2 Ekim 2024 Çarşamba

Çepni: Bir tane zeytin ağacı için bile AKP zihniyetinden kurtulmalıyız

Genel Kurul'da nükleer santralin "güvenli" olduğu iddiasını örneklerle yalanlayan HDP Milletvekili Murat Çepni, AKP'nin rant odaklı doğa düşmanı politikalarını tek tek sıraladı. Çepni, "AKP'nin bu halk ve doğa düşmanı politikalarına karşı tüm halkımız dikkatli olmalıdır, mücadele etmelidir" dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Murat Çepni, Meclis Genel Kurul'da yaptığı konuşmada iktidarın rant odaklı doğa düşmanı politikalarına dikkat çekti. 

ÖRNEKLERLE AÇIKLANDI
Nükleerle ilgili yoğun ve uzun tartışmalar yapıldığını belirten Çepni, bu tartışmalar sonucu bir kez daha nükleer güç santrallerinin ölüm olduğunun gözler önüne serildiğini kaydetti. Vereceği birkaç örnekle bu ifadeleri temellendireceğini dile getiren Çepni, "Türkiye, sadece nükleer güç santralleriyle ilgili attığı adımlarla, atacağı adımlarla bir zehir politikası uygulamıyor; zaten Türkiye, Avrupa'nın ve dünyanın bir çöplüğü haline gelmiş durumda. Bu anlatacaklarımız da AKP politikalarının, AKP'nin kalkınma politikasının, AKP'nin enerji politikasının nasıl doğa ve insan düşmanı bir politika olduğunu bir kez daha ortaya koymuş olacağız" dedi.

'TÜRKİYE ÖZELLİKLE İNGİLTERE'NİN ÇÖPLÜĞÜ HALİNE GELMİŞ BİR ÜLKE'
Avrupa İstatistik Ofisi'ne göre Avrupa ülkelerinden Türkiye'ye gönderilen plastik atıkların miktarının 2004'ten bu yana 196 kat arttığına dikkat çeken Çepni, "2020'de Avrupa'dan ithal edilen 656 bin 960 ton plastik söz konusu, bunun sadece 209 bin tonu İngiltere'ye ait. Yani özellikle İngiltere'nin çöplüğü haline gelmiş bir Türkiye'den bahsediyoruz. Almanya ise bu sıralamada 136 bin tonla Türkiye'ye ihracat yapan 3. ülke, 3. sırada. Evet, 2021 sıralamasında ise rakamlarından ise durum şu: 685 bin 443 ton çöp ithal edilmiş dünyadan ve bu çöpler Türkiye'ye nasıl gelmiş, nerelere yığılmış, nasıl bertaraf edilmeye çalışılmış, hala muamma" ifadelerini kullandı. 

'AB ÜLKELERİNDEN İTHAL EDİLEN PLASTİK ATIKLAR ADANA'YA DÖKÜLÜYOR'
Kirliliğe bir başka örnek olarak ise Adana'yı gösteren Çepni, "2021 Nisan ayındaki saha araştırmalarında çoğunluğu İngiltere ve Avrupa Birliği ülkelerinden ithal edilen plastik atıkların Adana'da yasa dışı olarak çevreye döküldüğü ve açıkta yakıldığı tespit edildi ve bunlar basına yansıdı. Toprakta yapılan incelemelerde de yine kanserojen madde dioksin-furan miktarı normalin 400 bin katı yüksek olarak çıkmış Adana'da. Adana aynı İzmir gibi bir zehir kentine dönüştürülmüş. Adana'da incelenen, yine, farklı verimli tarım alanlarındaki zehir oranı da yine normalin çok çok üzerinde çıkmış" diye konuştu .

'GEMİ SÖKÜMÜNDE DÜNYADA LİDER DURUMUNDAYIZ'
İzmir Aliağa'ya dikkat çeken Çepni, "Burada da karşımıza asbest çıkıyor. Aliağa'da 22 adet gemi söküm tesisinde yılda yaklaşık 900 bin ton hurda gemi sökülüyor ve Türkiye gemi sökümünde dünyada birinci. Yani Türkiye, bu anlamda, zehir konusunda, çöp konusunda dünyada lider ülkelerden bir tanesi. Zehirli, kanserojen, asbestli gemilerin sökümü sadece 5 ülkede gerçekleşiyor; bunlardan biri Türkiye, biri Hindistan, biri Pakistan, biri Bangladeş. Evet, Türkiye böyle bir ülke. En son 600 ton asbest barındıran 'Sao Paulo' adlı geminin Aliağa'ya getirilip sökülmesi meselesi, biliyorsunuz, kamuoyunda yoğun bir gündem olmuştu. Aliağa aynı zamanda, kanser vakaları açısından Türkiye ortalamasından 4 kat fazla kanser vakasına sahip bir kent yani Aliağa ilçesi bir zehir ilçesine dönüşmüş durumda hem asbest hem de zehirli atıklar ve hava kirliliğinden kaynaklı" dedi.

'ÇERNOBİL'İN ON KATI SONUÇ YARATACAK'
Çepni, konuşmasına şöyle devam etti: "Bakın, Ukrayna Zaporijya Nükleer Santrali, yine, kamuoyuna yansındı, geçtiğimiz günlerde bir yangın çıktı. Bu yangının neyle, nasıl çıktığı henüz bilinmiyor ama sızıntı ve patlama olmadığı da söyleniyor. Yani bunlar henüz söylenti ama bilinen, gerçek olan bir şey var ki bu santraldeki olası bir patlamanın Çernobil'in 10 katı sonuç yaratacağı herkes tarafından bilinen bir gerçek.

'NÜKLEER GÜÇ HER KOŞULDA ÖLÜMDÜR'
Buradan şu sonucu çıkarıyoruz, güvenli nükleer güç santrali yoktur; nükleer, her şart ve koşulda ölüm demektir. Çernobil'in üzerinden otuz altı yıl geçmesine rağmen hala sonuçlarını en ağır şekilde yaşıyoruz. Ve Ukrayna nükleer güç santrali. Türkiye'nin daha fazla dışa bağımlı hale geleceğinin bir kez daha altını çiziyoruz. Yani AKP nükleer güç santrallerini 'Enerjide dışa bağımlılıktan kurtulacağız' diye yaparken... Ki biz burada günlerdir bunu açık açık ortaya koyuyoruz yani çok net ortaya koyuyoruz; bu çok büyük bir yalandır, AKP'nin yalanıdır.

'AKP HALKA VE DOĞAYA KARŞI SAVAŞ POLİTİKASI YÜRÜTÜYOR'
Çünkü Ukrayna'daki bu söz konusu nükleer güç santralinin bile uranyum maddelerinin yüzde 60'ı Rusya'dan geliyor yani Türkiye'nin santralinin ise tamamı altmış yıl boyunca Rusya'nın kontrolünde olacağı için, dolayısıyla, bu, koskoca bir yalandır, AKP'nin rant politikasıdır, AKP'nin halka ve doğaya karşı yürüttüğü savaş politikasıdır.

'BİR  TANE ZEYTİN AĞACI İÇİN AKP ZİHNİYETİNDEN KURTULMALIYIZ'
Nükleer güç santralleri durdurulmalıdır, projeler kapatılmalıdır ve bu konuda Türkiye'ye yurt dışından sokulmaya çalışılan bütün zehirler ve atıklar yasaklanmalıdır fakat öncelikle, AKP'nin bu halk ve doğa düşmanı politikalarına karşı tüm halkımız dikkatli olmalıdır, mücadele etmelidir. Geleceğimiz için, sağlıklı bir doğa ve insan yaşamı için, canlı yaşamı için AKP'ye karşı mücadele etmekten başka hiçbir şansımız yoktur. Geleceğimizi kurtarmak için de, bir tane zeytin ağacını kurtarmak içinde AKP zihniyetinden kurtulmak zorundayız."