6 Ekim 2024 Pazar

ÇHD: İşkence varsa kayıt alınır

Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş imzasıyla yayımlanan eylemlerde polis şiddetinin görüntülenmesini engellemeye yönelik genelgeye ÇHD tepki gösterdi. ÇHD İstanbul Şubesi, "Personeliniz görevini ifa ederken işkence yaparsa kayıt da alınır, delil de toplanır" dedi.

Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) İstanbul Şubesi, Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş'ın imzasıyla yayımlanan, eylemlerde polis şiddetinin görüntülenmesini yasaklayan genelgeye tepki gösterdi. 

ÇHD yaptığı açıklamada, "Personeliniz görevini ifa ederken işkence yaparsa kayıt da alınır, delil de toplanır. Çünkü tekrarla, işkence yapmak görev sınırlarınızda değil, suçtur" diye belirtti. Genelgeyi, "1 Mayıs öncesi polisi garantiye alma genelgesi" olarak tanımlayan ÇHD, işkence ya da kötü muamelenin görüldüğü yerde kayıt altına alınması çağrısında bulundu.

POLİS ŞİDDETİNİ GÖRÜNTÜLEMEK ÖZEL HAYAT İHLALİYMİŞ
Emniyet Genel Müdürü Mehmet Aktaş imzalı genelgede şu ifadeler yer alıyor: "Tüm vatandaşlarımız açısından özel hayatın gizliliği ve kişisel veri ihlalinin söz konusu olduğu bu durumlarla, genel kolluk personelimiz de sıklıkla karşılaşmaktadır. Bazen görevin yapılmasını engelleyecek boyuta ulaşan bu ihlaller, zaman zaman personelimizin veya vatandaşlarımızın kişilik haklarına veya güvenliğine zarar verir şekilde çeşitli dijital platformlarda yayımlanmaktadır.

"Yayımlanan bu tür görüntüler olayı her zaman tüm yönleriyle yansıtmayabilmektedir. Bu durum personelimizi etkilediği kadar, teşkilatımız açısından da kamuoyunda yanlış değerlendirmelere sebebiyet vermektedir.

"Personelimizin görevini ifa ederken bu tür ses ve görüntü alınmasına tevessül edecek davranışlara fırsat vermemeleri, eylemin veya durumun niteliğine göre kayıt yapan kişileri engellemeleri, kanuni şartlar oluştuğunda adli işlem yapmaları gerektiği hususlarında tüm personelin bilgilendirilmesini önemle rica ederim."