3 Ekim 2024 Perşembe

Çepni: Albayrak istifası çürümüş düzene makyaj olabilir

HDP Milletvekili Murat Çepni, Berat Albayrak'ın istifasını, "Bakanın istifası tükenen saray düzeninin bir sonucudur. Bu istifa AKP'nin ekonomik siyasetini değiştirmeyecektir" şeklinde yorumladı. İstifanın iki gerçeği bir kez daha gösterdiğini söyleyen Çepni, "Birincisi bu düzenin çürümüşlüğüdür. Diğeri de bu düzenin tümden değiştirilmesi ihtiyacıdır. Halklarımıza bu düzeni değiştirme çağrısı yapıyoruz" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, Albayrak istifasının içeride ve dışarıda yürütülen savaş siyasetinin bir sonucu olduğunu söyledi. ETHA'ya değerlendirmelerde bulunan Çepni, şimdiye kadar yürütülen siyasetin Saray'ın bekası üzerine kurulu olduğunu belirterek, "Bu siyaset yüzde 1'in siyasetidir. Tek kazananı vardır, o da Saray ve sarayın etrafında kümelenmiş şirketler, sermaye düzenidir. Ama bunun yanında milyonlarca işçi ve emekçi en ağır koşullarda yaşamaya mahkum edildi. Bu düzen işçi ölümleri üzerinde ayakta tutuldu. Yönetememe krizi daha çok sömürü ve talanla aşılmaya çalışıldı. İşte damat bakan bu işlerle meşguldü" şeklinde konuştu.

'TIKIRINDA OLAN TEK ŞEY SARAYIN EKONOMİSİYDİ'
Berat Albayrak'ın Saray'ın ekonomisini yürütmekten sorumlu bakanlık yaptığını söyleyen Çepni, şöyle devam etti: 

"Yürüttüğü bakanlık Sarayın bakanlığıydı. Tıkırında olan tek şey Saray'ın ekonomisiydi. Pandemide işçiler, depremde halk ölüme gönderilirken, Saray saltanatını ve şatafatını büyüttü. Halkın olanı şirketlere aktardılar. Sarayın ekonomisi böyle aldı yürüdü. Berat Albayrak bu sürecin bakanlığını yaptı. TL, dolar karşısında hızla değer kaybederken, 'Maaşınızı dolarla mı alıyorsunuz' diye soruyordu. En temel gıda maddelerinin ithal edildiği, bunun fiyatlara yansıdığı koşullarda, Bakan Albayrak aklımızla alay ediyordu. Devletin resmi rakamlarını bile tanımayarak tümden bir yalan propaganda inşa etti söz konusu bakanlık. İşsizliği, yoksulluğu, açlığı, enflasyonu çarpıtmak için uğraştı."

'ALBAYRAK'IN GİDİŞİYLE YOKSULLUK VE AÇLIK SON BULMAYACAK'
Meselenin Saray magazini olarak ele alınmaması gerektiğini  söyleyen Çepni, "Bakanın değiştirilmesi bir makyaj haline getirilmek istenebilir. Ancak bu istifa AKP'nin ekonomik siyasetini değiştirmeyecektir. Yoksulluğu veya açlığı azaltmayacaktır. Partimiz başta olmak üzere muhalif kesimlere operasyonlar durmayacaktır. TSK'nın bombalamaları sonlanmayacaktır. Savaş olmadan ayakta kalamayacak bir iktidar gerçeği var. Örneğin, İçişleri Bakanı değişirse Kürt siyaseti değişir şeklindeki düşüncelerin ham hayal olduğu gibi, Albayrak gidince de yoksulluk ve açlık son bulacak düşüncesi ham hayaldir. Albayrak'ın gidişinin mali politikada esaslı bir değişikliğe sebep olması mümkün değil. Bu yüzden savaş, açlık ve yoksulluk siyaseti gerçeğinin üzerinin örtülmesine izin veremeyiz" dedi.

'ÇÜRÜMÜŞ DÜZENİ TÜMDEN DEĞİŞTİRMELİYİZ'
İstifanın iktidarın gerçeğini ortaya çıkardığını vurgulayan Çepni şunları söyledi:

"Bu istifa düzenin çürümüşlüğünün ortaya serilmesidir. Bu istifayla herhangi bir reform, iyileşme beklemek ham hayaldir. Bütün düzenin değiştirilmesi görevi önümüzde duruyor.

Halklarımıza işçi ve emekçilere bu süreçte daha kararlıca, çürümüş düzeni tümden değiştirme çağrısı yapıyoruz. HDP olarak bunu örgütlemeye çalışıyoruz. Üçüncü cephe dediğimiz şey tam anlamıyla budur. 'Burjuva alternatiflerden en iyisi' tartışmasına girmeden, ezilenlerin kendi özgür yaşamlarını kurabilecekleri, demokratik, eşitlikçi, özgürlükçü bir model mücadelesi yürütüyoruz. Bunu anlatmaya, örgütlemeye çağırıyoruz. Faşizme karşı antifaşist blok çağrısı yapıyoruz. Faşizmi çaresizleştiren bizlerin direnişidir. Öyleyse durmadan, kararlıca yürüyelim."