Çiftçiler Sendikası: Çay yasası geri çekilsin
Çiftçiler Sendikası, Meclis Başkanlığı'na sunulan Çay Kanunu teklifinin çay üretimini sermayedarların kontrolüne verdiğine dikkat çekerek geri çekilmesini istedi. Sendika, "Gelin şirketlerin önünü açan Çay Kanunu teklifine karşı mücadeleyi büyütelim. 'Sözleşmeli Üretime' karşı mücadele edelim" çağrısında bulundu.
Çiftçiler Sendikası Genel Başkanı Ali Bülent Erdem ve Genel Örgütlenme Sekreteri Adnan Çobanoğlu, TBMM Başkanlığı'na sunulan Çay Kanunu teklifinin geri çekilmesini istedi. Kanun tasarısına ilişkin açıklama yapan Çiftçiler Sendikası, iktidarın tarımla ilgili her kararının çiftçileri üretemez duruma düşürdüğünü, sermayedarların önünü açtığını vurguladı.
CARGİLL İSTEDİ ŞEKER FABRİKALARI ÖZELLEŞTİRİLDİ
2018 yılı ocak ayında Cargill'in hazırladığı raporla AKP iktidarının şeker fabrikalarını yok pahasına özelleştirdiği hatırlatılan açıklamada, 20 Haziran 2022 tarihinde TBMM Başkanlığ'ına sunulan ve 15 maddeden oluşan Çay Kanunu teklifinin yasalaşması halinde şekerde yaşananların daha ağırının çay üretimi ve tüketiminde yaşanacağı belirtildi.
Doğu Karadeniz Bölgesi'nin ana geçim kaynağının çay tarımı olduğu, 201 bin üretici bulunduğu hatırlatılan açıklamada, ÇAYKUR ve özel çay fabrikalarında çalışan işçilerle bu sayının daha da arttığına işaret edildi.
Açıklamada, 'çay tarımının küçük aile tarımı olduğu, üreticilerin yüzde 80'inin sahip olduğu çay bahçesinin arazi büyüklüğünün 5 dekar ve altında olduğu, bu üreticilerin sahip olduğu arazinin toplam çay alanlarının yüzde 56'sını oluşturduğu' belirtilen yasa tasarısında 'uluslararası çay ticaretinde daha fazla yer alabilmek, marka ürünler oluşturarak dünya piyasasında rekabet edebilecek bir konuma gelebilmek' adı altında çay tarımının küçük üreticilerden alınarak sermayenin hizmetine sunulduğu belirtildi.
ÇAY ÜRETİMİ VE PAZARLAMASI SERMAYENİN KONTROLÜNE VERİLMEK İSTENİYOR
Çayın üretimini ve pazarlanmasını sermayedarların kontrolüne vermeye yönelik yasa tasarısına ilişkin itirazlarını da sıralayan Çiftçiler Sendikası, tasarı hazırlanırken üretici ve tüketicilerin görüşlerinin alınmadığına, sermayedarların istemlerine uygun davranıldığını belirtti. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: "Bu nedenle de bütün maddeler sermayeyi koruyan çay üreticilerini şirketlerin eline korumasız teslim eden, dünya çay tüketiminde birinci sırada yer alan halkının çaya erişim hakkını korumayan bir yasadır."
YASA TASARISI GERİ ÇEKİLSİN
Çay üretiminin devam edebilmesi için üreticiler ve tüketicilerin dahil edildiği demokratik katılımcı çay yasası hazırlanması talebini dile getiren Çiftçiler Sendikası, "Derhal geri çekilmelidir. Gelin şirketlerin önünü açan Çay Kanunu teklifine karşı mücadeleyi büyütelim. Gelin 'Sözleşmeli Üretime' karşı mücadele edelim. Uygulanacak tarım politikalarında söz ve karar sahibi olalım" çağrısında bulundu.