4 Ekim 2024 Cuma

Çepni: İktidar yok oluşunu durdurmaya çalışıyor

Sosyalistlere yönelik gözaltı saldırısına ilişkin konuşan HDP Milletvekili Murat Çepni "İktidar halkın meşru kurumlarına saldırarak kendi bekasını inşa etmeye çalışıyor, yok oluşunu durdurmaya çalışıyor" dedi.

ESP, SGDF, ETHA, BEKSAV ve Kaldıraç Dergisi'ne yönelik polis operasyonuna tepkiler sürüyor.

Avukatlar ve siyasetçiler, gözaltına alınanların kayıtlı adreslerinde yaşayan kişiler olduğunun bilinmesine rağmen 'çatışmaya gider gibi' operasyonlar yapıldığını vurgulayarak, yapılan saldırıları AKP-MHP ittifakının 'çıkış yolu' arayışı olarak nitelendiriyor.

Artı TV yayınında konuşan Ezilenlerin Hukuk Bürosu'ndan Gülhan Kaya da evi basılan avukatlardan.

Operasyonların hukuksuzca yapıldığına dikkat çeken Kaya, ESP Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş ile yine İzmir'de gözaltına alınan Kamil Ağaoğlu'nun da Ezilenlerin Hukuk Bürosu avukatlarından olduğunu hatırlattı.

"Polis, Özlem Gümüştaş'ı gözaltına almak için evimizi gece yarısı bastı. Avukat olmamıza rağmen ne yakalama ne de arama kararının hangi iddialarla çıkarıldığını tamamıyla görebildik. Tek bildiğimiz bir kişinin ifadesi gerekçe gösterilerek soruşturma başlatıldı" dedi.

Gözaltına alınanların arasında siyasetçi, gazeteci ve sanatçıların olduğunu ve bu kişilerin tamamının ev adreslerinin bilindiğini vurguladı ve şöyle devam etti:

"Güçlü bir kaçma şüphesi olduğunda uygulanacak şekilde bir operasyon yapıldı. Bu kişilerin tümü kendi ikametgahlarında yaşıyor. Bugüne kadar bu soruşturma ile ilgili herhangi bir davetiye çıkarılmış değil. Özellikle avukatlar zaten adliyelerde günlük işlerini yapıyorlar. Gündüz vakti bu işlemler yapılabilecekken özellikle gece vakti operasyon yapmayı tercih ediyorlar."

'MAHKEME KARARI OLMASI HUKUKA UYGUN ANLAMINA GELMİYOR'
Kurumlar, çalışanlarına haber verilmeden basılmış ve aranmıştı. Av. Kaya bu hukuksuzluğa da dikkat çekti.

"ESP siyasi bir parti, ETHA, BEKSAV gibi kurumlar basılmış durumda. Ancak aramaların nasıl yapıldığı, ne alındığına dair hiçbir bilgi yok. Normalde bilgi verilmesi lazım. Zaten bu kurumlarda kimlerin çalıştığı polis tarafından bilinmekte. Ancak kapıları kırılarak neredeyse talan edilerek arama işlemleri yapıldı" dedi.

Operasyonların, siyasi iktidardan bağımsız olmadığını vurgulayan Kaya, "Ellerinde bir mahkeme kararı olması bu operasyonların yasal ve hukuka uygun olduğu anlamına gelmiyor. Son dönemde en çok gördüğümüz, AKP iktidarının mahkemeleri bu hukuksuzluğa alet ettiği çok ortada" şeklinde konuştu.

'KURUMLAR KELİMENİN TAM ANLAMIYLA TALAN EDİLDİ'
HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni de Artı TV yayınına katıldı. Operasyonlar için "Tam bir komplo" ifadesini kullandı.

Çepni operasyonda silah zoruyla yere yatırma ve darp gibi saldırıların yapıldığını söyledi.

"Sanki bir çatışmaya gider gibi operasyonlar yapıldı. Kurumlar baskınlarda kelimenin tam anlamıyla talan edildi. Fotoğraflar tuvaletlere atıldı, bilgisalarlar kırıldı, el konuldu, tabelalara varıncaya kadar son derece saldırgan bir biçimde talan edildi. Delil diye toplanan şeyler kurumlarda her gün yapılan çalışmaların izinli materyalleri. Bugüne kadar tanık olduğumuz komploların yenisini yaşıyoruz" diye belirtti.

'İKTİDAR SALDIRILARIYLA YOK OLUŞUNU DURDURMAYA ÇALIŞIYOR'
Operasyonların siyasi olduğuna vurgu yapan HDP İzmir Milletvekili, iktidarın her yönden şıkıştığı ve saldırıların bundan bağımsız değerlendirilemeyeceği görüşünde.

Çepni, operasyonların sözünü ettiği siyasi boyutuna dair şu değerlendirmeyi yaptı:

"Her gün kaybeden, kaybetmeye mahkum olan, yeni krizlerin içinde kendini toparlamaya çalışan saray koalisyonunun muhalefete, devrimcilere, sosyalistlere, demokratlara dönük yeni bir saldırı dalgasıyla karşı karşıyayız. İktidar halkın meşru kurumlarına saldırarak kendi bekasını inşa etmeye çalışıyor, yok oluşunu durdurmaya çalışıyor. ESP ve SGDF'ye dönük bu operasyonlar neredeyse her ay yaşanıyor ve birbirinin tekrarı niteliğinde, tümüyle hukuksuz. Bu saldırılar yeni değil fakat gelinen aşamada tüm ölçülerin, yöntemlerin dışında bir saldırganlıkla karşı karşıyayız. Aslında 'Hiçbir yol ve biçimde yasal bile olsa örgütlenmenize, siyaset, kültür sanat, basın-yayın faaliyetleri yapmanıza izin vermeyeceğiz' demek istiyorlar."

'GÖZÜ DÖNMÜŞLÜKLE KARŞI KARŞIYAYIZ'
Kasık fıtığı ameliyatı olduğu için hastanede tedavi altında olan Asil Benler de hasta yatağından hakkında gözaltı kararı olanlar arasında.

Benler, hasta yatağından gözaltına alınmaya çalışılmıştı. Miilletvekili Çepni bu duruma da tepki gösterdi.

Çepni, "Asil Benler doktor raporu sayesinde bir hafta sonra gözaltına alınacak. Savcı izin vermeseydi o halde gözaltına alınacaktı. Böyle bir gözü dönmüşlükle karşı karşıyayız" dedi.

HDP olarak operasyonlara karşı açıklama ve eylemlerini sürdüreceklerini kaydeden Çepni, tüm toplumu saldırılara tepki göstermeye çağırdı.