22 Eylül 2024 Pazar

Çepni, stajyer öğrencilerin sorunlarını Meclis'e taşıdı

Çepni, Meslek Liseleri'nde ve Meslek Yüksek Okulları'nda çıraklık ve mesleki eğitim alan öğrencilerin sorunlarını Bakana sordu.
Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, işletmelerde mesleki eğitim gören çırak ve stajyer öğrencilerin sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.
 
Çepni, Meslek Liseleri'nde ve Meslek Yüksek Okulları'nda çıraklık ve mesleki eğitim alan öğrencilerin zorunlu staj yaptığını hatırlattı.
 
3308 Sayılı Mesleki Eğitim Kanunu'nun 25. Maddesini hatırlattan Çepni, aday çırak, çırak ve işletmelerde meslek eğitimi gören öğrencileri ile sözleşme yapıldığını ve bu sözleşme gereğince 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun iş kazaları ve meslek hastalıkları ile hastalık sigortaları hükümlerinin uygulandığını ifade etti.
 
"Sigorta primleri 1475 sayılı İş Kanununun 33 üncü maddesi gereğince bunların yaşına uygun asgari ücretin yüzde 50'si üzerinden Bakanlık ve mesleki ve teknik eğitim yapan yükseköğretim kurumlarının bağlı olduğu üniversitelerin bütçesine konulan ödenekle karşılanır" hükmünün yer aldığını vurgulayan Çepni, staj eğitimine başlandığında sigortalı olma zorunluluğu olduğunu belirtti.
 
"Mevcut kanuna göre aday çırak, çırak ve işletmelerde mesleki eğitim gören öğrenciler hakkında iş kazası ve meslek hastalığı ile hastalık sigortası hükümleri uygulanmaktadır. Öğrenciler, kanunla belirlenen sürelerde önemli bir iş gücü olarak çalışmış olmalarına, sigorta başlangıçları, sigorta numaraları bulunmasına karşın bu sigortalılık süreleri, emeklilik için başlangıç sayılmamaktadır" diyen Çepni, şöyle devam etti: "5510 Sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu'nun 38. Maddesine göre; çıraklar ve stajyerler, çıraklık ve staj süreleri için malullük, yaşlılık ve ölüm sigortasından sağlanan haklardan yararlanamamaktadır. Yaklaşık 3 milyon kişi yasadan doğan haklarından yararlanamadıkları için mağdur olmaktadır."
 
Çepni, Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Zehra Zümrüt Selçuk'a stajyer ve çırakların çalışma başlangıçlarının emeklilikte başlangıç kabul edilmesi, çıraklık ve staj sürelerinin emeklilik hizmetine sayılması konusunda milyonlarca kişinin mağduriyetlerinin giderilmesi için Bakanlığın yaptığı çalışmaları sordu. 
 
Çepni, stajyer ve çırak olarak çalışanların sigortalılık sürelerini borçlanmaları için çalışmaları olup olmadığı ve mesleki eğitimi teşvik etmek amacı ile Bakanlığın yaptığı projeler hakkında bilgi istedi.