3 Ekim 2024 Perşembe

Çepni: Halkın öfkesini örgütlemeliyiz

ESP'nin düzenlediği "Ekonomik krizi tartışıyoruz" söyleşisine katılan HDP Milletvekili Çepni, kapitalizmin ve sarayın krizinin yükünün emekçi halkın sırtına bindirilmek istendiğini söyledi. "Aynı gemide değiliz" diye vurgulayan Çepni, sosyalistlerin görevinin halkın öfkesini örgütlemek olduğunu vurguladı.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) İstanbul Ataşehir İlçe Örgütü, "Ekonomik krizi tartışıyoruz" başlıklı söyleşi düzenledi. Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni'nin konuşmacı olarak katıldığı söyleşinin moderatörlüğünü ESP İstanbul İl Eşbaşkanı Ezgi Bahçeci yaptı.

Bahçeci, ekonomik krize, zamlara ve yoksulluğa karşı çalışma yürüttüklerini belirterek yaptıkları çalışma hakkında bilgi verdi. Bahçeci, "Her gün gelen zamlar, insanların açlık ve yoksulluk sınırında yaşadığı bu ülkede asgari ücrete yapılan artış, işçi ve emekçilerin yaşamını kolaylaştırmayacaktır. Çünkü marketlere yansıyan zamlar giderek hayatı daha da zorlaştırıyor" dedi. Ardından sözü HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni'ye bıraktı.

'SOSYALİSTLER VERİLİ DURUMU ANALİZLE YETİNEMEZ'
Çepni, "Son 5 yıldır olağanüstü günlerden geçiyoruz. Bu durum çoklu kriz olarak tarif edilebilir elbette. Bugün herkes ekonomik krizi tartışıyor ve sosyalistlerin bu krizi nasıl ele aldığı ve alması gerektiği oldukça önemli bir konudur. Sosyalistlerin görevi sadece verili tabloyu kaydetmek veya teşhir etmek değildir. Sosyalistler bu tabloyu analiz etmeli ve görevler çıkarmalıdır" dedi. 

SARAYIN KRİZİ
Sarayın krizinin halka yansımasını tartışan burjuva ekonomistlerin yaşanan krizin çözümünün döviz kurunun düşürülmesinde olmadığını belirten Çepni, "Ezilenler döviz kurunun düşmesinin kendileri lehine sonuçlar ortaya çıkaracağı yanılgısında. Burada bir kriz olduğu doğrudur ve bu kriz sarayın krizidir. Aynı zamanda Türkiye kapitalizminin krizidir. Bu krizin sonuçlarını ise ezilen milyonlar yaşamaktadır" diye ifade etti. 

'AYNI GEMİDE DEĞİLİZ'
Pandemide krizin etkilerinin derinleştiğini ifade eden Çepni, AKP'nin çıplak zorla pekiştirilen ekonomi politikası karşısında 'aynı gemideyiz' yalanına sarıldığına değinerek, "Hayır, aynı gemide değiliz. Bu kriz bizim, emekçilerin krizi değil. Sarayın krizidir" dedi. 

'SERMAYENİN ÇIKARLARI İÇİN FAİZ İNDİRİYOR'
Çepni, AKP'nin neoliberal politikaların uygulayıcısı olduğu kadar Anadolu sermayesi denilen grubun temsilcisi olduğunu da belirtti, "Bunlar faizin düşmesi ile dolar üzerinden kredi çekip TL ile kredi ödeyen bir sermayedir. Erdoğan faiz indirimi yaparken ekonomik politikayı bilmediği için değil temsilcisi olduğu sermayenin çıkarlarını korumak için yapıyor" diye konuştu. Faiz indiriminin emekçilerin yoksulluğunu gidermediğini, aksine derinleştirdiğini belirten Çepni, Erdoğan'ın seçim propagandası yaptığını söyledi.

'KRİZ DERİNLEŞTİKÇE FAŞİST BASKI ARTIYOR'
Burjuva iktisatçıların dayattığı Çin ve Almanya modelinin ezilen emekçiler için çözüm olmadığını belirten HDP milletvekili Çepni, "Bu ekonomik modelde zamlar dışında ezilen milyonların payına bir şey düşmez" dedi.

Savaş ekonomisinin yarattığı yıkıma değinen Çepni, "AKP her şeyi belirli bir plan dahilinde yapmıyor. Yaşadığı tıkanma ve krizden çıkış yolları arıyor. Ancak faşist baskı ve zoru artırmak dışında bir çıkış yolu bulamıyor" ifadelerini kullandı.

'CHP KİTLELERİN ÖFKESİNİ SEÇİME KANALİZE ETMEK İSTİYOR'
Krizin derinleştiği bu sürecin barındırdığı olanaklar ve ortaya çıkan dinamizme işaret eden Çepni, temel sorunun örgütsüzlük olduğunu vurguladı. Çepni, "Biz hangi hattan yürüyeceğimizi bulmalıyız. Sol sosyalist örgütler bu dinamizmi örgütlemenin yol ve yöntemini bulmak zorundadır. Aksi durumda patlamaya hazır bu dinamik burjuva düzen içi kanala akma tehlikesinden kurtulamaz. CHP'nin bugün yaptığı tam olarak kitlelerin bu öfkesini seçime kanalize etmektir. Uzun zamandır 'Geçinemiyoruz' diyen milyonların sokak hareketi meydana geldi. Sistemden kopma dinamiği olan milyonlar, bir arayış içinde ve CHP başta olmak üzere burjuva muhalefet bunu düzen içi bir kanala akıtmanın yolunu döşemeye çalışıyor" diye konuştu.

Yoksulluğun ekmek kuyruklarına yansıdığına işaret eden Çepni, sosyalistlerin eylemler örgütlediğini fakat bu öfkeyi örgütleyemediği eleştirisini yöneltti.

'AYAKLANMA, İSYAN DİNAMİĞİ GÜÇLÜ'
Sol örgütlerin yeniden bir Gezi isyanının yaşanması beklentisi içinde olduğunu ifade eden Murat Çepni, "Bu coğrafyada ayaklanma, isyan dinamiği güçlü. Ne zaman yaşanacağını bilemesek de burada görülmesi gereken temel şey bu ayaklanmanın koşullarının oluştuğudur. Önemli olan devrimcilerin böyle bir ayaklanmaya hazırlığı meselesidir" dedi. 

'SOSYALİSTLER AYAKLANMAYA HAZIRLANMALI'
"Bugünkü örgütsüzlüğümüze takılmadan bu hazırlığa bakmak lazım. Buradaki halk-devlet, sermaye-emek çelişkisini görmek zorundayız. Aksi takdirde AKP karşıtlığına düşmekten geri duramayız. Bu da bizi seçimlerle AKP'den kurtulmaya indirger. Seçimler demokrasi mücadelesinin önemli bir dinamiği olsa da 3. cepheyi yok sayan düzen içi bir çözüm emekçilerin sorunlarını çözmekten uzaktır. Her biçimde örgüt tipi ile bu tabloyu ve krizi halklar ve ezilenler lehine dönüştürebiliriz" diye vurguladı. 

Panel soru-cevap ve katılımcıların katkıları ile son buldu.