2 Ekim 2024 Çarşamba

Çepni: 8 Mart'tan Newroz'a, 1 Mayıs'a kesintisiz yürüyoruz

Kadınların 8 Mart'ta meydanları açtığını ve yanı iradeyle Newroz alanlarının dolduğunu kaydeden Çepni, aynı coşku ve iradeyle 1 Mayıs'a katılma çağrısı yaptı. Çepni, "8 Mart'tan Newroza, Newrozdan 1 Mayıs'a yürüyüşümüz kesintisiz sürüyor" dedi. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, Meclis'te basın toplantısı düzenledi. Çepni, Newroz'un coşkusuyla 1 Mayıs'a çağırdı. Milyonlarca insanın Newroz'da meydanlara aktığını hatırlatan Çepni, Newroz'un en temel mesajlardan birinin Kürt sorununda demokratik çözüm talebi olduğunu söyledi. Çepni, "Bu talep yine hangi koşullarda gündeme geliyor? Kürt Halkının en temel taleplerini şiddetle bastırılmaya çalışıldığı, Kürt düşmanlığının bir devlet politikası haline geldiği, tüm diğer sömürülerin bu biçimde örtülmeye çalışıldığı koşullarda. Yani örgütüne, örgütlenmesine her türlü saldırının gerçekleştiği  koşullarda Kürt halkı her şeye rağmen demokratik çözüm konusunda, Kürt sorununun çözümü konusunda ısrarlı olduğunu söyledi. Bu coğrafyada, Kürt sorununun çözümsüzlüğünden beslenenler, kendi ceplerini, kasalarını dolduranlar olduğunu son derece bilinçli bir biçimde açığa çıkartan Kürt Halkı bu talebini bir kez daha çok ciddi bir biçimde ortaya koydu" dedi.

'HALK MUHATABIN ÖCALAN OLDUĞUNU BİR KEZ DAHA ORTAYA KOYDU'
Yine meydanlarda en çok gündeme gelen bu demokratik çözümüm, yani Kürt sorununun esas muhatabının kim olduğu bir kez daha meydanlarda milyonlarca insanın tek bir ağızdan ifade ettiği gerçek olduğunu kaydeden Çepni, "İmralı'da mutlak tecrit altında tutulan Öcalan'ın Kürt sorununun çözümünde gerçek, tek muhatap olduğunu bizzat halkın kendisi bir kez daha ortaya koydu. Bunun böyle olduğunu iktidar da biliyor, kendi işine geldiğinde İmralı'ya heyetler gönderiyor, işine gelmediğinde kapıları kapatıyor. İşine geldiğinde onun ağzı ile konuşmaya çalışıyor, gelmediğinde kapatıyor. Dolayısıyla aslında herkesin bildiği bir realiteyi halk kendi cephesinden bir kez daha ortaya koydu. Kürt sorununa çözüm, demokratik çözüm, demokratik ulus, halkların eşitliği ve kardeşliği bir arada yaşamanın garantisi olarak İmralı'yı bir kez daha adres göstermiş oldu. Milyonlarca insan bunu yaptı. Milyonlarca insan kendi siyasi iradesini oradan bir kez daha göstermiş oldu. Aynı zamanda yine ulusal birlik taleplerini ortaya koydu Kürt Halkı. Yani Kürtlerin kendi aralarındaki birliğin bu alanda çok kritik bir öneme sahip olduğunu meydanlar bir kez daha ortaya koydular" ifadelerini kullandı.

'YÜRÜYÜŞÜMÜZ KESİNTİSİZ SÜRÜYOR'
Kadınların 8 Mart'ta meydanları özgürleştirdiklerini, Newroz'a aynı iradeyle gelindiğine dikkat çeken Çepni, "8 Mart'tan Newroza, Newrozdan 1 Mayıs'a yürüyüşümüz kesintisiz sürüyor" dedi. Çepni, şöyle devam etti: "Yoksul, katliamlara uğramış, dili yasaklanmış, ırkçı saldırılara uğramış Kürt Halkıyla, Kürt ezilenleriyle; ırkçılıkla, Kürt düşmanlığıyla zehirlenmiş, teslim alınmaya çalışılan, onurlu Türk Halkının ezilenlerinin, Türkiye halklarının bir araya geleceği, halkların birleşik mücadelesi ile demokrasiye, özgürlüğe ve sosyalizme yürüyeceğimiz günler yakındır. Newrozdan çıkarttığımız temel ders budur. Hiçbir güç örgütlü bir halkı yenemez. Faşizme karşı birleşik bir mücadele mutlaka kazanacaktır. Yeter ki biz kendi gücümüze güvenelim. Yeter ki biz gözümüzü geleceğe dikelim. Yeter ki biz bize dayatılan burjuva siyaseti, saray siyasetine karşı demokratik, halkçı özgürlükçü siyaseti esas alalım.

Buradan bir kez daha Newroz piroz be diyorum. Meydanları dolduran milyonlara selamımız olsun. Buradan 1 Mayıs'ta meydanları dolduracak milyonlara da şimdiden selamlarımızı gönderiyoruz ve 8 Mart'tan Newroza, Newroz'dan 1 Mayısa diyoruz."