2 Ekim 2024 Çarşamba

Çepni, seyyar esnafın yaşadığı sorunları Meclis'e taşıdı

HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, 6 milyonluk bir nüfusa sahip seyyar satıcıların sorunlarını meclis gündemine taşıdı. Önemli bir bölümü kayıt dışı çalışan ve sürekli polis baskısıyla karşı karşıya kalan seyyar satıcıların zorlu çalışma koşullarına dikkat çeken Çepni, bu koşullarda iyileştirme yapılmasının anayasal bir zorunluluk olduğunu belirtti. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, TBMM Genel Kurulunda konuştu. Çepni, sokak satıcıları, seyyar esnaflar, sokak müzisyenleri ve katı atık işçilerinden oluşan 6 milyonluk nüfusun, ekonomik krizden en ağır etkilenen kesimlerden biri olduğunu ifade ederek, bu emekçi kesimin güvencesiz çalışma koşullarına işaret etti. 

Seyyar satıcıların küçük bir bölümünün yüksek bedeller sonucu ruhsat alabilse ve gelir vergisinden muaf tutulsa dahi, pek çok seyyar esnafın kayıt dışı çalışmak zorunda kaldığını belirten Çepni, her iki durumda da emekçilerin zor ve ağır koşullarda ayakta kalmaya çalıştığını dile getirdi. Çepni, pandemi sürecinde seyyar satıcılara hiçbir destek sağlanmadığı gibi, seyyar satıcıların sürekli zabıta baskısı, para ve hapis cezalarıyla karşı karşıya kaldığını aktardı. "Seyyar esnaf intihar ediyor; Erzincan'da, Marmaris'te tezgahlarına el konulması sonucunda insanlar kendilerini yaktılar" diyen Çepni, seyyar esnafların yaşadığı sorunların çözümünün anayasal bir zorunluluk olduğunu vurguladı.

Çepni, seyyar esnafların bu sorunlar karşısında örgütlendiğini ifade etti ve İzmir'de üç yıl önce 30'a yakın derneğin katılımıyla kurulan İzmir Seyyar Esnaf ve Sanatkarlar Meclisi'ne değindi. Çalışmanın genişleyerek 11 farklı ilde ülke çapında bir örgütlülüğe dönüştüğünü kaydeden Çepni, "Seyyar esnaflar, Seyyar Satıcılar Derneği; yerel yönetimlerin ve devletin yapamadığını kendileri emekleriyle yapmaya çalışıyorlar" dedi.

Çepni, "6 milyonluk bir nüfustan bahsediyoruz ve bu 6 milyonluk nüfus, AKP'nin yürüttüğü rant ve soygun ekonomisi sonucunda tümüyle güvencesiz koşullarda yaşamaya mecbur bırakılıyorlar sokaklarda; en son katı atık işçilerinin yaşadığı, en son seyyar esnafların yaşadığı ve en son pandemi koşullarında yine müzisyenlerin, sokak müzisyenlerinin yaşadıkları gündeme geldiğinde hepimiz buna tanık olduk" ifadelerini kullandı. Çepni, seyyar esnafların çalışma ve yaşam koşullarında iyileştirme istediğini dile getirdi. Belediyeler ve ilgili kurumlarla görüşülerek emekçilerin sorunlarının çözülmesi gerektiğini belirten Çepni, seyyar esnafların sosyal güvenlik ve buna ilişkin yasal düzenlemelerin yapılmasını da istediklerini kaydetti.