. Okullarda personel eksikliği giderilmeli, tuvalet vb. ortak kullanım alanlarında temizlik kurallarına uygun koşullar sağlanmalıdır.
Şeffaf veri paylaşımı, yaygın test yapılması, Sağlık Bakanlığı'nın tedavi rehberlerinin bilimsel verilerle düzenlenmesi önemlidir. Bu amaçla Sağlık Bakanlığı; Bakanlık Bilim Kurulu'nun konunun bizatihi içinde olan uzmanlık derneklerinin görüşlerine şeffaf ve açık biçimde başvurmalı, hatta bu görüş raporları kamunun erişimine açık olmalıdır.
Özel hastaneler için SGK Covid-19 paketi tekrar hayata geçirilmeli, tanı ve tedavi giderlerinin geri ödemesi sağlanmalıdır. İhtiyaç halinde özel hastanelerin sevk ve idaresi tamamen Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülmelidir.
Sağlık çalışanlarının moral ve motivasyonunu arttırmak için ek ödeme adaletsizliği giderilmeli, performansa bağlı ödeme şekillerinden vazgeçilerek maaşlar insanca yaşamı sağlayacak düzeye getirilmelidir.
Sağlık çalışanları için güvenli çalışma koşulları sağlanmalı, düzenli test yapılmalı, grip aşısı yapılmalı ve Covid-19 meslek hastalığı olarak kabul edilmelidir. 
İstanbul'da sosyal destek paketleri ile desteklenerek toplumsal hareketliliğin saınırlandırılması ihtiyacı vardır. 
Pandemi tsunamisi hastanelerde değil, toplumda toplumla birlikte karşılanmalıdır.