4 Ekim 2024 Cuma

Çepni: İmralı tecridini derhal sonlandırın

İmralı Hapishanesi'ndeki tecrit işkencesine dikkat çeken HDP Milletvekili Murat Çepni; insan hakları, işkence, tecrit, hapishaneler ve Kürt sorununun sadece Kürtlerin değil tüm halkların sorunu olduğuna dikkat çekti ve kamuoyuna çağrı yaptı. Çepni, İmralı Hapishanesi başta olmak üzere tecridin derhal sonlandırılmasını istedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Murat Çepni, Meclis Genel Kurulu'nda yaptığı konuşmada PKK Lideri Abdullah Öcalan başta olmak üzere İmralı Hapishanesi'nde bulunan tutsaklara yönelik tecrit işkencesinin derhal sonlanmasını istedi.

Hapishanelerin bu ülkenin kanayan yarası olduğuna dikkat çeken Çepni, siyasal ve yapısal krizin en temel yansıdığı alanlardan biri olduğunu kaydetti. Çepni ,"Bugün grubumuzu İmralı Cezaevinde kalan Abdullah Öcalan, Ömer Hayri Konar, Hamili Yıldırım, Veysi Aktaş'ın aileleri ziyaret ettiler. Ziyaret eden ailelerimizin temel derdi şuydu; sekiz aydır cezaevine gidemiyorlar ve sekiz aydır cezaevinden hiçbir biçimde İmralı Adası'ndan hiçbir haberi alamadıklarını söylüyorlar. Dolayısıyla son derece endişeliler ama aynı zamanda Öcalan'ın avukatları da en son 7 Ağustos 2019'da görüşebilmişler ve bütün bu süreç içerisinde hiçbir haber alınamamış. Yani tecrit içinde tecrit, hukuksuzluk içinde hukuksuzluk devreye konuluyor" dedi. 

"Bu ülkede kişiye özel bir hukuk var mıdır?" sorusunu yönelten Çepni, AKP'li yetkililerin Öcalan'la görüştüğünü, seçim sürecinde, pandemide "Görüşmeler önündeki engeller kaldırıldı" açıklamalarını hatırlattı. Çepni, "Ortada ciddi bir hukuksuzluk var çünkü burada hem Kürt halkı açısından hem de Türkiye demokrasi ve özgürlük mücadelesi açısından çok temel bir mesele olan Kürt sorununun çözümsüzlüğü meselesiyle karşı karşıya kalıyoruz. Çünkü tecrit meselesi aynı zamanda bu meselenin derinleştirilmesi anlamına geliyor. Siyasi açıdan bu ülkede Kürt sorununun çözümsüzlüğünden beslenen akıl, istediği koşullarda bu fırsatları istediği biçimde değerlendirmeye çalışıyor. Kürt sorununun çözümü Kürt halkının sorunu değildir tek başına, hatta daha da fazla tüm Türkiye halklarının sorunudur. Türkiye'deki işçi sınıfının, emekçilerin, kadınların, köylülerin, demokrasi güçlerinin, sosyalistlerin görevidir. Çünkü bir halk özgür olmadan hiçbir halk özgür olamaz. Dolayısıyla tecrit sorunu, İmralı'daki tecrit sorunu, Kürt sorununun çözümsüzlüğü meselesi aynı zamanda Türk halkının, Türkiye halklarının sorunudur" ifadelerini kullandı.

Tüm demokrasi güçlerine tecride, insan haklarına, işkenceye, hukuksuzluğa karşı ses çıkma çağrısı yapan Çepni, şöyle devam etti: "Ekonomik krize karşı mücadele yürütmek ancak bu demokrasi meselesine karşı mücadele yürütmekle mümkün olabilir. Çünkü size ‘Bir merminin fiyatı kaç liradır?' diye soranlar olduğu müddetçe açlığınızı, iş ve ekmek mücadelenizi kazanma şansınız yoktur. Çünkü milliyetçilik ve ırkçılık bütün bunları örten bir örtüye dönüştürülmüştür ilk sermaye rejimleri tarafından. Ve buradan Bakanlığa da şu çağrıyı yapıyoruz; bu hukuksuzluğu bitirin. Ailelerin ve avukatların ziyaretine, görüşmesine izin verin. Bu işkenceyi durdurun, bunun ne hukuki ne insani ne de siyasi hiçbir açıklaması yoktur."