3 Ekim 2024 Perşembe

Çocuk istismarına savunma: Mutlu yuvamı yıkmak istiyor

Diyarbakır'da çocuğa yönelik sistematik cinsel istismarda bulunan ve tutuklu yargılanan Mehmet Yerli, mahkemede yaptığı savunmada çocuğun "mutlu aile yuvasını kıskandığını" ve bu nedenle iftira attığını ileri sürdü.

Diyarbakır'ın Kayapınar ilçesinde bir çocuğa sistematik cinsel istismarda bulunan Mehmet Yerli'nin yargılandığı davada tutukluluğunun devamı yönünde karar verilirken, Yerli istismar ettiği çocuğun "mutlu yuvasını" bozmak için iftira attığını iddia etti.

Jinnews'ten Şehriban Aslan'ın haberine göre; çocuğun ailesinin şikayeti üzerine Mehmet Yerli, 10 Nisan'da gözaltına alınıp çıkarıldığı Diyarbakır 2. Sulh Ceza Hakimliği tarafından tutuklandı. Bunun üzerine Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı Yerli hakkında, "Zincirleme suretiyle silahla tehdit", "Zincirleme suretiyle şantaj", "Zincirleme suretiyle çocuğun cinsel istismarı" ve "Müstehcenlik" suçlarından iddianame hazırladı. Hazırlanan iddianamede Mehmet Yerli'ye 8 ile 15 yıla kadar hapis cezası istendi.

ÇOCUK KONUŞMAMASI İÇİN TEHDİT EDİLDİ
Çocuk İzleme Merkezi'nde (ÇİM) bir vekil eşliğinde çocuğun alınan ifadesinde, erkeğin alt komşuları olduğunu, kendisini taciz ettiğini, şüphelinin 18 Mart'ta binalarından taşındığını, teyzesinin ise olayı 15 Mart'ta öğrendiğini ve failin kendisine gizli polis olduğunu söylediğini belirtti. Çocuk, şüpheli erkeğin kendisine cinsel istismarda bulunduğunu, başkasına söylediği takdirde kendisini öldürmekle tehdit ettiğini ve şantajda bulunduğunu kaydetti. Şüpheli erkeğin tehditlerinden korktuğu için durumu anlatamadığını söyleyen çocuk, erkeğin kendisine telefon aldığını kardeşinin bunu görmesi üzerine olayları anlattığını ve şikayetçi olduğunu ifade etti.

Mehmet Yerli'nin alınan ifadesinde ise yaptığı cinsel istismarı kabul etmediğini ve bunun iftira olduğunu iddia ettiği öğrenildi.

ÇOCUK AİLESİNİ KISKANDIĞINDAN İFTİRA ATMIŞ
Savcılık hazırladığı iddianamede, "Yapılan soruşturma ve toplanan deliller neticesinde, çocuğun iddia edilen olay tarihlerinde 12 veya 13 yaşlarında şüphelinin ise 37 yaşında oluşu, mağdur ile arasındaki yaş farkı, mağdurun yaşı itibariyle herhangi bir cinsel eyleme veya bu yöndeki gönül ilişkisine rıza göstermesinin dahi hukuken geçerli olmaması, şüphelinin mağdurun kendi ailesini kıskanması nedeniyle kendisine iftira attığına ilişkin hayatın olağan akışına aykırı savunmasının suçtan kurtulmaya yönelik olduğu, şüphelinin ayrıca mağdurun kendisiyle gönül ilişkisi kurması için tespit edilemeyen farklı tarihlerde ele geçmeyen silahla ve sözlü olarak kendisini ve ailesini öldüreceğinden bahisle tehdit ettiği eylemleri ile üzerine atılı zincirleme suretiyle silahla tehdit suçu oluşturuyor" diye belirtti.

8 YILDAN 15 YILA KADAR HAPİS CEZASI
Ayrıca savcı, Mehmet Yerli hakkında, "Zincirleme suretiyle silahla tehdit", "Zincirleme suretiyle şantaj", "Zincirleme suretiyle çocuğun cinsel İstismarı" ve "Müstehcenlik" suçlarından 8 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası istedi.

Hazırlanan iddianame Diyarbakır 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilirken, davanın 2'nci duruşması 19 Kasım'da görüldü.

TUTUKLULUĞUNUN DEVAMI İSTENDİ
İddia makamı, sanığın üzerine atılı suçun vasıf ve mahiyeti, katalog suçlar içerisinde yer alması, sanığın kaçma şüphesi ve tüm deliller birlikte değerlendirildiğinde sanığın tutukluluk halinin devamını istedi.

Sanık ise suçlamaları kabul etmediğini, çocuğun kendisini tehdit ettiğini ve yuvasını yıkmak istediğini fakat bunda başarılı olamadığını iddia ederek ifadesini yeniledi.

Mahkeme Mehmet Yerli'nin tutukluluğunun devamına karar verirken, duruşma 9 Şubat 2021 tarihine ertelendi.