3 Ekim 2024 Perşembe

Çepni'den Kırıklar Hapishanesi'ndeki açlık grevine ilişkin soru önergesi

İzmir Kırıklar 2 Nolu Hapishanesi'ndeki hak gaspları, insanlık dışı uygulamalar ve işkencelere karşı tutsaklar süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başladı. Devlete tutsakların yaşam hakkını koruma yükümlülüğünü hatırlatan HDP İzmir Milletvekili Çepni, Adalet Bakanı Gül'ün yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. 

Hapishanelerde yaşanan hak ihlalleri, hapishane yönetimlerinin hukuksuz, insan onuruna yakışmayan şiddet ve işkence, sürgün sevkler giderek artıyor. Yaşanan hak ihlalleri, tutsaklar, aileler, demokratik kitle örgütleri tarafından sıklıkla gündeme getirilmesine rağmen hiçbir somut adım atılmıyor. 

Hukuksuz uygulamalar, hak ihlalleri, tecrit ve kötü muamelenin yoğun olarak yaşandığı kurumlardan biri de İzmir Kırıklar 2 No'lu F Tipi Hapishanesi. Hapishane Müdürü Haydar Ali Ak, yasalara ve yönetmeliklere aykırı, keyfi bir şekilde tutsaklara insanlık dışı, onur kırıcı,  kötü muamelede bulunuyor. Bir grup tutsak, yaşadıkları hak ihlallerini, maruz kaldıkları şiddet, kötü muamele ve keyfi uygulamaları Bakanlık ve ilgili kurumlara bildirmelerine rağmen bir cevap alamadı. 

Tutsaklar gasp edilen haklarını alabilmek ve hapishanede insanlık onuruna yakışmayan uygulamalara son verilmesi için 28 Kasım 2021 tarihinden itibaren süresiz-dönüşümsüz açlık grevine başladı. 

Devlete tutsakların yaşam hakkını koruma yükümlülüğünü hatırlatan Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması üzerine soru önergesi verdi. Çepni, şu soruları yöneltti:
🔹 "İzmir Kırıklar 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda
mahpusların süresiz-dönüşümsüz açlık grevinde olduğu Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?
🔹 İzmir Kırıklar 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda kaç mahpus açlık grevindedir? Mahpusların ihtiyaçları olan vitaminler kurum tarafından karşılanmakta mıdır?
🔹 Açlık grevindeki mahpusların sağlık durumları hakkında kamuoyuna bilgi verilecek midir?
🔹 İzmir Kırıklar 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda mahpusların açlık grevine girmek zorunda bırakan hukuksuz, insan onuruna yakışmayan uygulamalara son verilecek midir?
🔹 İzmir Kırıklar 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumunda mahpusların kurumda yaşadıkları hak ihlalleri başvuruları için inceleme başlatılmış mıdır? Mahpusların başvuruları dikkate alınmakta mıdır?
🔹 İzmir Kırıklar 2 Nolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Ceza İnfaz Kurumu Müdürü Haydar Ali Hak hakkında soruşturma açılacak mıdır?
🔹 Türkiye'de hangi cezaevlerinde açlık grevleri vardır? Açlık grevlerinin, can güvenlikleri Bakanlığınızın mahpuslara özel olarak uygulandığı politika olduğu iddiası üzerine açıklaması olacak mıdır?
🔹 Cezaevlerinde yaşanan kötü muamele, tecrit, izolasyon, görüş engelleri, haberleşme haklarının engellenmesi, disiplin soruşturmaları gibi yaygın kullanılan yaşam hakkı ihlallerini uygulamasına son verilmesi için Bakanlığı'nızın çalışması var mıdır?"