7 Ekim 2024 Pazartesi

'Çocuk istismarına karşı etkin mücadele yürütülmeli, uluslararası sözleşmelere uyulmalıdır'

Çocuk istismarının meşrulaştırılması anlamına gelecek tüm uygulamaların karşısında olacağını kaydeden Eğitim Sen Genel Merkezi, cinsiyete dayalı eşitsizliğini giderilmesi için İstanbul Sözleşmesi hükümlerinin uygulanmasını ve imza altına alınan sözleşmelerin gereklerinin hayata geçirilmesini istedi. 

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Genel Merkezi, kadınlara ve çocuklara karşı cinsel şiddet ve istismarın tırmanışa geçtiği pandemide, kadınların ve çocukların en büyük kazanımı olan İstanbul Sözleşmesi ve Lanzarote Sözleşmesi'nin cemaatler, tarikatlar ve AKP hükümeti tarafından hedef alındığını kaydetti. 

'ÜSTÜ ÖRTÜLEN, DUYULMAYAN VAKALAR ÇOK DAHA FAZAL'
Kadın ve çocuk istismarındaki artışın çarpıcı boyutlarda olduğuna dikkat çekilen açıklamada, "Yıllarca uğradığı tecavüzü taşlara yazan çocuk haberi, Karatay Akademi Yayınları tarafından basılan 'Onlar Ermiş Muradına-En Güzel Türk Masalları' isimli kitapta yer alan 'Sandık' adlı masalda çocuğa karşı cinsel istismarı meşrulaştıran skandal ifadeler kullanılması, Antalya'nın Finike ilçesinde bir kız bir erkek iki kardeşin aile içi cinsel istimara uğramaları ve sanık olan anne ve üvey babanın tahliye edilmesi haberleri, sadece birkaç örneği oluşturmaktadır. Üstü örtülen, duyulmayan vakaların çok daha fazla olduğu tahmin edilebilmektedir" denildi.

'2002'DEN BU YANA 440 BİN ÇOCUK DOĞUM YAPTI'
Açıklamada, "TÜİK'in 2019 verilerine göre, güvenlik birimlerine suç mağduru olarak gelen 206 bin 498 çocuğun yüzde 15,2'si cinsel suçlardan mağdur oldu. Adalet Bakanlığı'nın yayımladığı adli istatistiklere göre, Türkiye'de 2019'da 'cinsel dokunulmazlığa karşı suç' kapsamında 49 bin 57 dava açıldı. Bunların 22 bin 689'unu çocuklara yönelik cinsel istismar suçları oluşturmuştur. Yine Adalet Bakanlığı'nın istatistiklerine göre, 2012'de çocuğun cinsel istismarı davalarında suç sayısı 17 bin 589 iken, 2019'da bu sayı 22 bin 689'a çıkmıştır. İnsan Hakları Derneği'nin İstanbul Şubesi Çocuk Hakları raporuna göre ise 2002'den bu yana 18 yaşın altında 440 bin çocuk doğum yapmıştır" verileri paylaşıldı. 

'İMZA ALTINA ALINAN SÖZLEŞMELERİN GEREKLİ HAYATA GEÇİRİLMELİ'
Eğitim Sen olarak, Cumhurbaşkanlığı kararnamesiyle İstanbul Sözleşmesi'nden bir gecede çekilme kararının alındığı, çocuk istismarının "erken evlilik" adıyla meşrulaştırma girişimlerinin arttığı, kadına ve çocuğa karşı baskı, şiddet ve istismarın yoğun biçimde devam ettiği ve birçok delile rağmen sanıkların skandal kararlarla tahliye edildiği bir dönemde, kadınların ve çocukların haklarına yönelik her türlü müdahaleye karşı kararlılıkla mücadeleye devam edileceği kaydedilen açıklama, şöyle devam etti: "Çocuk istismarının meşrulaştırılması anlamına gelecek tüm uygulamaların karşısında olacağımız bilinmelidir. Cinsiyete dayalı eşitsizliğin giderilmesi için İstanbul Sözleşmesi hükümleri uygulanmalı ve imza altına alınan sözleşmelerin gerekleri hayata geçirilmelidir."