6 Ekim 2024 Pazar

Çepni: Parayı vatan görenlerin dozerleri çalışsın diye halka barikat kuruldu

İkizdere direnişine ilişkin Meclis'te basın toplantısı düzenleyen HDP Milletvekili Murat Çepni, asker korumasında ağaç katliamı yapıldığını hatırlattı. İktidara karşı olan herkesin "terörist" ilan edildiğini kaydeden Çepni, direnişle sergilenen dayanışmayı engellemek için "vatan, millet" edebiyatı yapıldığına dikkat çekti. "Onlar için vatan ceplerindeki paradır" diyen Çepni, İkizdere halkının vatanı ve geleceğinin İkizdere olduğuna vurgu yaptı ve tüm Türkiye'ye dayanışma çağrısında bulundu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Milletvekili Murat Çepni, AKP'li Cengiz Holding'in taş ocağı projesine karşı yaşam alanını savunan İkizdere köylülerinin direnişine ilişkin Meclis'te basın toplantısı düzenledi.

'ASKER KORUMASINDA AĞAÇ KATLİAMI YAPILDI'
Pandemiyi fırsata çeviren iktidarın sokağa çıkma yasağında İkizdere'ye dozerleri soktuğunu hatırlatan Çepni, köylülerin sokağa çıkma yasağına rağmen dağlardan, çok tehlikeli yollardan dolaşarak alana geldiğini ve 4 gün boyunca dozerlerin çalışmasını engellediğini hatırlattı. 4. gün büyük bir asker ablukasıyla insanlara saldırıldığını, işkenceyle gözaltına alındığını dile getiren Çepni, "Rize'de asker kalmadı neredeyse. Asker, polis hepsi İkizdere'ye yığıldı. Dozerin kepçesi çalışsın diye halka barikat, engel. Asker korumasıyla orada ağaç katliamı yapılmaya başlandı" dedi.

'YAZICI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI YAPMADIKLARINI İTİRAF ETTİ'
Ciddi bir bilgi kirliliği olduğuna dikkat çeken Çepni, bölgenin köylülerin yaşam alanı olduğunun altını çizdi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Hayati Yazıcı ve Rize Valisi'nin bölgeye gelerek köylülere yalan bilgiler verdiğini ve köylülerin tepki gösterdiğini anımsatan" Çepni, İki yıldır proje tartışılıyor, yetmiyor ormana kepçe vurulmuş, çalışma başlamış, yol açılmaya başlamış bütün bunlar olurken bilgilendirme toplantısı yapmadıklarını itiraf ediyorlar. Böyle bir durum olabilir mi? İktidarın, 'yaptık, oldu', 'kararı alırım her ne pahasına olursa olsun uygularım' demesi. Halkla dalga geçmek, halka ihanettir" ifadelerini kullandı.

'ŞİRKET KAR EDECEK DİYE HALKA DALGA GEÇİYORLAR'
Yazıcı'nın bölgede 75 yıl değil de 3 yıl çalışacakları iddiasına yönelik Çepni, "Türkiye'de bugüne kadar açılmış ve rehabilite edilmiş bir taş ocağı var mı? Açılan taş ocakları tekrar ruhsatlandırılarak çalışıyor. Nasıl olacak, bunu nasıl devam ettireceksiniz? Millet Bahçesi mi yapacaksınız? Bir hükümet, iktidar halkıyla böyle dalga geçer mi bir şirket kar edecek diye? Şu ana kadar şirketin halkın itirazlarına dair akla uygun savunması yok" diye konuştu.

Asker korumasında çalışmanın sürdüğüne dikkat çeken Çepni, çok çirkin yöntemlerle köylülerin direnişinin kırılmak istendiğini kaydetti. Köylülere, "direniyorsun ama aracının muayenesi yok" denildiğini ya da işten çıkarılmakla tehdit edildiğini belirten Çepni, "Böyle kirli bir anlayışla karşı karşıyayız" vurgusu yaptı.

'CENGİZ İNŞAAT, SARAY'IN İNŞAATIDIR, YAŞANANLAR DA İSPATI'
Birinci taş ocağına karşı itiraz sürerken, şirketin aylar önce kapasite artırımı başvurusu yaptığını ve reddedildiğini, bunun üzerine de ikinci bir taş ocağı başvurusuna izin verildiğinin altını çizen Çepni, "İznin sahibi Ulaştırma Bakanlığı resmi kağıtta yazıyor. Mail adresi ise Cengiz İnşaat. Cengiz İnşaat Saray'ın inşaatıdır. İşte bunlar da bunun ispatıdır. Saray şirketler koalisyonu durumundadır ve varsa yoksa dertleri kardır. İşçiyi sömürmekten, doğayı katletmekten başka bir politikaya sahip değildir" diye konuştu.

'SARAY'IN VATANI CEPLERİNDEKİ PARADIR'
Bugün, Cumhur ittifakına kim "hayır" diyorsa koşulsuz, "vatan haini" ve "terörist" olarak ilan edildiğinin altını çizen Çepni, Ünye'de Aydın'da ve Manisa'da yaşam alanları için direnen köylülerin de "terörist" denilerek saldırıya uğradığını anımsattı. Çepni, sözlerini şöyle sürdürdü: "AKP'nin rant politikalarına 'evet' diyorsanız vatansever, 'hayır' diyorsanız vatan hainisinizdir. Olay bu kadar basit. Ama onların vatan dedikleri ceplerindeki paradır. Vatan dedikleri Saray'ın çevresidir. Bunlar vatan için tırnaklarını vermezler, asla bedel ödemezler. Erdoğan'ın dediği gibi vatan dedikleri arazileri arsaya çevirmektir. Erdoğan rant getirmeyen arazi fuzulidir. Çünkü arsa ancak kar eder. Bunların vatanseverliği bu kadardır. İnsanların vatanı, doydukları yerdir. Siz insanların vatanlarını kepçelerle tahrip ediyorsunuz bu köylüler ne yapacak, taş mı yiyecek hiç mi vicdanınız kalmadı?

'HER TÜRLÜ KİRLİ YÖNTEMİ KULLANIYORLAR'
Kendisi üzerinden yürütülen kara propagandaya ilişkin de şunları söyledi Çepni, "'HDP'li vekil oraya gitmiş, dışarıdan insanlar gelmiş burada ne işleri var, biz size para vereceğiz' diyorlar. Ellerindeki tüm yöntemleri kullanarak direnişi kırmaya, halkı ikna etmeye çalışıyorlar. Bu halk zaten sizi gördü. Devletin askerinin şirketin dozerini koruduğunu gördü, siz kime ne anlatıyorsunuz? Siz bir avuç sermayenin, şirketin iktidarısınız. 20 yılda büyüyen tek şey sizin sermayeniz oldu, yüzükle geldiniz dünyanın en büyük zenginlerinden oldunuz. Pandemi koşullarında halk yoksullaşıyor, işsizleşiyor ama Saray çevresi, siz büyüyorsunuz.

'ORMANLA FİDANI AYNI ZANNEDERLER'
Her yol ve yöntemle İkizdere'de direniş kırılmaya çalışılıyor ama köylüler direniyor. Çünkü başka İkizdere yok. Siz köylüleri dağıttığınız bir çuval patates ve soğana mahkum etmeye çalışıyorsunuz. Asla sizin yalanlarınıza ikna olmayacaklar. Tüm Türkiye'ye sesleniyorum İkizdere Vadisi yok edilmeye çalışılıyor. İkizdere peşkeş çekilmeye çalışılıyor bu ülkenin akciğerleri yok ediliyor. Bunların gözü paradan başka bir şey görmüyor. İklim krizini bilmez bunlar. Yüz yıllar boyu oluşmuş ormanları yok ederler ama 10 fidan diktik diye övünürler. Bir ormanın binlerce yılda oluştuğunu bilmezler, ormanla fidanı aynı zannederler. Kardan gözleri dönmüş yaratıklar. 

'İKİZDERE HALKININ VATANI ORASIDIR'
İkizdere halkının geleceği, vatanı orasıdır. İkizdere'ye ses verelim. Artık doğamıza, tarlamıza sahip çıkmak demokrasiye, geleceğimize sahip çıkmak demektir. İkizdere'de Eşkencidere'de direnen yurttaşlarımızı sevgiyle ve saygıyla selamlıyorum. Siz onurlu bir yol açtınız ama onurunu, vicdanını satanlar size karşı 'vatan, millet' edebiyatıyla saldırıyorlar. Ama gerçek sizsiniz, onurlu olan, geleceği temsil eden sizsiniz. Sayımız az olabilir ama onurlu olan direnişimiz, kazanmak zorundayız. Kimsenin bundan şüphesi olmasın. İkizdere taş olmasın, İkizdere Vadisi'ne dokunma."