2 Ekim 2024 Çarşamba

Çepni, maden işçilerinin hak gasplarını gündeme taşıdı

HDP Milletvekili Murat Çepni, Meclis'te yaptığı konuşmada Ermenek ve Soma maden katliamları sonrası işçilerin hak gasplarını gündeme getirdi. Çepni, hakları için Ankara'ya yürümek isteyen işçelere polisin saldırdığını hatırlattı, "halkların birleşik mücadelesi karşısında diktatörlüğün muhakkak yenilecek" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu üyesi Murat Çepni, Meclis'te yaptığı konuşmada Ermenek ve Soma maden katliamı sonrasında işçilerin hak gasplarını dile getirdi.

Ermenek'te 18, Soma'da ise 301 maden işçisinin hayatını kaybettiğini hatırlatan Çepni, "Anıları önünde saygıyla eğiliyorum. İş kazasından, katliamdan hemen sonra Soma'da binlerce işçi tazminatları ödenmeden işsiz kaldı. Yine aynı sırada başbakanlık müşaviri işçi yakınlarını tekmeledi. Yine Ermenek'te su baskını sonucunda 18 işçi hayatını kaybetti ve bu işçilerin de tazminatları halen ödenmiş değil. Yani Ermenek'te ve Soma'da binlerce işçi tazminatsız bir biçimde işten atıldılar ve mücadele hala sürüyor" dedi.

İşçilerin, Bağımsız Maden İşçileri Sendikası öncülüğünde, 12 Ekim'de haklarının verilmesi için Soma ve Ermenek'ten Ankara'ya yapmak istedikleri yürüyüşün engellendiğini ve emekçilerin saldırıya uğradığını hatırlatan Çepni'nin konuşması şöyle devam etti:

'ÇED ALANI DIŞINDAKİ AĞAÇ KESİMLERİ CEZASIZ KALIYOR'
"Şimdi tam da bu süreçte Maden Yasası gündemde yani on üç yılda 23 kez değişen bir Maden Yasası gündemde, bugün komisyonda görüşülüyor. Maden Yasası'nda ne geliyor? Maden, doğal gaz ve elektrik şirketleri, ödemeleri gereken KDV'ler, harçlar, kira bedelleri ve yapım ücretlerinden muaf olacaklar. Ruhsat süreleri dolmuş maden şirketlerine faaliyetlerine devam izni veriliyor. ÇED alanı dışındaki ağaç kesimleri ise cezasız kalıyor.

"Evet, bunlar hangi süreçte gerçekleşiyor? Toplam işsiz sayısının 20 milyona yaklaştığı, açlık sınırının 2 bin 448 TL olduğu ve sarayın yıllık harcamasının 3.6 milyar TL olduğu -o da bilinen- koşullarda şirketlere sağlanan, sağlanmaya çalışılan yeni imtiyazlar bunlar işte. 

'DAHA FAZLA AĞAÇ KESİLEBİLSİN DİYE YENİ YASALAR ÇIKARILIYOR'
"Şimdi biliyorsunuz, Alamos Gold firması bir yıldır ruhsatı durdurulmuş bir biçimde işgal ediyor Kaz Dağlarını. Yani bir seyyar satıcı, bir saat kaldırımı işgal etti diye tezgahı başına geçiren devlet, üç kuruş borcu olduğu için dosyası karartılan emekçi karşısında devlet devlet iken, Kanadalı Alamos Gold firması bir yıldır Kaz Dağlarını işgal ediyor, devlet ortada yok. Biz yıllardan beri 'AKP/Saray koalisyonu bir şirketler koalisyonudur', 'Saray koalisyonu ulusal ve uluslararası şirketlerin temsilcisidir' derken işte bundan dolayı söylüyoruz. Tekrar soruyorum, Alamos Gold firması nasıl oluyor da bir yıldır Kaz Dağlarında duruyor? İşte bugün komisyonda görüşülen yasa bir Alamos Gold yasasıdır. Alamos Gold faaliyetlerine devam edebilsin diye daha fazla ağaç kesebilsin diye bugün AKP/Saray koalisyonu yeni yasalar çıkarıyor.

'DİRENENLER MUTLAKA KAZANACAKTIR'
"Dolayısıyla şunu söylüyoruz; evet işçi sınıfı sömürüye karşı, hak gasplarına karşı direnecek elbette. Birleşerek haklarını alma mücadelesini elbette yükseltecek ama AKP ve Saray koalisyonu şunu bilsin ki; halka karşı açılmış hiçbir savaşı, hiçbir diktatörlük kazanamamıştır. İşçi sınıfına, emeğe karşı düşmanlık edenler, onları yerin yedi kat dibine gömenle, bunun hesabını mutlaka vereceklerdir. Direnen maden işçisinin yanındayız, direnenler mutlaka kazanacaktır."